自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

alicewtw 發表於 24-3-10 00:30
就算唔搬,科學館都應該要大翻新,佢既展品同知識太舊喇!如果有一個又新、又比依家更大地方既位置起個新科 ...

沙田嗰個先最應該拆鬼咗佢!不知所謂,浪費公帑!

tammy_my    發表於 24-3-10 19:25

伯爵府

vivibabyvivi 發表於 24-3-10 10:07
下!點解咁講,我成日都去架

之前有個post 我已經講過,沙田個舘基本上好少人去,因為D設施唔好玩。我上兩次去人影都無隻,我小朋友四歲去到行咗一個圈已經想走。當時我個comment 呢度好多人都有同感。嗰個館真係做得非常差,吸引唔到小朋友,地方又大,浪費曬。

伯爵府

auhappy 發表於 24-3-10 12:49
沙田果間其實建築得好靚,拆咗就可惜d,應該諗下點善用,而家大部分展品唔變,或是一般市民冇乜興趣
...

政府負責博物館嘅人工作非常求其,少做少錯,無人行無人去都唔洗負責任。

唔該參考吓其他國家的博物館啦!特別係日本,人哋好細個舘都吸引到遊客,因為好玩。

其實呢D知識型嘅設施,主要真係大人帶孩童去,如果整得好玩D,多D互動設施,小朋友鍾意玩的話,仲可以吸引到遊客。

可能政府班人懶,諗D嘢無耗損以後就唔洗煩,於是最鍾意求其擺個展品寫幾隻字收工,大部分博物館都係咁做。邊個會想去?

科學館已經係做得最好嗰個館,但仍有好大進步空間。政府真係做吓嘢啦,我哋呢方面又係比鄰近發達地區做得差好多!

伯爵府

auhappy 發表於 24-3-10 12:49
沙田果間其實建築得好靚,拆咗就可惜d,應該諗下點善用,而家大部分展品唔變,或是一般市民冇乜興趣
...

係,我之前話最好拆咗佢,唔係指個建築物,個建築物無問題,仲好靚。但內容真係太無吸引力,個兒童探知會舘真係無乜兒童想去,完全唔好玩。浪費咁好咁大嘅地方,養懶人!

伯爵府

bearcat2003 發表於 24-3-10 13:36
下!果度好配合附近環境,好好喎!

我唔係指個建築物,係裏面的內容,毫無吸引力,好少人去,浪費曬個建築物。

伯爵府

鴨鴨比 發表於 24-3-10 16:02
科學館一直都有更新
可以多多留意

我係科學館常客,一個月起碼一兩次帶個仔去,我當然知。佢係常有不同主題展覽,但恆常的互動設施真係唔夠,兒童嗰層已經叫全香港最有誠意,所以我話科學館已經算最好,不過真係仍有好大進步空間,比起其他國家。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊