自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

講開睇樓,我都遇過怪事,不過中招唔係我,係我妹。

當時約咗個經紀去睇西環一個好大型的屋苑,係我父母諗住租屋。我哋一行人有我、我爸、我妹同我妹一個朋友一齊去睇。

我哋睇咗同屋苑兩間之後,去第三間時,我哋架lift上到去嗰層,隔離lift同時開門,我妹仲講咗一句︰'嘩,呢層咁多人出嘅?',跟住我哋全部人都見到一個阿伯,佢個衣著係著住一套唐裝衫,其實有點似壽衣。不過,我哋後來討論過,應該係'人'來。

我哋要睇該層兩個不同的單位,第一個係向左邊行,而伯伯同我哋同一邊,仲見佢開門。第一個單位無咩嘢怪事。跟住我哋行去右邊一個單位,門口上方有個符,屋內D燈已唔著,因為丟空太耐,而且當時已入夜,所以好黑。我哋用電筒周圍睇,仲覺得幾好,黑媽媽都唔係好驚。睇完就走咗。

咁我老豆覺得間屋幾好,但好奇點解咁平租。於是就打電話叫個相熟地產朋友check吓有無發生過事,咁佢朋友話check咗會覆。但與此同時,我哋開始喺度講頭先睇樓D嘢。我妹就講開話頭先嗰層又會咁多人出嘅......然後我哋就話,好似得個阿伯之嘛。跟住我妹話仲有另一個人出,向唔同方向行咗去另一單位,係個菲傭嚟。我哋全部都話見唔到,特別我爸和我妹朋友,一口咬定得個阿伯,無其他人,而我唔肯定。

隔咗一日,阿爸個地產朋友覆我哋,話查咗我哋睇嗰間唔係凶宅,但正對面嗰間係。而我妹見到個菲傭入去嗰間就正正係凶宅。佢仲話,間屋係有人喺裡面自殺,係吊頸,仲係個菲傭嚟。

我哋嚇到呆咗。咁啱阿妹不在場,我哋決定唔講佢知。但佢自睇樓後嗰幾日無端端不停嘔,佢朋友話無情白事嘔到咁,睇咗醫生都仲嘔,不如去廟拜吓神啦,我妹又聽,之後就無事。但至今我哋都唔敢講比我妹知,廢事嚇親佢。

stefonie    發表於 16-8-4 10:54
stagea    發表於 16-8-3 16:07
李豆豆    發表於 16-8-2 13:34

伯爵府

bikat 發表於 16-8-1 21:33
西環大型屋苑....請問係寶X園嗎?
咁啱想喺呢區搵屋
正是!

伯爵府

Mann888 發表於 16-8-1 22:07
邊座
我已經唔記得了。

其實呢個屋苑我自己以前住過,無咩事發生,不過我又唔覺佢風水特別好。大型屋苑少不免會多D呢D意外發生,你租或買前check清楚D。

伯爵府

若曦 發表於 16-8-1 22:35
點解你會帶埋電筒去?你作故仔嗎?
你可以唔信,你咪當我作囉。但我無咁無聊。

電筒係經紀帶,明知嗰個單位入夜又無燈。你覺得滿意D未呀?

李豆豆    發表於 16-8-2 13:37

伯爵府

若曦 發表於 16-8-1 22:38
你住過這屋苑是否巳賣了?
係,已賣了。去睇樓前已賣了。係我未結婚前老公買的。結咗婚後有咗BB搬出然後賣咗。

伯爵府

若曦 發表於 16-8-1 23:26
看上去太多漏洞,不過真是好駭人.

咁你看上去睇到有咩漏洞呢?高人,我真係唔介意你指出,我好得閒好想睇吓究竟你睇到咩漏洞。有人好得閒會去作故仔,我都係得閒嘅人,但我唔鍾意作故仔,我反而鍾意辯論吓!來吧,我接招,因為真係發生過,我唔怕你問!come on!

首頁

尾頁

跳至