自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

去旅行真係考驗是否能互相遷就。

我同樓主個情況相反,我係鍾意hea嗰個,我唔係懶,而係我唔明點解唔可以輕輕鬆鬆?

我同老公帶小朋友去旅行會就小朋友時間表,我可以幾早都得。

但同老公兩個去,我就想hea D。我老公就無時無刻都想用到D時間盡,就算明明無乜特別地方要去,都好心急要早起身,食個早餐都係好咁樣。

而我,好坦白講,兩個人去旅行我只想勁shop, 我老公對shopping 零興趣。個情況就會係佢特登搵D景點去(對我來說,講真,如果我同朋友或自己就一定唔會去),但我會遷就佢,盡量配合,發掘吓個景點叫做比較有興趣的事去做,交吓戲拍吓拖。佢就會特登安排D shopping 時間比我。
我鍾意tea, hea 坐hea 食,佢完全無興趣,但會就我,仲搵D正cafe 比我嘆吓。

佢想早起,我鍾意瞓,就有時就佢早起,有時比我hea 瞓(不過佢只能接受我最遲10:00-10:30起身)。

唯有你就吓我,我就吓你。

伯爵府

做個靚太 發表於 24-4-3 14:49
初初有嘈過,不過都係我單方面嘈~
因為佢太行得,我頂唔順,腳都損晒,咁辛苦,我寧願唔去~
同埋佢以前都 ...

你講中要害!我覺得旅行chur 到盡嗰D人,大部分個心魔就係唔想蝕!

只要明白快樂最重要,就唔會chur 人chur 自己。

不過,對於嗰D唔想蝕的人,佢哋的快樂只會來自「無蝕」。

伯爵府

natnatbaby 發表於 24-4-4 00:30
我C6喜歡plan,排滿行程,臨時又加,為了一杯雪糕都跑一段路。佢計劃的每早最遲9時出門,好多時7點幾出門, ...

嘩!好可怕!大壓力過返工

伯爵府

jollyma 發表於 24-4-5 07:13
chur人緊係唔好,都要睇目的地,不過雖則係唔想蝕心態,但有呢種心態既人比較積極,play hard work hard, ...

我又唔同意喎。工作同做事認真的人未必一定去旅行會chur, 而喜歡去旅行hea的人亦好多一工作時就非常認真。講到尾我覺得只係價值觀問題,去旅行亦各人有不同目的,唔一定為見識,亦可以只係純粹想快樂。。
有D人認為唔玩到盡就係蝕,其實喜歡旅行hea的人,如果可以在旅行中盡情咁休息,做自己喜歡的事,已經係好值。根本無一個定律所謂值唔值。只係有D人喜歡將自己價值觀放喺別人身上,逼其他人跟自己嗰套。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊