自由講場

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:我真心觉得間私校ok,+但每月$5800………唉

原帖由 mmkk28 於 16-05-09 發表
我真心觉得間私校ok, 但每月$5800………唉…放棄改讀村校k1....$1300…已經是全日班費用, 希望我既決定是明 ...
大擺啦
如果無人讀

私校執左啦

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆:有幾多人會願意每月$5800讀私校

唔講咁長遠

只係就快讀完k1, 英文 普通話 講同聽幾好

讀晒3年既話,應該語言能力不錯

發音又準

而家已經識聽到我發錯音教返我

學校又靚又正,連我都想入去返學

出去學英文普通話都係錢

而家見到abcd ..係用發音讀出黎

姐係除左知係A ,仲知佢係「阿」,同埋係Annie Apple

非常值,呢d都要比錢學,但一定唔夠學校教得咁好。

我媽同e媽曾幾何時都覺得駛鬼咁晒錢架,但我同老公去interview 過學券同私校「有次我媽同我去」,去完就大家唔駛傾,個心都偏向私校,反正只有一個女。貴d咪貴d囉。
比唔起就無得講姐,比到咪比。

瑪瑙宮

引用:唔講咁長遠只係就快讀完k1,+英文+普通話+講

原帖由 LedTV 於 16-05-09 發表
唔講咁長遠
我媽同e 媽而家覺得好值囉

尤其e媽,因為我女同佢個孫真係好大分別

大家都係k1,佢個孫1月大b,我女9月

瑪瑙宮

引用:如果俾得起,我會俾,因為小朋友細個吸收得

原帖由 lovelycats1 於 16-05-09 發表
如果俾得起,我會俾,因為小朋友細個吸收得最好最快。
如果一開始已經係村校學錯左,無論係讀書發音定跟同 ...
對,我女個班絕對無個d唔好既家長

學校每完都安排家長去陪仔女上1小時堂

見過晒d家長,個個都幾好

瑪瑙宮

引用:Quote:原帖由+lovelycats1+於+16-05-09+發

原帖由 LedTV 於 16-05-09 發表
對,我女個班絕對無個d唔好既家長

學校每完都安排家長去陪仔女上1小時堂
每月一次,今個星期又有,母親節
下個月就爸爸節

瑪瑙宮

引用:Quote:原帖由+LedTV+於+16-05-09+發表我媽

唉…我好矛盾, 明知佢的好, 但偏偏向現實低頭...3年其實20萬, 一世尼説, 好少$…等於我半年人工, 但学習路 ...
不如諗下,呢3年過左先黎學,都一定無呢三年咁有成效

3-6歲,過左返唔到轉頭

但20萬洗左,半年就搵得返

第時可能3個月就搵得返20萬

呢20萬仲會返黎

瑪瑙宮

再講一個朋友
佢仔都讀全區數一數二學券幼稚園

個三年係不停搵嘢比佢仔學

英,數 都係狂補

但到K3,佢仔出去學monkey tree 定乜,仲知net教

佢仔全堂唔敢出聲,話驚同唔識表達

出去學呢d唔係平架..

佢見我女讀私校

就話好後悔佢無比個仔讀,佢已經睇得出分別,叫我比到就要keep 住讀晒成個幼稚園

瑪瑙宮

引用:Quote:mmkk28+發表於+16-5-9+08:05+我真心

原帖由 poonsun 於 16-05-09 發表
其實大把人願意,否則唔會爭崩頭啦!
請問樓主所講係邊間?
$5800/全日 私校 英普既話叫好平啦

一般半日都$4xxx

99dogdog    發表於 16-5-11 00:03
lovebobo    發表於 16-5-9 09:59

瑪瑙宮

引用:Quote:原帖由+LedTV+於+16-05-09+發表$5800

i know ar....唉…一想到身邊朋友大部分study学卷d school fee is so so cheap!
自己n 無人士, 想沾下褔利 ...
既然咁
算把啦
讀村校

慳返廿萬

瑪瑙宮

我女一入學校就全英文語境

除非對普通話老師

瑪瑙宮

引用:唔使問人借錢讀,唔使節衣縮食,俾左學費每

原帖由 DebuPegg 於 16-05-09 發表
唔使問人借錢讀,唔使節衣縮食,俾左學費每月仲有儲蓄。一定揀私校。

真人真事。
好彩你即時睇到仲有得救

瑪瑙宮

引用:Quote:原帖由+LedTV+於+16-05-09+發表我女

原帖由 ~phyllis~ 於 16-05-09 發表
請問係咪國際班或者國際學校?!中文程度會唔會差好遠?!我仔黎緊要報啦,心大心細!
唔明點解英文好一定要有人話返佢地中文唔好

我女已經識好多中文字

出街見到會讀

我自己係無點教過佢中文

除左寫字

每月要認十零個詞語

我都無同佢認

老師有教幾多

我由佢自己吸收

因為我覺得詞語係深

唔識十個,都識三四個已經好開心

而家已經認到醫生 藥水呢d字

瑪瑙宮

引用:Quote:supercrazy+發表於+16-5-9+12:54+大

原帖由 miffyumiffy 於 16-05-09 發表
點會唔記得
我仔讀英幼, 上咗小學仍然係英文最好, 英文全級第一
我姪女都係

英文由小學到中一都好強

瑪瑙宮

引用:+本帖最後由+muimui120+於+16-5-10+19:39+

原帖由 muimui120 於 16-05-10 發表

我女今年讀K1,讀學卷幼稚園的,但都有中同net做班主任, 日 ...
你講起學券英文net幼稚園

我女上年都有一間收左

有net 陪足三個鐘,d家長咁講啦..係保良局...

但點解我無考慮

個net 係一個阿婆咁既鬼婆

面試日自己坐係reading corner 到呆坐

有小朋友行埋去都唔係好主動同d小朋友傾計

仲之你唔同佢講嘢,佢又唔會同你講嘢...話晒開放日加面試日...

學費$500/月,係超平,十份一價錢。

但佢只係一個好似無教育經驗既鬼婆

我女讀過三個機構既course..3個機構d老師都好有energy ...同d小朋友係非常互動。

唔知係咪資源有限,所以只請到個咁既老師

首頁

尾頁

跳至