自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章

餐牌唔好玩,唔好以為塞左俾個b,大人安樂晒.其實已經錯晒,咁污漕我做大人都唔想掂啦,仲點會俾個b掂呢?
既然bb好奇乜都玩,點解唔帶一兩件佢d玩具,分散注意力呢?餐桌禮儀唔一定要大個先教或大酒店先有,細細個培養,就算地mou大排檔都要適當禮貌,唔係行入去俾錢銷費聲就要大,眼睛係雪亮,行為反映個人修為/修養
亞嬸態度唔啱但錯唔晒,如果控制到bb情緒同行為好地地,人地有無位入先?如果盡晒力都搞唔掂個b,人地有眼見到唔會點出聲卦.一句按制唔到將個責任推得一乾二淨,父母本身控制唔到既話,由得佢?仲有邊個有資格教呢?
春有百花秋有月 夏有涼風冬有雪 若無閒事掛心頭 便是人間好時節

子爵府

好媽媽勳章

曹操都有知心友,有人附和唔出奇.
自己知道點教仔女,知道咩叫禮貌夠啦!
呢個社會好多歪埋,本未倒置,理得幾多

原帖由 TINGTINGLEUNG 於 10-3-25 14:25 發表
樓主冇發表?
不過見佢在東區媽媽會將呢件事POST多次. 果面有人付和佢喎
春有百花秋有月 夏有涼風冬有雪 若無閒事掛心頭 便是人間好時節

子爵府

好媽媽勳章

哇,祖祖好少過雷呢邊浦果喎

原帖由 joey_23 於 10-3-25 15:08 發表
我都好認同你講法!
就算好鍾意小朋友,但呂代表鍾意佢地尖叫,大叫等等....
所以有禮貌既小朋友(無論幾大個都好)都好反映到父母有無身教!依個先係重點! ...

子爵府

好媽媽勳章

事在人為啫!大家點教仔女標準唔同.第時子女俾人欣賞或藐視有得揀,睇下點教喇!
亞嬸一開始唔啱,餐牌都搶走,我係樓主即刻起身走人啦.咁既服務態度做咩要幫襯佢?之后發生既野....等如朋友帶b黎你屋企,由得個b周圍摸,掛响牆上d畫扯埋落黎,佢亞媽話控制唔到架,佢咁細鬼識咩!掛得响度預左俾人扯架啦,入屋時你又唔講定邊d唔掂得....你係主人會點諗?會唔會上bk開個topice呻你朋友唔識禮貌?
亞嬸同樓主三唔識七,出聲阻止合情合理,問題係咩態度講啫.樓主態度同亞嬸不相伯仲.....

原帖由 shirleyauhc 於 10-3-25 16:08 發表
BB既野有時做父母唔係次次都CRTL到,E樣大人都唔想,小朋友咁細真係有點難控制,在大街及車上D人都見怪不怪,當然太大既小朋友都係咁,當然係父母最大責任啦,但今次係個阿嬸問題,佢話人咪算,人地點教同教唔教小朋友,唔到 ...

子爵府

好媽媽勳章

我仔細個又係咁,但我繼續出街食,一大聲喊,我9秒9'暗住佢個口然后'的'佢去后樓梯或無咁多人地方講數.收晒聲至番入餐廳.每次去之前又同佢洗腦要靜要斯文唔搞人野.....成晚食飯昅住佢有無多手掂鹽,胡椒粉,糖....一掂即刻搬開佢隻手,大聲少少就shi佢要細聲d,食完餐飯仲攰過番工
經過長年訓練,而家佢好少搞野,一齊睇完餐牌就可以傾偈或自己玩車仔.

原帖由 jolo 於 10-3-25 16:34 發表

無法... 我唔係唔教, 不過我仔細時一發脾氣, 就唔停大叫大喊, 而且非常坐唔定, 好煩... 係屋企可以慢慢教, 係食肆嘈住人就唔好.... 以前只得 food court 可以諗下...
所以, 一到咁上下大, 我就好似放監咁, 一星期 ...

首頁

尾頁

跳至