懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

原文章由 FunnyBean 於 08-10-11 09:41 發表
上星期去飲糖水, 點知尋日要去見醫生...驗血報告話我高左0.4
所以黎緊要去見營養師同要全日stay喺醫院食營養餐!

有冇媽媽試過呀?
如果全日食營養餐抽埋血pass左既話, 咁需唔需要繼續跟餐單飲食!!

我媽咪 ...

我都第一次檢既時候係15 weeks... 果時都冇事醫生只係說有少少摘界..安排我係 30weeks 再檢...到30weeks檢時我就 over左啦..所以要見營養師同跟佢比的餐單去食... 少食多餐啦...唔好食咁多澱粉質既野同埋唔好食咁多飯..因為飯糖份好高嫁..我本身好鍾意食飯嫁, 我覺得食飯會飽肚d啦....... 34 weeks 我都要入院 stay 左一日食醫院既餐...拮左3次手指..好彩都 pass... 其實我之後營養師都 suggest 你跟佢指示去依..一日應該係 1800 卡路里, 但我都冇好刻意跟佢既餐單去食..只不過真係少食多餐..唔好食甜野同澱粉質既野食少d..應該都冇問題嫁...醫院都叫我們租部檢血糖機...叫我係堅企 check..我都有 check 嫁... 只不過係每晚食完飯檢一次..沒有檢足 3次呀... 如果個晚食多左飯或食左甜野就 over 啦... so far 都 ok啦 ! 唔使太擔心喎...我依家 37 weeks 啦.就快生啦 !

大宅

原文章由 FunnyBean 於 08-10-11 12:46 發表
[quote]原文章由 garykokk 於 08-10-11 12:34 發表

原來係篤手指check架...我仲以為係抽血添!
我月尾先見營養師同stay一日食營養餐, 但我宜家都
戒定d甜食 ...

你係邊間醫院check呀..我係廣華...sorry..講漏左..stay 係醫院果日除左拮 3次手指..重抽左一筒血呀... 個筒血係會 check得清楚一d嫁... 到下次覆診醫生會話你知結果 !

大宅

原文章由 fatmuichai 於 08-10-12 11:53 發表

我剛剛21W,黎緊呢個星期六都要飲糖水呀! 好驚呀!
想問吓糖水有幾難飲? 好似有啲媽咪飲完會嘔

呢個星期我開始戒口食少啲麵包,唔飲好立克,盡量少糖,希望驗血會冇事啦! ...

其實都唔係好難飲...我本身唔鍾意食甜野..我飲兩次都冇嘔(不過飲第二次都 over 左 ) ..d 糖水加左d檸檬汁..巳經好飲左嫁啦... 係呀..有d媽咪飲完會嘔嫁...嘔左就慘啦..第二日要再返去飲...如果你飲完有咩唔舒服同姑娘講佢可以比張床你訓下..咁樣好d嫁...唔好食咁多飯呀...糖份好高..少食多餐...

大宅

原文章由 telly_ipock 於 08-10-13 16:16 發表
飯, 麵, 米綫, 包, 都唔食得, 甘食咩啊? 會餓死ge bo.

我上次係政府醫院飲完糖水抽完血, 仲未知結果, 要等下次產檢先問到, 但係我都擔心自己有血糖問題啊. 如果有事醫院會晤會打電話通知架? ...

唔係唔食得..呢d一定要食..不過唔好食咁多...比如食飯, 米粉, ..最好唔好食一碗滿啦...食多少少肉類...菜食多d都唔怕... 少食多餐..一日食 5-6餐 ! 我係廣華檢血糖的...如果 over 佢第二日巳打電話來通知你嫁..如果冇事就下次覆診醫生先同你講你既度數 ! 唔使咁擔心喎 !

大宅

原文章由 fatmuichai 於 08-10-13 23:40 發表

我上次驗尿之前就係食咗米線啦!之後去到醫院驗尿就糖尿爆燈!

呢幾日自己喺屈記買咗試紙驗尿,我發現食完粥之後糖尿真係會高啲。

我想問:其實一個冇妊娠糖尿問題嘅孕婦,佢食完嘢之後驗尿會唔會都有 ...

其實都有可能食完糖份高既野再檢尿都有可能會高嫁...我有次 lunch食左個 '廈門炒米粉 ' 跟住係私家醫生都覆診檢尿時都血糖都係高..因為我平時都冇高係正常的..姑娘問我係唔係剛食完野.我話係呀..食左個炒米粉囉..佢話都有影響嫁 !

首頁

尾頁

跳至