跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆 29# 快樂 的文章

你第三胎一定易生好多的!放心啦!

健健康康,快高長大啊~

男爵府

原帖由 快樂 於 1-12-2010 23:43 發表
我上兩胎都生得好快,不過聽第三胎D MAMI講,第三胎係最痛既又唔會剪,自己爆

你第三胎相隔幾多年呀???
我剛剛朋友生第二胎,相隔有7-8年...唔駛剪呀,去到產房半個仲,就生左出黎啦...第一胎有剪,第二胎唔駛剪~
其實係唔係睇你bb依家咩size,個頭仔大唔大呢??

健健康康,快高長大啊~

男爵府

原帖由 rhodo 於 2-12-2010 10:59 發表
我預產期係22號...今日37週啦! 愈來愈緊張.....真係超驚痛!!!

痛~~我都係超驚痛...
不過,有時正面想下囉...每個女人都可以咁生...
我地應該得既...同埋痛係10幾個仲以上...痛好快就會過去...之後見到BB後,又另外一種心情~
一齊加油啦~

健健康康,快高長大啊~

男爵府

原帖由 rhodo 於 2-12-2010 11:09 發表

我都係咁諗...有D朋友比我怕痛好多都生到! 自己都應該得既! 唯有望就望自己唔駛痛咁耐啦>"<
好想快快趣趣生左佢!! 唔駛驚咁耐丫!!

我都係咁想...希望自己可以捱到囉...
每個人忍受痛既情況真係唔同...不過到時每個人應該發左顛架啦...唔好亂叫..浪費D力囉...留力係最後必BB出黎...

健健康康,快高長大啊~

男爵府

原帖由 rhodo 於 2-12-2010 11:16 發表

而家有時俾阿B踢到好似好急尿咁...阿B都同我地做緊REHARSAL啦! 已經感受到果種急既感覺....都有少少難忍! 到時就肯定更加啦.........!! 你預產期係??

依家既感覺算係小兒科囉...到時...真係痛到....叫又唔係...坐又唔係..行又唔係....咩都唔係...HAHA....
我估到時我只係不斷求主....唔係叫阿媽了...因為阿媽幫我唔到了...只有主幫到我呀...haha...
成日同bb講,唔係令mama辛苦呀,快d必出黎呀...
我12月29日,你呢?

健健康康,快高長大啊~

男爵府

原帖由 appleleunghk 於 2-12-2010 11:33 發表
我預產期本來係12月6日, 但BB好早(10月26日)就走咗出黎, 我記得我由小痛到大痛若10個鐘就生咗, 大痛都係4粒鐘到. 我當時無大叫, 無喊, 一味係到做呼吸動作, 希望可以幫助無咁辛苦, 因大叫好痛好, 叫呀媽好, 叫老公好 ...

十分同意呀~~
我朋友都無叫架....佢都話聽到其他MAMA叫到拆天囉...
叫可能好細聲...唔會出行力囉....
到時真係注意自己呼吸,聞笑氣囉???得唔得呢??有無效?

健健康康,快高長大啊~

男爵府

原帖由 迷韓者 於 2-12-2010 14:13 發表

我問十個有九個人都話聞到又wing又想嘔, 完全無效! 但我已經請教過個護士長, 佢話一定要大力吸先有效, 因為d笑氣係唔同其他氣體, 你唔大力吸佢係唔會出!我諗我到時都會試下佢講尼個方法~ ...

係呀,我都聽過,聞完想嘔又暈...已經痛到c...又想嘔真係好辛苦...
不過,我朋友講,話差不多知道痛時,就要吸定...會好d...
我反而驚太大力吸...真係會嘔同埋wing哂...haha
唔知用咩力水去吸了....

健健康康,快高長大啊~

男爵府

回復 45# rhodo 的帖子

係呀..到時真係死忍...留返D力去必BB出黎...
如果真係痛...叫一陣囉..唔好大叫囉....

都相差幾日喎,不過睇左政府個日子先~
你依家有無去醫院檢查,或者有無去C+產檢呀??

健健康康,快高長大啊~

男爵府

原帖由 rhodo 於 2-12-2010 15:26 發表
.

乜會想嘔架.....WING我就唔驚呀, 但係想嘔會好辛苦呀....咁就驚啦!!!

我又係驚嘔既人....
我依家來唔來重有反胃作嘔架~已經36WK啦...之前好D...依家開始又有返....

健健康康,快高長大啊~

男爵府

原帖由 rhodo 於 2-12-2010 15:28 發表

頭先岩岩去完醫院產檢呀! 照政府個預產期我係37週嘛, 但我下次覆診竟然係39週, 唔係到臨尾就一星期一次架咩...有D奇怪...到時可能未檢查已經生左啦!!! (希望LA!!!)
你呢? 最近有冇照下BB幾重幾大呀? ...

我明天去私家檢查...
下星期2去健康院~
係啦..唔係健康院OR醫院,36WK後一星期睇一次架咩???
你到時39周,去CHECK時,可能比信你,過左40WK未生..要入醫院催生..係唔係呢??
不過,健康院,好似睇到生為止囉....
我都覺得一星期去睇一次安全D...
唔駛去C+比錢睇MA..hehe...

健健康康,快高長大啊~

男爵府

原帖由 快樂 於 2-12-2010 23:25 發表
我由痛到生都係三個幾鐘..可能生第一個0個時細,19歲..我覺得生第一個蒙查查已經唔冇咁驚,雖然知道會好痛,但唔知點痛法...但第二個真係好驚,而家第三個仲驚...不過我覺得笑氣好有用... ...

後生生bb真係唔同d..夠力水
你第一胎只係三個鐘,真係好快囉~

笑氣一d人話唔得,一d人又話得....
係唔係到時點都要聞下呢?

健健康康,快高長大啊~

男爵府

係啦.最好見紅,穿水,自己入院...催生真係辛苦...
祝各位mama順順利利...bb乖乖快d爬出黎啦~~haha

健健康康,快高長大啊~

男爵府

原帖由 yanyanma2007 於 6-12-2010 10:17 發表
如果BB可以自己爬出來就好啦,我都已經38周了,日日都盼望BB出來,會唔會系今日呢?日日都諗緊呢個問題,但系都系聽天由命吧啦~~~

係呀~~~真係天先知道,bb幾時爬出黎了~:loveliness:

健健康康,快高長大啊~

男爵府

回復 71# candice001 的帖子

你有第一胎經驗...唔怕啦....知道個情況...
一定順利好快生BB出黎架~~
等你報喜啦~~

健健康康,快高長大啊~

男爵府

原帖由 rhodo 於 6-12-2010 11:59 發表

我產檢一直以來都冇人話我知我盆骨夠唔夠大, 係咪要到生果陣先知架? 我有D擔心呢....非常之唔想開刀呀!!

我又係呀~~~無人講過我知...大唔大...
不過,我有個朋友,佢盆骨都幾大架..最後生唔到..都要開刀,真係估唔到....

健健康康,快高長大啊~

男爵府

原帖由 rhodo 於 6-12-2010 12:02 發表

如果有得揀, 我想係陣痛>穿水, THEN生得!! (因我媽咪都係咁) 因為陣痛既話你仲可以選擇唔入院住, 密D先入都得....
同埋好想BB下星期出世呀! 因為天氣又暖返D! 同埋都夠38週了!! 終於等到呢日! ...

我問我阿媽,已經忘記了....
我都係咁話...陣痛..自己穿水...THEN生得~~

健健康康,快高長大啊~

男爵府

原帖由 rhodo 於 6-12-2010 12:14 發表

會唔會係佢個B大隻呀?
千其唔好要開刀呀....我完全冇呢個準備@@

其實最後真係估唔到架...真係生唔到...會開刀架~
始終BB係入面咁耐唔係太好.....

健健康康,快高長大啊~

男爵府

原帖由 rhodo 於 6-12-2010 13:39 發表

咁有排啦...佢仲係郁得好鬼勁同好大力....成日踢我條到肋骨"卡"一聲, 好似阻住佢咁!!
唔通真係40W先生得.....

係呀,不過我無你咁西利...-->肋骨"卡"一聲
但bb重有踢呀..了呀....haha:loveliness:

健健康康,快高長大啊~

首頁

尾頁

跳至