母乳餵哺

跳至

首頁
45678...74

尾頁

男爵府

原文章由 onyeebb 於 08-5-9 17:26 發表

你都叫淑女... 咁長毛都可以叫做紳士

我有產後情緒病小心小心!

男爵府

豆媽

對不起!我尋日無左件事!

晴嵐媽
我唔會帶坐奶器,因我要埋身餵!

食早餐先,一陣再CHAT

男爵府

尋日咁熱鬧,一點都唔似週六!

子進媽
唔洗帶泵喇,我有一個就得喇!

豆媽
唔該晒整咁多野.次次都去你個度,攪到你好忙,如果你覺得麻煩,我地下次再積極地搵下地方,但如果你真係唔介意,我地就唔搵.我真係覺得唔好意思!

TINGFAI
HEI HEI 真係好勁.可能係資優,要好好倍養,否則誤佢一生.我有一個哥哥細時CHECK IQ 140,但當時教育制度無理佢,後來學壞了!

樹媽,老仙
我需要奶袋,麻煩記得帶!

安兒媽
又幾醒喎!整到燒雞同燒薯仔!
-------------------------------------------------------------
我會帶車仔,一車過,唔洗煩.

我記得明天要帶:
飄零燕
氣球,
氣泵

男爵府

尋日真係勁勁勁開心.再次多謝豆媽為我們預備好丯富的食物.其實我覺得尋日的食物唔係話好多,不過我眼見大家都食得好少,我和丁爸都食得好少.因為丁丁成日攪住,又成日走佬!我好like芒果布甸,可是尋日食完,噹噹今日個面仔又起粒粒,又要塗STERIOD .

豆媽.
你的甜品真係勁好味,我好LIKE New york Cheese cake. 但今次我食唔到提拉米穌,當我想食的時候,就發覺無晒!下次我地再去你個度,會只點一至兩樣野,唔洗你整得咁辛苦.
我回家放了LITTLE EINSTEIN比丁丁睇,佢好鐘意睇呀,睇到眼都唔CLOSE

老仙
尋日我見到丁丁流鼻血真係嚇C,因為壞人媽同我講佢同SONNY 頭碰頭,我當時好驚,因為我驚丁丁撞頭然後流血,後來才知丁丁個鼻撞到SONNY頭,我先安心.丁丁完全無事喇!仲有ELLEN真係好好肉地呀!

LAMBLAMB
多謝你個袋,丁丁呢派鐘意拿袋出街,每次出街都會講:Where is my bag?然後會把我的coin bag放入佢個袋,你個袋好好,因為有Zipper.LUKAS好得意,好BB,我好LIKE佢,多D出來玩啦!佢好怕生保啊!

2H MA
你係咁餵HUGHES,怪不得佢可以咁重啦!

晴嵐媽
嵐嵐真係好"弟"錫!又靚女!我好LIKE佢呀!佢係一個好堅強的女仔!

TINGFAI
你修身修得好快喎.KWAN KWAN好硬淨呀.眼仔碌碌好精靈!

細細粒
丁爸話你係佢心目中的淑女形象,完全無晒喇!

樹媽
乜D菜係你整咖,我以為係豆媽工人整添,唔怪得咁好味啦!我食左好多.

唔知下次幾時再GATHERING呢?好期待!

男爵府

原文章由 onyeebb 於 08-5-13 15:20 發表
丁媽, 車.

今日好忙咩? 出咗一個post就唔見你.

今日忙開會!

may
Will pray for your brother!

Ivy Ma
Are you OK? You have been disappeared for days!

男爵府

fsy

我都病了!喉嚨勁痛,鼻水不停!又費事剛返工請病假,宜家好辛苦!

丁爸話我係公司被人傳染,我話被丁丁噹噹傳染,但丁爸話佢地都好返晒啦!咁我宜家覺得你係擬似兇手!

男爵府

回覆 #1 Lamblamb 的文章

有沒有人知餵奶期間可唔可以食PANADOL COLD或者幸福傷風素呢?

男爵府

原文章由 wckmay 於 08-5-14 09:55 發表

我都喉嚨勁痛,好辛苦.不斷食喉糖.

擬似兇手---->FSY

男爵府

原文章由 Lamblamb 於 08-5-14 10:09 發表

Simple flu medications should be quite safe.

For your reference,

http://www.perinatology.com/exposures/druglist.htm

Can see the lists of drugs suitable for pregnancy and BF. But the lists aren' ...

THX! very informative! I have bookmarked it.

男爵府

原文章由 fsy 於 08-5-14 11:44 發表

一杯奶咁大把咋嘛, 最多咪加塊餅. 今日開始我叫姐姐 tea 比少啲奶佢飲, 睇下夜晚會唔會好啲.

幾點食TEA,同幾點食飯呢?

男爵府

我們的小朋友仍是很天真!

昨晚我們看電視新聞見到四川的慘況,當時丁丁見到小朋友們哭有以下對話:

丁丁:小朋友喊!
丁媽:因為四川地震,佢地沒有了爸爸和媽媽,又沒有食物,沒有屋企好慘!
丁丁:爸爸媽媽死左喊!
丁媽:不如我們星期日唔好食麥噹奴早餐,我地把錢錢捐比呢D小朋友啦.
丁丁:一起食麥噹奴薯條!
丁媽:佢地來唔到呢到,佢地好肚餓沒有餅餅,沒有奶奶,沒有飯飯食.我們星期日唔好食麥噹奴早餐,我地把錢錢捐比呢D小朋友啦.
丁丁(唔睬丁媽)
丁爸再重覆丁媽的說話.
丁丁仍然唔睬丁爸丁媽,只顧望住電視!
丁爸話丁丁知我地講咩,不過係佢唔肯.

好失望丁丁沒有同情心!麥噹奴早餐較一齊重要!!!!

男爵府

原文章由 go4baby 於 08-5-14 11:52 發表
尋晚跟樹爸商量, 佢終於提議我星期五resign. 可能佢見我開始唔想食野又訓唔好............

我自己覺得好亂, 有時我真係又做到嘔果種feel (又真係試過嘔得出), 但有時又唔想放棄. ...

過多一兩日再問下樹爸啦!我怕佢之後會後悔!又或者佢只係想安慰你.如果你RESIGN完發覺有左,咁點算?

男爵府

各位早呀!

上來"慎"下先,原來個個小朋友都唔同,我就來被噹噹激c,佢唔肯四個鐘食一次奶呀!佢要小食多餐呀,攪到我D泵奶時間好混亂.

佢要3小時食一次,每次4安左右,原本要佢4個鐘食一次,咁早上我邊餵邊泵,白天我返工佢食兩支奶.咁我可以係公司泵一次,就剛好有兩支奶.返屋企就馬上埋身餵,咁樣PLan得好好麻.

點知佢宜家晚上係咁食,食到我早上只泵得3安左右.加埋午飯個次泵奶,都未必夠他食.我今天要係返工時間蛇去泵一次,唉!我最怕就係要蛇去泵奶,好似做賊咁!

男爵府

原文章由 onyeebb 於 08-5-15 16:39 發表

點呀, 做完賊未呀

見招拆招啦! 唔駛擔心, 呢度好多奶媽俾到advice同support你ga ma!

撞鬼喇!開會開到五點幾,計過時間都係泵唔到,泵完噹噹回家無得食,可能要好似首領咁要夜泵!唉!

我走喇要趕返去,
今日成日都未坐過係個位到!

男爵府

原文章由 nan_nan 於 08-5-15 19:36 發表
丁噹 ma,

噹噹仲細, 胃仔細 d 都唔出奇. 妳都想佢可以飲多 d 奶o架. 唔好唔開心, 妳番工都係大約兩個星期, 大家都需要時間 adapt.

明白妳做賊o既心情, 我都試過. 如果妳同老細直接講, 妳估佢會唔會支持妳呢? ...

其實我今胎唔係小奶,係真係比噹噹chur到好盡

原本的泵奶時間係咁
7.00am 如果佢唔食夜奶,我可以邊餵邊泵,泵到6-7安
12.30nn 大概8安
日泵量共14-15安

噹噹最理想的食奶係
7.00 埋身食
11.00 食奶樽-->6安+
3.00 俍奶樽--->6安+
7.00pm埋身食
每日食奶樽量--->12安+
(當然在家就不停埋身餵)

睇下我係供應多于需求咖!

但係噹噹現在食奶情況係
夜晚食1-2次
7.00 邊餵邊泵(只泵到2-3安)
10.00 奶樽(4安左右)
1.00 奶樽(4安左右)
4.00 奶樽(4安左右)
每日食奶樽量--->12安+
但我只泵到10安(早上2安+中午8安)

所以我要加泵一次囉.有時早上邊餵邊泵又怕佢唔夠食

男爵府

原文章由 fsy 於 08-5-16 09:21 發表

如果夜晚都跟返 regular (i.e. 4 hrs) 咁餵, 即係七點埋身餵後到臨訓前先再餵得唔得?

理想係4個鐘食一次,但問題係噹噹每次食好少(4安左右),所以迫得我們要3小時餵他一次,所以我原計劃行不通.

男爵府

原文章由 Cyntoby 於 08-5-16 12:14 發表

我好同意安兒媽嘅分析, 應該調下泵奶時間就ok.

我睇番彥琳嘅筆記, 佢約4個月日間都係飲3餐, 每餐4.5-5安, 我除早上餵完泵清, 中午泵清, 放工返屋企前會再泵5-6安, 因為泵清返去又無得食, 唔泵又好似唔好夠, 咪當 ...

我諗我會試安兒媽的方法,因為尋半夜我真係邊餵邊泵.蛇去泵奶我真係唔得.

男爵府

原文章由 Cyntoby 於 08-5-16 12:32 發表
今日放假呀, 因為都仲d產假, 之前早咗3個星期返工留咗15日工作天, 宜家佢地都開始少去健康院同打針, 所以我諗按步放哂D假, 我初步想逢 FRI 放, 好似開心D, 唔知可唔可行呢???因為絕對無可能比我連放3個星期, 而且公 ...

羡慕C人喇!每逄週五放假!

男爵府

原文章由 fsy 於 08-5-16 16:08 發表

如果真係要讀下午班都幾煩, 子進慣咗早起, 又要訓晏覺, 就算比佢 tune 到, 到小學時又要再較過.

其實一心諗住佢讀呢間, 無後備呀, 有都 reject 咗, 唯一睇下可唔可以 lur 而家讀緊果間, 不過前排先簽咗通告話唔會 ...

大部份家長都鐘意小朋友讀上午班,但係幼稚園的老師或校長對于下午班,有以下的意見,父母要返工,小朋友返下午班可以遲D起身,咁小朋友就可以多D時間同父母玩.

我當然唔鐘意小朋友返下午班啦!

不過我記得你話過呢家學校的下午班照顧方面好D麻,我記得你有一次去飲同個SISTER傾過咖?

男爵府

原文章由 fsy 於 08-5-16 16:35 發表

我托人幫我問可唔可以轉下午班時, 個 sister 係話下午班好啲, 不過子進爸唔鍾意下午班, 我就覺得時間上無咁好囉.

其實一般黎講下午班既照顧係好啲, 因為師生比例少啲嘛. ...

老板,咁要睇下你同子進爸覺得一條龍有幾重要喇.其實宜家子進間學校收佢的機會都好大咖.

不過你都可以再LUR下可唔可以轉上午班,因為有D人比左幾間留位費,但到交雜費時先決定讀唔讀,所以你未必無行.

首頁
45678...74

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊