懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆:睇書話害喜嚴重即係身體唔好, 真唔真?

我覺得有關係,我12w,一啲害喜都冇,仲超食得瞓得。我本身係一個做少陣運動都唔得嘅人,我一星期最少做3日運動,跑步、游水、行山、boxing......,年年都參加毅行者、馬拉松,我一年至多傷風感冒一次,連胃痛都未試過!不過生咗之後就好難好似以前咁做到咁多運動了,可能到我生第2胎時啲害喜會番黎!

男爵府

回覆:睇書話害喜嚴重即係身體唔好, 真唔真?

我覺得有關係,我12w,一啲害喜都冇,仲超食得瞓得。我本身係一個做少陣運動都唔得嘅人,我一星期最少做3日運動,跑步、游水、行山、boxing......,年年都參加毅行者、馬拉松,我一年至多傷風感冒一次,連胃痛都未試過!不過生咗之後就好難好似以前咁做到咁多運動了,可能到我生第2胎時啲害喜會番黎!

男爵府

引用:我都嚴重害喜,真係辛苦到不想要 乜唔係話

原帖由 hudsonchui 於 11-09-05 發表
我都嚴重害喜,真係辛苦到不想要
乜唔係話有害喜代表Baby健康成長咩,我用呢點叫自己撑落去咋

...
你咁講令我好驚,唔通我冇害喜,我阿b唔係健康成長緊咩!?

男爵府

頭先在網上search到,唔知岩唔岩:

為什麼有些人會特別容易噁心、嘔吐?
懷雙胞胎:會有更高濃度的hCG、雌激素或其它荷爾蒙。但這並不一定,也有懷雙胞胎的婦女沒有或很少害喜。
之前懷孕曾噁心、嘔吐
會暈車的人
遺傳:母親或姊妹有嚴重的孕吐,你孕吐的機率就會提高
曾經有偏頭痛

tonimaow  我係會暈車浪, 但我第一胎又冇事喎  發表於 11-9-5 23:02

首頁

尾頁

跳至