自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章

樓主, 唔係唔信你, 你個case有可能係有人投訴, 消防佬先黎跟

況且最近消防處真係加緊巡查大廈消防設備及走火通道, 佢見到你屋外有野, 第一次俾warning你, 第二次佢黎你執走左未先? 未執走係要charge架喇

如果你話佢選擇性執法, 一黎你個case係投訴case, 所以只跟進投訴(即你個單位); 二黎就算佢真係巡樓發現, 佢都只係分先後俾warning及落charge (正如法庭好多case, d客話管理處淨係針對佢單位告佢, 其他單位唔理, 個官都話管理處唔告其他單位都唔代表佢係放棄告佢地)

其實你箱野係咪危險品黎架? 同埋走火通道好窄? 窄到放個蘋果箱都行唔到人? 消防佬可能查case時遇到太多人都係話 '著緊衫啊~做緊xx~~ 唔得閒開門啊~~~' 等等藉口拒絕, 所以先唔信你o者

如果你真係對佢地調查手法有懷疑及投訴, 寫信去申訴專員公署都係可行o既辦法

侯爵府

好媽媽勳章

有人話助理消防區長只係3粒花, 不是很大
但如果接到投訴後, 其實可即時落charge, 而有關人士會被區長接見, 再搞唔掂的話就再由上面的大佬handle
但當然, 一定係樓主人投訴, 消防處一定要開file跟, close左file先可甩身
試問咁辛苦麻煩o既野, 唔通自己屎忽痕真係好鐘意去搵你咩, 可能俾個complainant追得緊, 冇計

之不過稍後樓主又話箱野唔係自己... 唔係自己做乜要認?!?!?!

侯爵府

好媽媽勳章

from quebec?
樓主如果係膠登, 一早已經俾d人肉搜尋器刮到

侯爵府

好媽媽勳章

i mean 佢會俾人起晒底
其實個post 唔係應該沉架咩?

原帖由 edea 於 10-9-18 22:30 發表

用googles translator就可以睇得明樓主既法文啦.

首頁

尾頁

跳至