自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 貓狗褓姆 畀面勳章

首名子女10分, 適齡入讀5分, 唔知有冇掉轉咗!!
宗教信仰要有洗禮紙先投考同信仰既學校先再+5分,聽講有d學校仲要分基督教係邊個教會洗禮先有果5分, 好似例如係浸信會定聖公會咁...
合乎以上條件先有20分...
讀邊間幼稚園影響到既要interview既小學, 例如私校,直資或者叩門.
希望冇講錯!!

原文章由 ginger2006 於 08-7-18 00:04 發表
首名子女有20分,宗教信仰又有分,分數越多機會越大....
唔知樓主係咪想問呢啲呢?

子爵府

應該係適用於政府資助既小學!!

原文章由 kc_01k 於 08-7-18 00:20 發表

你所講既分數, 係幾時要用到呢? 係咪就係想讀私校,直資或者叩門.

而如想讀一般好既小學, 係咪只係靠運氣睇吓升倒邊間呀?

子爵府

例如我囡囡, K.3開學冇耐, 已經要填表自行分配學位, 我揀咗一所政府資助既小學, 我囡囡係首名子女+適齡有 15分, 冇洗禮紙,我交咗表果間學校係天主教, 佢哋首先會收有哥哥姐姐就讀本校既學童,因為差唔多係最高分,但我唔記得係幾多, 相信你唔會用到, 跟住就可能會係父母之前響果度讀過,響果度任職之類, 再到有洗禮紙首名子女20分果D, 若果仲有位剩, 就會到我哋呢D 15分既抽籤!! 但若果有20分都要抽籤,15分既就唔洗諗, 要等大抽獎架喇~~

原文章由 kc_01k 於 08-7-18 00:20 發表

你所講既分數, 係幾時要用到呢? 係咪就係想讀私校,直資或者叩門.

而如想讀一般好既小學, 係咪只係靠運氣睇吓升倒邊間呀?

子爵府

第一次自行分配學位只可揀一間學校, 我好彩, 當初下定決心, 第一次已經抽到, 未必間間天主教都難入既!! 放鬆d !! 唔係有排冇覺好瞓呀!! good luck!!

原文章由 kc_01k 於 08-7-18 00:30 發表

呵, 我明啦, 即係有兩次機會啦, 而如果兩次都唔o岩心水, 就要去x門啦...... 嘩, 咁第一次, 你地點選呀? 係咪諗好耐先落倒筆呀? 咁即係如果無宗教, 第一次都唔洗點諗d天主教學校啦, 聽講好難入喎 :ques ...

子爵府

意思即係就算大抽獎派唔到, 叩門果時至少俾校方妳係好想妳既小朋友入讀呢間小學

原文章由 ginger2006 於 08-7-18 00:34 發表

小朋友k2時已四圍睇吓自己區內既小學,豎起耳仔聽吓人哋講吓邊啲小學好咁囉,抽到真係只可以話係好彩,因為佢齋睇分,唔睇成績既,萬一抽唔到,電腦派位記緊再填番第一輪揀果間學校,用成意打動佢 ...

子爵府

小學大抽獎唔洗考架!! 除非你叩門或者考私校,直資啦~~

原文章由 kc_01k 於 08-7-18 00:38 發表

嘩, 你咁好既, 整咩鬼係咁遲先問呀?

不過我信架~~

我有d同事, 唔係點理, 好鬼好命, 3個女都讀band 1 學校, 有個緊張到c, 就派得唔好, 成日都愁~~~~ 見倒都為佢地緊張呀.

唔鬼知我囝考小學時會點~~ ...

子爵府

其實某程度真係睇彩數架!!

原文章由 kc_01k 於 08-7-18 00:38 發表

嘩, 你咁好既, 整咩鬼係咁遲先問呀?

不過我信架~~

我有d同事, 唔係點理, 好鬼好命, 3個女都讀band 1 學校, 有個緊張到c, 就派得唔好, 成日都愁~~~~ 見倒都為佢地緊張呀.

唔鬼知我囝考小學時會點~~ ...

子爵府

叻咩!! 我都經歷過妳呢個階段, 家陣未又係熟能生巧, 好快到妳架喇~~

原文章由 kc_01k 於 08-7-18 00:42 發表

你地咁叻既~~~ 呢d程序一步一驚心. 填表時, 個囝前途真係在我手上呀

我見你地寫到咁pro, 都暈暈地

喂, 各位, 我黎緊呢3年, 想有排煩你地喎~~~~~ 唔該oY.... ...

子爵府

me2 !! 符符碌碌,希望阿囡到P.6唔洗靠符碌,上個星期睇到有個P.6同學仔明明可以揀band 1中學,但符碌唔到真係驚架!! 阿囡嚟緊先升P.2, 若果成日都擔心,真係4年唔洗瞓覺咯~~

原文章由 PANGPANGCHUNG 於 08-7-18 00:46 發表

我真係幾 "符碌" 架

子爵府

家陣我又驚驚地喇~~

長憂九十九真係...唉~~

我細個果陣都係讀近屋企既小學架針嘛~~ 中學, 阿媽果陣都唔識話要揀d咩好既中學!! 總算好彩我冇學壞啦~~

家陣呢個年代已經唔同晒喇~~

原文章由 kc_01k 於 08-7-18 00:55 發表
喂, 各位, 見你地考中學我又係聽倒都知驚....

我知咩叫"長憂九十九"

我都唔知呀媽湊我地咁多個, 佢o個陣點頂, 以前d人真係好叻

子爵府

家陣真係唔好話小學, 細細個已經要諗俾d細既學嘜學麥,又要帶佢哋左撲右撲, 迫住要同人競爭,我細個邊有,真攞命!!

子爵府

過咗00:00, 可以抖多23小時喎!!

原文章由 kc_01k 於 08-7-18 01:00 發表

明天開始撻住o係佢身, 佢入咩topic都實行死跟~~~

子爵府

K3開學冇耐交既係自行分配學位, 只可揀一間學校,不受地區限制, 填完之後交返去所揀選既學校,等結果公佈, 若果抽唔到就要等第二輪大抽獎喇~~
關於第二輪大抽獎係點我就唔清楚咯~~ 因為我囡囡果時第一輪已經中咗!! SORRY關於呢方面幫你唔到!!

原文章由 kc_01k 於 08-7-19 00:29 發表

咁你快d問吓人啦, 我都鄧你緊張

有無人答吓呀)))))))唔該

[ 本文章最後由 penpen 於 08-7-19 10:40 編輯 ]

子爵府

得咗所以唔識第二輪既野!!

原文章由 kc_01k 於 08-7-19 10:41 發表

嘩, 只可選一間? 你o個陣第一輪得唔得呀?

子爵府

我冇呀!! 呢幾日太陽猛咋~~
唉~~ 咁又點, 驚完一樣又一樣呀!! 到中學仲驚d添呀~~

原文章由 kc_01k 於 08-7-19 11:01 發表

你就好啦!!!!!!!!!

唔淮晒命

子爵府

好多私校都係響第一輪自行分配學位前已經開始接受申請同面見學生,好多都係搏收留位費嘛~~ 有d私校若果收個小朋友, 會要求響自行分配學位公佈前交留位費,再跟住響第二輪大抽獎前交埋書簿費...之類添~~
若果等大抽獎之後先去可能機會會少d喇~~ 因為就算有機會in剩番既學位都唔多同埋好少人咁做囉~~ 呢個動作應該係交表前已做, 抽獎後反而多人去津校叩門.

原文章由 patpatching 於 08-7-22 21:57 發表
我都想問下,我其實諗住如果個囡派唔到理想既就去考c校,但有

位媽咪講過考c校要一早考,派完二輪先去考唔得架….咁正確既

程序又係點呢?請指點下,我真係好迷惘下....
...

[ 本文章最後由 penpen 於 08-7-25 17:27 編輯 ]

首頁

尾頁

跳至