母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

引用:misslaulau23,我情況比你更差,+小b依家3-4

原帖由 PoPoMom 於 14-03-19 發表
misslaulau23,

我情況比你更差, 小b依家3-4個月大, 我係由初期到現在, 每次泵左右兩邊加埋得1安, 好平穩. ...
我情況同你嘅一樣,我重只係一個星期媽媽咋,B囡唔夠重,我又唔夠奶。只能希望在明天啦。。。

複式洋房

引用:Quote:mandyeung+發表於+14-3-20+23:44+我

原帖由 misslaulau23 於 14-03-21 發表
你岩岩做了一星期媽媽? 唔好放棄,大把機會追到奶,最緊要多d埋身餵。
唉~我B囡都係唔肯埋身,佢勁喊之餘,重會推開我,真係心酸酸。
我有懷疑係咪我乳頭有問題。。。。
而家每次兩邊加埋先得1—1.5安。我就未開始魚湯嘅,只希望泵住有就好㗎啦。。。

複式洋房

引用:Quote:mandyeung+發表於+14-3-21+02:41+唉

原帖由 misslaulau23 於 14-03-21 發表
第一個星期已經泵到1-1.5安已經好好啦,加油呀!!我第一胎時,泵極都無又勁喊又補奶粉,去到滿月先泵到出泥 ...
😫 我家妹妹係睡寶嚟,一出世就瞓覺大過天,係醫院住咗5日,起初3日,日日俾姑娘逼我餵奶,又逼妹妹食奶,我叫醒妹妹都叫個幾兩個鐘,妹妹好唔鍾意,成日都啜10分鐘就算,姑娘要夾硬監佢啜,佢開始發脾氣同用手仔推開我。

我知妹妹一直食唔飽,但係姑娘唔俾我補奶粉。後來我係醫院喊住同姑娘講:我真係叫唔醒佢,你哋叫得醒我嚟餵。之後兒科醫生話我妹妹秩磅嚴重,一定要補粉,就算有啜都要再補粉,我妹妹先有得食飽,回番少少磅我哋先有得出院咋。

但係依家番咗屋企,佢已經再唔肯啜喇。。。佢有時咀仔係度搵,我放係旁邊被佢自己搵食,佢一啜到甚至只係lam到,已經會喊同推開我。。。唉~

不過妹妹at least係肯食泵奶嘅,我泵出嚟倒入TT樽俾佢食。之前一係醫院一直用杯仔補粉,又手擠用杯仔餵,不過用杯仔食得太慢喇,屋企始終無醫院咁暖,而且其實好難餵㗎,屋企人想幫手都難,所以回家都係用TT樽就算。

希望有一天妹妹肯再啜媽咪。。。雖然係有啲諗多咗。

複式洋房

引用:Quote:mandyeung+發表於+14-3-21+07:54+

原帖由 misslaulau23 於 14-03-22 發表
咩香港d姑娘咁惡嫁,唔俾你補奶粉都得。我係美國住嫁,我一生完都係醫院餵人奶,不過又係無咩奶,叫姑娘俾 ...
用TT樽算好㗎喇,因為BB都要用力啜先食到,呢款樽係模擬媽媽奶頭嘛,雖然當然都係媽媽奶頭難啜啲。

不過唔泵奶都唔知,原來有一邊胸個乳頭係尖咗一忽,唔怪之得妹妹成日啜唔實喇,佢唔啜個邊㗎。。。而家一邊多一邊少。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊