論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 我開始搞自行續約的手續了(印印)

Bluestar,

唔該哂呀!揾到您呢支明燈,下次輪到我就唔駛盲摸摸嘞

Thank you 呀
www.bfmoms.com.hk
~哺乳衣、儲奶袋、Baby Sling 揹帶、Baby Pouch 育兒袋~

大宅

連去做dh visa extension (因印印最近換了本新護照),都話要這封信,但counter d clerk講唔出instructions寫在那裡,找來個immigration officer,一樣話無寫出,但總之係要。

Bluestar,

又係我呀!我個印印又係啱啱換咗本身passport, 洗唔洗去immigration補番個visa 印? 我問印尼領事館個職員,佢竟然將兩本passport(新&舊) 揾個釘書機釘埋一齊,佢話咁就用得喎!係咪真係咁”兒戲”呀?!
~哺乳衣、儲奶袋、Baby Sling 揹帶、Baby Pouch 育兒袋~

大宅

仲有, letter of guarantee 個sample係邊樹揾到?

個網頁淨係寫住" The letter of guarantee from employer to DH ....should contain as follows:..."

正確個format係點架?
如果你有,可唔可以email 比我呢?
Thank you

大宅

Re: Thank you very much!

Bluestar,
恭喜哂!有您呢支明燈,我就唔怕自己搞喇!等我bookmark定呢個topic,個零月後就到我做喇!雖然見你唔係平好多,但起碼自己跟得足D,唔駛洗$之餘仲要一肚氣!

早2個月我老公有個friend問過我自己搞續約D嘢,原來佢都係自己搞掂咗^^
不過佢提醒我,果封” letter of guarantee” 一定要揀間”公証”律師樓做,仲要用番律師樓信紙去做,佢上次又係自己打咗去律師樓加個印…點知比領事館D人彈番轉頭,要再做過…吹賬 :tongue:

大宅

Hi~

It's my turn to renew contract
Existing contract will be expired on 16/1/2006
I will go Wanchai Imm to get forms today.

遲D再報告

大宅

我今朝去攞咗form喇,保安係加强咗,要check手袋...唔駛check ID 喎.

下晝開始填form, 寫到手都軟...都唔知点解唔整D form係網上dl...起碼可fill哂至print出嚟,唔怕填錯徙咗份form

其他文件可慢慢執,最重要而且我又control唔到果份戶籍紙都巳响我手喇,只差其他濕碎嘢...

話時話,我問果间律師樓話果封信要收我$500 OK嘛

大宅

Bluestar,

上次填完form之後收埋無理到,啱啱呢兩日揾番個friend攞個公証律師問手續,原來我個fd上次去咗律師樓2次,第1次自己打哂封LOG比律師樓chop印,收咗$200,點知領事館唔收貨,要用律師樓信紙至得,再出咗封收咗$500,即係前後收咗$700,仲要同埋工人上律師樓簽!

你用嗰間律師樓洗唔洗咁煩?

另外,係咪一定要做驗身?上次續約我係揾我家庭e生寫封信話佢fit for work,無做驗身架,依家得唔得呢?

Thanks

大宅

Bluestar,

Thanks for your advice.

我呢幾日忙緊揾律師and揾平驗身,搞埋呢2樣就可約時間喇

18/1/2006約滿,淨番20日時间咋...

大宅

死火喇!

啱啱睇佢粉紅色嗰張戶藉紙(KARTU KELUARGA),佢個出生日期 (TANGGAL LAHIR)竟然同個PASSPORT 同ID唔同

戶藉紙係1967, Passport & ID 係1973報細咗??

去到領事館會唔會俾人留難

大宅

好嘢!
成功在望….
聽日上埋律師樓同帶印印去驗身,等埋報告就齊哂文件~
希望一切順利啦!

Thank you 哂您!

首頁

尾頁

跳至