懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

話說岩岩我搭火車,可能因為今日過節太多人,我系九龍塘等極上唔到車,見到對面月台冇咩人,就過對面搭倒頭車,點知原來唔止得我一個人搭倒頭車,差唔多成車人都系...
之後埋站到紅磡,我見都冇咩位剩就坐埋去後座二人坐位,平時我一定唔坐呢d位因為難出入,但再唔坐就有排迫...之後有個女仔坐埋黎...開頭都冇咩..之後佢想訓佢男朋友個膊頭...就叫佢男友坐埋落黎...大佬呀...果個二人位黎ga...我個肚又籮禁大...佢自己個旅行袋又大...仲要加埋佢男朋友...我心唸...呢d原來唔系只系得大陸人既行為,原來港女都系禁!!!
佢男友都話唔好啦,整到人喇....佢就話""唔緊要啦,都冇人敢出聲話你既啦""
我頂!!!!!!
之後到我落車...我話""唔該借借""條女聽到既,但佢只系郁開少少...我根本唔夠位出,個肚頂住前面個位...我企左系到,再望住佢,""我出唔到唔好意思,借開少少得嗎""佢先再借多少少...我都系唔夠出...佢個旅行袋又頂住...之後..車門就關喇...我就唔理佢話知個屎忽頂到佢囉,好過頂親我個肚,就街左出去...真系好火囉....遇到呢d人!!!
我一路都見到佢男友好無奈囉個樣..!!

複式洋房

我直頭先起身玈個位比個女仔個男朋友坐囉,呵~~~禁迫~

複式洋房

原帖由 dkballoonfay 於 10-9-22 20:37 發表
佢唔講個句,無人敢話你有志何,一講真係好火..你問佢識唔識計數丫嘛, 2人位坐3人,如果佢個位係小朋友OR老弱傷殘都無所謂...咁累唔去開間房訓陣先...

其實又唔關佢地係咪大陸人事 ...

因為我之前遇過好多次搭車去玩(就算唔系大肚既時候,我指平時所見),都系d大陸人系禁,
例如佢地好中意明明2人位,迫幾個人埋黎...
又試過有次搭車有人讓位,個大陸女人叫佢朋友埋黎坐,就一野推開左我,仲對住我講,唔系叫你坐呀...
所以大陸人系我印象中系好差囉...!

複式洋房

原帖由 QQQme 於 10-9-23 00:07 發表

唔知點解... 我一睇完你個故事...
就覺得嗰對男女係"真情"個津津... 同安仔...

你形容得好貼切...就系果種...@.@

複式洋房

原帖由 skityee 於 10-9-22 21:51 發表
所以我都好怕在繁忙時間坐車!

今日已經預早左,但過節可能d人早放工....總之迫到好恐怖~

複式洋房

原帖由 我愛Corina 於 10-9-22 21:40 發表
我上次抱住個一歲几嘅女搭火車,讓位比我嘅係一個大陸男人。

禁你好彩,真系萬中無一...
次次同我搶位既都系大陸人...!

複式洋房

原帖由 BOYI1101 於 10-9-23 14:32 發表
大肚婆搭mtr驚趺緊係分開隻腳企穩d架啦,
放工時間有時真係好逼,
試過有個女仔想伸隻手黎扶條柱,但係我真係讓唔到位比佢,之後佢勁唔滿意咁縮左手,我聽到佢係我隔離同個fd講:"個肚咁大就唔好出街啦,攬到條柱咁實又霸咁 ...

呢d說話叫佢對住佢阿媽講啦,自己都系女人都有機會大肚唔滿意都唔好講出聲啦,唉,點解而家d人好似無教養無讀過書禁架!

複式洋房

原帖由 BOYI1101 於 10-9-23 17:48 發表
我成日都覺得好多中年C9/男人好過D後生仔女好多,可能佢地生過知辛苦啦,d後生成日唔理人亂衝直撞,我覺得佢地完全無愛心,完全唔識得體諒人!!我19歲,我覺得好多同我同年既怎至大過我既人都不知所謂! ...

有同感~~一代不如一代...

複式洋房

原帖由 cat_ma 於 10-9-23 18:20 發表
人品好唔好,唔关大6定香港人,系人既问题!

都話,因為之前遇過太多二人位中意迫幾個人埋黎坐既都系大陸人,我系咪應該要改下標題...一.一...~

複式洋房

原帖由 abercrombie_bbb 於 10-9-23 20:48 發表
香港人係出名自私,就算我自己係100%香港製造,我都係咁講。剛剛上星期六,我同個女同老公喺荃灣搭61M返屯門,嗰日唔知點解好多人搭,上到車差不多無晒位,排我哋前面有個起碼7個月嘅大肚媽,佢上車先都要去到下層車尾先有人讓位。 ...

『『『香港人只會喺啲大事,先會扮晒有人情味,企出來做SHOW咁,話比人知佢地有幾同心。晒氣啦,大肚,小朋友,老人家成日都喺啲巴士,地鐵,公共交通工具上見佢地企㗎啦。唔係話香港無好人,一定無人讓位比有需要嘅人,不過讓位嘅人係小數囉!』』』』

你講得好岩....真系有咩大野先會出黎講人情味..

複式洋房

因為外國d地鐵有特定位系俾有需要人坐,如老人家,行動不便,孕婦,非此類人系有自知之明唔會坐果d位,香港都有一排呢d位架,但總系坐滿晒非有需要人士咋

首頁

尾頁

跳至