基督家庭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

趣教勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

由於我係天主教幼稚園小學長大,中學才是基督教,就係因為比較過天主教我才信基督教。但爸爸卻持相反意見。你會點選校呢?

子爵府

趣教勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

多謝各位意見。
我老公都係基督徒呀,我地都想同BB灌輸正確基督教信念,但由於我本人幼稚園到小學期間都係天主教,所以我一直都覺得天主教的學校無乜問題,但我老公就係叫我唔好揀天主教學校,因為會同我地灌輸的不同。而小組亦有B/S仔仔入喇沙,派位前又叫我地代禱,入左又鬼咁開心,所以我都有d confused. 天主教學校中我又真係有幾間幾心儀的,所以才會諗左好耐,忍唔住發帖問下大家會點做。

子爵府

其實,我老公個指示已經好清晰,叫我唔好揀天主教學校。
只不過我自己真係唔多馴服囉.......

子爵府

thanks, babyislove.
我一直在學術要求與基督教學校之中內心爭戰,我BB今年入N班,而家已經有一間我覺得OK沒有宗教背景的英普N班收左佢,原本一直有交通問題未解決,我憑信心俾住留位先,最近交通問題居然有解決方案,真係非常surprise及感恩。
去年就係因為交通問題,本來11月份已收到以上提及這間N班的offer,但係因交通問題所以報多左3間做後備,其一係天主教,我覺得樣樣都好合我要求,惟一就係宗教問題。而家我仲等緊個offer,應該呢幾日會有通知收定唔收,而英普N班明天就要交齊校服錢了,所以才出帖問下大家。
我一直都有祈禱,求神俾一間合適的學校俾BB,我唔係要求入名校,不過我要求英普或者至少係英文強的學校。我希望BB開心學習,enjoy返學。
天主教同基督教,當然有唔同啦,淨係個十字架上有耶穌同無耶穌已經好唔同,呢個係我地信仰基礎核心價值。我以前在天主教學校,其實佢地沒有人同我傳過天主教,上聖經堂一樣係講聖經故事,成個小學階段,佢地都沒有一本"聖經" 俾過我,所以我覺得就算返學所聽,同正式返基督教教教會所學的衝突不大。唔知其他人以前返天主教學校又係點呢? 可以分享下嘛?

子爵府

我的中學階段就係比較小學時認識的天主教同中學時段所認識的基督教而決志的。
亦可以話,係因為有返過天主教學校我才會信。
而我的中學係有宗教科但唔駛考試的,包括唔駛考會考。都幾好架。小學時的宗教科記憶中係有過考試,不過好淺嘅。
其實,信係因為老師,生命教育而信。
而家BB間學校,算OK,interview 時都覺得可以。

子爵府

Thanks for your sharing, pyjess,我相信神聽你的禱告,亦安排最好的俾你的小朋友。
點解要揀英文較強的學校,係因為有可能在小學/ 中學階段會到海外讀書,為此,早在未出世時,爸爸已經話"小學時可能要走",雖然唔係我的計劃,但唔抹煞有此可能,為此我地mutually agreed 搵英文較強的學校,適應會好一d。
最重要一點,我本人係中文幼稚園直上中文中學畢業,到預科至大學階段,中英文的不銜接、本地中學大學和外國中學大學的適應我全部都經歷過,當中的辛苦、辛酸、覺得比人差的感覺,真係好難受。如果可以的話,我唔想我仔女受同樣的痛苦。當然,學校的安排,都唔到我話事,我只係幫我BB揀,收定唔收,就睇學校的決定。我亦會報一,兩間中文為主的學校,就睇到時神點開路。

子爵府

babyislove 發表於 12-5-11 15:08
「我的中學階段就係比較小學時認識的天主教同中學時段所認識的基督教而決志的。
亦可以話,係因為有返過天 ...
Thanks, babyislove.
其實,因明天係交英普N班校服錢的deadline,而另一間天主教的N班至昨晚為止我都未收到取錄信,所以我剛才睇完大家的回應後已經交晒英普N班校服錢了,換言之,已經選定了英普N班了。多謝大家的意見。
我又攞出今年將要報的K的學校list出黎,我會再仔細諗多一次。

子爵府

pyjess 發表於 12-5-12 00:49
回覆 lingan 的帖子

神會聽每一個人的禱告, 而且給予最好的, 雖然有些不是我們想要的, 但偶一回頭, 即發現 ...
Thanks, pyjess,
不是的,我係會一起陪佢去讀書的,如果小學階段去,我覺得太細,中學階段去,好易學壞,大學階段去..... 其實點都係唔放心,所以我一定會 "陪太子讀書" 囉。

子爵府

pyjess 發表於 12-5-13 22:54
回覆 lingan 的帖子

咁你老公呢?
我計過,如果中學先過去,我老公公司應該都無得撈 (唔係我咒佢),所以到時舉家一齊走,應該都ok。到時咪有咩做咩,果便做水電修車都好好搵架,我老公應該搞得掂掛。
到時我相信神會有最好安排。如果錢方面真係搞唔掂,最多全家留響度啫。無乜野嘅。

pyjess  舉家去就totally ok~  發表於 12-5-14 13:08

子爵府

anntx3 發表於 12-5-14 08:58
先小人後君子!

基督教學校其實好多未必以基督精神辦學!
多謝意見。
選校都要揀架,所以我有朋友 "嚴選" 左幾間佢覺得ok的基督教學校才會報囉。

首頁

尾頁

跳至