自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

可惜唔知邊間學校, 個校長真係抵讚!

尋日去荃灣做野, 聽到兩個學生妹對話, 佢地校長親自企響學校門口, 問佢地係咪好凍, 要求同學戶外唔准著冷衫, 有同學駁咀話唔見熱, 校長就話如果唔熱, 咁課室就熄冷氣, 仲叫班主任跟進呢d同學!

我睇唔到學生係咩學校, 但係都好想讚下校長!

講野唔好笑又唔識講爛gag
上forum只為吹水唔好同我認真

大宅

佢地著便服呀, 仲沿途不停話個校長多事, 所以估唔到佢地邊區邊間學校!

大宅

原帖由 nanalala 於 10-9-14 13:52 發表
十幾年前我都係佢地既一份子, 當時中學校服係白色旗袍就算著住底裙都好似冇著咁,加上件校服勁貼, 阿媽又生到我個胸鬼死咁大, 係街成日俾人眼望望, 於是就日日著冷衫 ... ...

大家都做過後生女, 覺得白校服好有問題, 但係逃避唔係辦法, 其實校服問題係咪可以同學校商量呢?

其實班男同學唔係大胸都會整鬼d女仔, 我讀書果時, 有一日班男仔夾定, 望住班女生一出更衣室就吹口哨響度叫, 成班女仔嚇一嚇, 以為有人走光, 成班鬼咁尷尬你眼望我眼, 縮埋一齊! 畀阿sir見到, 成班男仔一齊罰跑1600米, 然後阿sir陪我地一齊坐操場邊望住班男仔叫同吹口哨! 諗返起都好好笑!!

仲有, 最記得以前一有女同學腰間圍住件外套就知乜事

大宅

原帖由 nanalala 於 10-9-14 15:04 發表
只係想知道個校長咁做之前, 究竟了解左背後既原因未先...
校服係學校既傳統之一, 根本唔會因為呢d問題(透度)而去改, 況且要改款都幾大件事...

其實只係學生覺得透或者怕人笑, 大家都講過佢地著便服, 背心熱褲無問題! 所以呢個係其中一個藉口!

我覺得應該加強教育, 女學生唔應該為左呢個問題而著冷衫, 校服雖然有透度, 但係已經起到蔽體功用, 亦應該加強教育男學生, 唔應該取笑女同學!

大宅

原帖由 TINGTINGLEUNG 於 10-9-14 14:53 發表
佢地覺得頂唔順就會除衫架喇. 點解咁都要管人? 就算佢覺熱都係佢熱唔係熱到你, 佢著冷衫又影響唔到人, 又唔係做咩壞事, 冇需要下下都要管. 中學生了, 放手吧
...

冷衫作用係保暖, 如果佢地係因為"凍"以外其他因素要大暑天著冷衫... 家長老師校長都唔應該管?!

一個唔正常習慣, 即使有諸多理由, 我以為都應該有人去糾正吧?!

大宅

估唔到有人會覺得校長好做唔做... 仲要係多管閒事........

少男少女好多時都係心態問題, 唔會用常理去諗自己行為有冇問題, 點虛都無理由大熱天卅幾度要著冷衫啦... 如果虛到呢個地步, 佢屋企人應該帶佢去睇醫生!

至於只要唔影響人就唔管? 咁睇電視打機唔做功課對人有冇影響? 飲酒呢? 援交? 吸煙同性行為呢? 係咪全部都唔洗管??

大宅

我只係唔明姐, 因為我幾贊同校長, 但係竟然有人話佢多管閒事.....

我知唔係21g你, 不過如果唔影響人唔管, 咁... 又真係好多野都唔洗管嘛...

大宅

原帖由 牛精仔 於 10-9-14 23:51 發表
我早幾日響街, 30幾度, 都見有學生著冷衫....chi ma gunmouth:mouth:" />

我睇到其他留言, 仲 mouth:

明白咩係習非成是.....

首頁

尾頁

跳至