懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆樓主:

我5wk幾,都係開始作嘔作悶超辛苦,唔想食野,但個胃又會覺得肚餓係咁攪,但食完野又即刻唔舒服,我上胎要捱到13,4wk先好返d,好驚呢胎都要咁耐,呢幾日日日行屍走肉咁,真係覺得度日如年,好痛苦

男爵府

Evonneyip 發表於 18-5-6 07:27
我已經8週了,琴日嘔左4次酸水,而且係好多嗰隻,生不如死呀。即使到12週,我都要忍多一個月!加油呀我哋 ...

其實嘔到出黎會唔會舒服d?
我夾硬嘔都嘔唔出,只係不斷嘔氣出來
岩岩午餐食左小小野到而家仲滯住滯住,但個胃又開始咕咕叫要我食野,咁難消化仲點食呀

男爵府

回覆樓主:

我上胎都試過胃酸嘔到由鼻噴出來,超辛苦,但要講真係嘔出來既次數加埋十次都冇
聽日我去診所會問下有冇藥開黎舒緩下作嘔作悶,而家係要食野飲野就驚驚
希望大家盡快渡過咁辛苦既時期

男爵府

而家呢種狀態返工,寫字樓全日坐都超辛苦
我今日一半時間都趴0係枱,仲要嘔左兩次
我諗聽日都係要sick leave

男爵府

Evonneyip 發表於 18-5-10 16:30
支持你SL,我哋先能夠明白究竟有幾辛苦呢種想嘔既感覺!當係安胎啦。
不過我聽日唔可以SL了,今個禮拜請左 ...

母親節快樂 我星期五真係要sl留家,果日好辛苦,嘔左4次,嘔完d胃酸仲要槳住0係喉嚨,真係成日食唔到野,到星期六胃冇咁頂住識得肚餓,但心跳好快好急,落唔到床,一落就眼前一黑兼標冷汗,我阿媽煲左d瘦肉湯比我飲,又時不時沖葡萄糖水比我補充體力,到下午我就好好多了,夜晚仲食到飯,到今日更加精神,雖然落唔到街飲母親節餐茶,但打包番黎既野我都食得落,希望就咁好番啦

男爵府

Evonneyip 發表於 18-5-14 00:33
母親節快樂呀!嘩,你咁辛苦,建議你睇醫生好wor!我星期五嗰日都嘔透明胃酸同黃色苦水,嘔完突然食到啲飯 ...
我昨日同都今日好好多了,食得訓得冇作嘔,係唔知幾時會再翻發咋

男爵府

whitwhit123 發表於 18-5-14 11:42
回覆 mitchan 的帖子

你而家幾多個月啊?我而家五個月都仲嘔緊上個星期嘔到頭暈請左幾日sick le ...
我聽日就7WEEK啦,5WEEK開始作嘔不適,不過尋日同今日突然好返好多,自己覺得怪怪地,我上胎都要持續到WEEK13,14先叫好返D,不過你上兩胎係咪都嘔咁耐架,要好好保重呀

我覺得咁唔舒服仲要返工同湊仔係極度辛苦,好彩我大果個已7歲,大部份可自理,不過我媽都有來幫手照顧,有時頂唔順真係要開口搵人幫手

男爵府

回覆樓主:

你睇邊個中醫
會開咩藥
d中藥飲得落嗎?

男爵府

Evonneyip 發表於 18-6-6 23:34
灣仔鄧肇堅醫院2樓既中醫診所,愛群道嗰邊。開啲中藥都係健脾胃架,唔影響bb既。因為我上網查左,啲孕婦作 ...

謝謝你呀,我住港島,去呢間都方便
今日下午去睇左了,佢開左4日藥比我,晚上飲了一劑,希望就咁好番

男爵府

Evonneyip 發表於 18-6-8 19:03
唔會咁快馬上好,我睇左幾次了,但真的有改善很多,情緒都有影響,所以每天都要開開心心。
...

對我好有效呀,我尋晚飲左劑,今朝飲左劑,已經好番8,9成,成個下晝不停搵野食,雖然仲係唔可以一次過食太多,但起碼食完唔會唔舒服,好彩有睇你個post

首頁

尾頁

跳至