跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Re: 請工人照顧bb的媽咪, 可否入黎分享下...

施晴媽咪:
我之前請過2個大陸工人,真係好懶同d態度好衰
e家請左個印尼工人佢好肯做同好乖,但真係好蠢 ?-(
而且我囝囝又認人,用左10 日時間個仔先肯跟佢....呢兩日我先有覺好訓咋,不過你有一個月時間都唔怕既
我覺得眼仔就真係一定要裝,雖然我冇做野,但我一出街就開著眼仔錄影低佢係度做乜,講真就唔會慢慢睇晒,但點都要嚇一嚇佢,等佢唔敢打個仔(我個介紹人同個工人講,係香港打bb pat pat要坐監6個月)至於話盲點,因為bb房同客廳裝左眼仔,可以監視佢,所以廚房同廁所係禁地,一影到佢抱bb入去就當佢抱入去打,即炒
仲有~以我之前比兩個工人恰既經驗,你開頭唔可以對個工人太好,同佢講野要有小小命令既態度,唔係佢就會得寸進尺嫁喇
希望對你有少少幫助啦

火火

複式洋房

以下係我少少心得~我覺得對工人開頭唔可以太好.
仲要唔好比佢知你冇湊仔既經驗.一定要對自己信心十足.
有野唔識偷偷地打比亞媽問都唔好問個工人意見.叫佢做野
用命令既態度.(只係有d威嚴唔係話太惡)佢一做錯野就叫
佢唔好有下次,如果冇記性就乜都寫低,一定要硬淨d,絕對唔好
比佢有駁咀既機會.呢d叫下馬威,等佢明白自己個角色位置.
到佢開始上手先間中讚佢一兩句哄哄佢同傾幾句計.

可能大家會覺得我好衰,但我真係"領"過野先會咁.
之前個工人一黎到我就當佢朋友咁成日傾計.
又成日問佢意見~例如:咁會唔會好d呢?bb著咩衫好呢?等等.. 整整下佢就開始覺得我冇左佢唔得,同埋真係當我係朋
友,唔當自己係工人...唔同我講早晨,話訓就訓(差唔多bb訓
親佢都訓,唔係講笑,除左夜晚佢食飯同睇電視時間),見我返屋企直行直過,戙起隻腳睇電視.叫佢做野黑口黑面.我憎佢憎到唔想行出廳.就算想去廁所都忍到忍無可忍先出去.我就係好似好多媽咪咁諗:湊得bb ok再忍下啦,費事再請過個唔識湊既仲驚!同埋又要由頭教過又煩.但終於諗通.如果有個客人係我屋企住,搞到自己篤眼篤鼻都叫佢走啦,何況果個係用錢請返黎既工人?

所以無論個工人表面上點錫bb,點識湊bb都好.
唔尊重自己就一定要炒.因媽媽唔開心.個b一定感受到...
其實如果個工人當個主人係仇人咁黑口黑面既.
又會有幾錫個b呢
只要肯試我唔信請唔到好工人

火火

複式洋房

希望各位媽咪唔好誤會.我唔係話要惡死對個工人呀
始終個b o係佢手上嘛.我只係話開頭要對佢嚴d,cool d.
等你覺得佢真係ok先開始軟化.

吸取左兩次失敗o既教訓.我問過幾個有經驗o既朋友
同agent都係咁教我.話好多工人都係用頭一,兩個月
黎試主人o既底線同好唔好"恰"(尤其是黎過香港已經學壞
果d)
所以寧願對佢先苦後甜.開頭嚴d,唔好太客氣,
咁樣佢會有d驚你同比較聽話.
到你覺佢真係有責任感同湊得bb好時,
先慢慢當佢朋友甚至屋企人,佢會特別珍惜.
但如果掉轉開頭太好,跟住到你發現佢太多缺點
開始話佢同態度比較冷淡時,個工人就會好難接受.

我見自己失敗左兩次(好明白飛飛感受,我都係三十多歲
人都冇試過比人激到咁無助無奈.仲瘦左好多).
所以呢次試下對個新工人用以上方法.
(其實開頭要我扮cool都真係好辛苦,我都係一個好人黎架)
暫時效果好好丫.佢黎左個幾月.慢慢開始上手同真係睇到佢
好錫bb.我到呢個星期先開始對佢好,關心佢.
佢比我感動到喊呢!而家大家相處好好.
佢好尊重我同聽我話.我終於感受到係屋企好快樂.
之前真係比個工人搞到me埋係房唔想出去架!

不過無論用咩方法都好,始終最主要都係睇個工人本質.
佢係好o既,你一定會對佢更加好,
但佢本質係差o既,你對佢再好都改變唔到
總之為左我地o既寶貝仔女.各位媽咪繼續努力加油啦

火火

複式洋房

MrsBunBun:

你o既遭遇真係好似我.開頭對得個工人好,佢就得寸進尺.
一有野話佢,就黑口黑面.真係可以黑足幾日,
要我頂唔順先撩佢講野,先好返d.

我一開始當佢家人一樣,佢就真係唔當自己係工人.
我個仔o係我房喊,佢唔敲門就走入黎一手抱左bb出去.
好似佢係媽媽睇唔過眼我呢個工人湊唔掂個bb咁 :tongue:
直到一次,佢一衝入黎,我抱住bb擰歪面話自己湊得喇..
之後佢o既態度就更差.
成日睇電視(睇到入左個電視咁)
夜晚11點訓到朝早8點,餵完bb飲奶再訓多陣,到1點幾又訓.
我問佢點解要訓咁多,佢竟然話:唔訓唔通on居居坐o係度呀?
有朋友黎,佢唔招呼人閂埋房門睇書,死未

我就係驚請過第二個工人冇咁錫bb所以一路死忍..
我老公問我究竟個工人係咪錫bb錫到值得我忍氣吞聲?
叫我自己秤清楚.又話其實個工人成日黑口黑面,
根本佢都唔開心,又點會有心機湊bb?
我老公話佢想有一個錫bbo既工人,
但更想有一個快樂o既老婆(好肉麻)
咁我就的起心肝換工人囉.

仲有一樣野我老公講得好o岩的...
其實基本上每個工人都錫bb架啦(唔真心都做比你睇)
如果唔係,做家務做得幾好你都一早炒佢啦!
呢個係佢地最大籌碼,就係利用呢樣野..
佢分分鐘可以橫行無忌(好似我同你o既工人d所為)
你細心諗下係咪?

不過當然,我贊同施晴媽咪所講...
下左啖氣諗清楚先.
如果真係要換工人而又唔可以即刻炒佢,
o係呢段過渡期就更加要忍~忍~忍~喇

希望你快d解決呢個問題啦...
為bb睡眠起緊革命時仲要比個工人激親..
儘量放鬆d,ok?

火火

複式洋房

MrsBunBun:

好丫~同個工人分莊閒真係好重要.唔服從你o既點叫工人?
不過你有冇裝眼仔架?驚佢"蝦"你囡囡呀.不過我怕而家咁對佢已經太遲(touch wood).因我個工人就係我對佢差d咩,佢就更加衰.好似完全唔驚我炒佢咁.可能真係試左我底線,
見我一次又一次都忍佢,諗死我唔敢換人啦.

個衰人日日都搵d野頂撞我,我揀衫比bb著,
佢唔係話厚就話薄,買衫返黎又話質地唔好.
連衛生巾佢都話我買得差,唔好用.我問佢咩牌子好,
佢話"護舒寶",我即刻"囉"包衛生巾出黎,
叫佢自己睇清楚,我買o既咪係"護舒寶"囉.
根本佢就係搵交嗌,我比佢搞到精神崩潰咁滯

如果你決定左換工人就要對而家呢個好d喇,
既然佢都就走,無謂大家黑口黑面.
費事o徒精神同佢鬥
我工人臨走前我成日同佢傾計開玩笑架.
每日o係度倒數幾時送你個瘟神走,心情不知幾愉快.
跟住新工人一到就突然叫佢走,佢當場成個人呆左.
佢執野果陣我想大笑呢!(好似真係有d精神分裂)

其實我老公就最想我肯換工人,
因為佢都唔好受呢.我比個工人激親有時又發脾氣.
又試過嬲到喊,仲有我一同個工人冷戰,
就乜都叫佢同個工人講(你有冇試過?)
所以而家請到個好工人我地真係好好好開心
希望你都會好似我咁丫

火火

複式洋房

[quote]
MrsBunBun 寫道:
好呀!試我底線o麻!佢試到喇!我條底線都set得幾高o架!所以佢o既所作所為已經過哂我條底線喇,佢覺得閂門,掉野,背脊得住我,黑口黑面,怕o左我我放工特登走入房睇雜誌唔同我打招呼(不過係我做衰開頭,我次次同佢打招呼先),都係冇錯o麻,勁bottom line啦! (尋朝炒大獲,我放工佢都未知驚,諗深一層,從佢o既表現我睇得出佢仲未覺得自己唔o岩,或者係搏炒)x 10000

MrsBunBun :

嘩!原來你個工人同我之前果個真係似得咁緊要?
都係走入房睇雜誌同唔打招呼直行直過
你有冇試過打比agent投訴佢?
通常佢地好驚d agent,要比佢鬧先感受到可能會被炒.
但你個工人好似有少少情緒病
你要小心考慮 ?-(

我而家個工人真係好好丫.
同之前果個真係天同地.
好有心機陪bb玩,當bb訓覺或我自己湊bb時,
佢就自己搵野做.時間分配得好好丫.
唔會下下踢一腳郁一下.仲好有禮貌同好笑容tim
我已經開始好錫佢當佢家人一樣喇 :-P

火火

複式洋房

[quote]
飛飛 寫道:

火火:
我最近用命令口問用工人講野, 不過佢都好掂 (開工啦, 再續)

飛飛:

我想問你個工人係新定舊架?
如果係舊o既,而你之前又對佢好好,
而家先用命令口問會得反效果架.
請你睇返我同MrsBunBuno既遭遇丫.
其實我唔係話對個工人先苦後甜一定work.
(大前題都睇個工人本質)
但對佢先甜後苦就多數撞板喇 :-(

火火

複式洋房

飛飛:
唔好客氣啦!大家交流下心得姐.
你個工人真架勢喎.一個屋企有幾多野做?
咪洗衫,清潔同煮飯(仲唔係要佢日日煮)
其實bb一日小睡幾次,
趁呢d時間足以做好家務啦,
何況每日有婆婆幫手睇bb.
咁都做唔掂要一星期請兩次鐘點?
我想問下每日婆婆睇住bb果陣佢係咪去左訓覺呀

你好似唔係請左一個工人,而係請左個媬姆啵
除左湊bb,其他野佢覺得唔係佢應份做o既.
唔係點會叫你自己諗 仲要搵人幫佢手?
不過一個在本地有六年經驗o既賓賓,
已經非常古惑同識玩野喇.
所以我agent都叫我要請d冇經驗o既.
蠢可以教,壞左o既冇得救架

我都試過為左之前個工人同老公搞到唔開心架.
一同老公投訴個工人d野,佢就話我挑剔.
仲要成日掛住買生果比條友食
我果陣簡直有與敵同眠o既感覺 ,kaka~
可能後來我哦得太多同佢都覺得個工人太差.
先叫我比d勇氣換工人.(因我同好多媽咪一樣,
驚請過第二個會冇咁錫bb,所以考慮同忍受左幾個月)

男人係特別大方同好怕家庭氣氛唔好架.
可能你老公想緩和下家中的怨氣先同個工人有講有笑呢
唔好諗到咁嚴重啦.為左個無謂人搞到婚姻亮紅燈?
快d同你老公平心靜氣傾下"囉'個共識啦!

火火

複式洋房

我個工人越來越錫我bb,做野又好.對佢嚴厲同扮cool o既日子過去啦.我地而家相處得好好呀

天氣轉凍我都買左頸巾,羊毛衫同潤唇膏比佢.另外再將自己同朋友d舊衫比佢揀.因佢係第一次黎香港真係好怕凍同一件冬天衫都冇.但你地要留意下個工人會唔會好似我呢個咁..

放bb落床之前唔會幫佢除衫,起身o係被竇出黎又唔會幫bb加返件衫,第一日開始凍已經教左佢,都要幾日先識.自己訓覺蓋綿胎仲著5,6件衫同帶埋頸巾,但起身反而會除左d冇著咁多,落街又唔會帶頸巾同著返件褸,咁樣真係好易"攝"親架嘛 我朋友個工人就係同我呢個一樣咁做而病左幾日 最慘仲要惹埋佢個女呢 :tongue:

開頭教佢應該點著衫真係心諗點會咁蠢架 ?-( 不過佢答我:哦,咁架?太太....先記起佢果度冇冬天真係未試過凍丫嘛,唔識唔係奇,唯有當佢小朋友咁教同幫佢諗埋著咩衫囉..真係好怕佢病呀

火火

複式洋房

薳然媽媽:

我都係每晚留意天氣報告.跟住同你一樣放一件長袖,一件背心.另外放多一件好厚o既夾棉晨褸o係廳.跟住臨訓前教定個工人第二朝幫bb著邊件.不過其實都係唔放心.每朝一聽到bb起身,就飛奔過bb房幫佢著衫,換片,餵奶...每晚又驚bb"富"被,總係訓下醒下...好彩唔駛返工咋

我老公話我精神太過緊張,我諗每個媽媽都係咁架啦.加上我bb早前都係小支氣管炎,要去診所聞氣同比物理治療師拍痰..
每次諗起個仔果次咁辛苦就心痛呢 :-(

火火[quote]
薳然媽媽 寫道:
火火

您講得好啱呀, 我個工人都係咁架, 唔多識處理冬天預寒, 真係要當佢小朋友咁教架.

所以我地自己會跟得好緊, 老公就會成日睇住天氣預告, 我就周不時打電話返屋企提佢凍, 要著多件外套, 又問佢阿囡隻手仔凍唔凍, 凍就加多件外套, 我會預備阿囡一件長袖, 一件背心外套係廳樹, 等佢可以隨時幫個囡著.

若果怕工人病病, 可以每日比一粒vitamin c (1000mg)佢食, 每日都只係hk$0.50. 不過我工人唔多願食, 唯有比佢飲德露沙橙汁, 增強佢抵抗力.

複式洋房

薳然媽媽 寫道:
火火,

您bb要去聞氣同拍痰, 我阿囡o個次要去醫院抽痰, 真係好陰公, 我諗大家既bb一樣咁辛苦. 不過其實係長痛不如短痛, o個次抽完痰, 佢扭左幾日計, 之後到依家個喉嚨仔好似好咩咩咁 (touchwood x 幾億).

您好幸福啊 ! 我都好想唔駛返工, 但係又有個工人幫手, 真係發緊夢
[/quote]

薳然媽媽:

其實果次個治療師都話如果拍完痰聽到d痰去到喉嚨都要抽痰架.不過之後聽到未到喉嚨就等bb自己"all"出黎咋.不過我諗抽痰會好辛苦.因為佢話如果要抽的話,係會叫我同老公出房唔比我地睇的.你有冇睇呀?

雖然我唔駛返工...但陀bb果陣發現有糖尿病(唔知係咪妊娠糖尿病)生完都仲有,根本就冇足夠體力湊bb呢...因為我一晚去好多次廁所同經常手軟腳軟架....有苦你唔知咋 :-(

火火

複式洋房

薳然媽媽:

個姑娘都嚇到手震兼口震,薳然一定喊得好利害啦.我開頭都係見到bb喊得勁自己就會跟住喊的.而家就好左好多

多謝你關心呀,我都知早d訓對身體好,但我慣左每晚餵完bb食奶,同老公食霄夜後上陣網先訓.訓一陣bb起身我又起身,陪佢玩一陣8點幾先真正訓覺.所以咪訓得晏又夜訓囉!

火火

薳然媽媽 寫道:
火火,

姑娘唔比我地睇呀, o個次阿囡抽痰要排隊添呀, 因為有好多初生bb都要抽, 係治療室排緊隊未輪到我地之時, 我聽到第二d bb喊得好厲害, 我驚自己忍唔住喊, 就me埋左去廁所, 我老公就係門口等, 我老公話阿囡喊得好勁, 我地諗個囡d喊聲嚇親個姑娘, 因為姑娘幫阿囡抽完痰後, 抱阿囡出來, 個姑娘手震兼口震. 之後薳然扭左幾日計, 成日要我抱住佢, 相信佢嚇親個姑娘之餘, 佢自已都被嚇親.

您身體唔係咁好, 點解仲成日咁夜至上網呀 ? 好多時見您都係零晨兩點幾post message, 早睡早起身體好呀, 最好晚上十一時前就瞓覺覺豬, 因為身體各個部位係十一時以後要休息架, 您要保重身體喔.
[/quote]

首頁

尾頁

跳至