婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

我C6放假放平日架...但每次放假佢都話要番佢阿媽到食...我就每逄佢話有假放既時候..心身不平衡...只要佢一同我講放假不如...我就開始發傻...雖然咁係好衰...但我真係勁唔想番去食飯...

我話唔去原因...
WEEK1. 上星期去左...
WEEK2. 第二日我地要番工番學,唔夠訓啦...
WEEK3. 唔舒服...(呢句唔可以成日用)

如是者...一個月總要去一次/兩次...
但個一次總會令我一次比一次唔想去...
唉...我都知我自己真係好衰..亦冇乜理由咁做...
但我都好想避避避...有時真係寧願鬧交都唔想去...

大宅

原文章由 吱仔與lo仔 於 08-4-23 09:19 發表

點解寧願同老公鬧交都唔想去?? 係咪你6299做咗d咩令你好反感??

如果係嘅話, 我會好直接講比我c6聽我唔想去嘅原因, 不過當面講我c6又唔會聽入耳, 我會email內容比佢, 等佢冷靜d睇佢父母點錯法:thinkin ...

我一D都唔討厭我62...而且我62同99分開左既...我寧願佢多D搵62食飯...我點解咁討厭我99...C6好清楚架,我唔係第一次講...但佢知又可以點...佢D咁既愚孝仔...只會覺得佢媽媽永遠是對的...只要講到佢阿媽乜EQ都冇哂...

大宅

原文章由 sandy1425 於 08-4-23 09:25 發表
直接講吾想去.佢知佢迫我吾到,除非大時大節,其他日子我吾會去!

我都試過...但總唔可以每次都話唔想去...一講又係鬧交收埸...

大宅

原文章由 8C9 於 08-4-23 10:08 發表
- 唔想奶奶煮得咁辛苦.

我c6成日用呢招, 我就其實一d都唔介意去.

- 小朋友就黎考試, 要溫書.
- 有外國親戚朋友返黎, 有飯局

不過如果一個月先去一次, 再推真係唔好. 快快趣食完走囉. 不過你而家咁, 第日有咩事 ...
原文章由 吱仔與lo仔 於 08-4-23 09:54 發表

但你c6都唔可以強迫你陪佢去架喎.........每個人都有自由架嘛, right???

如果佢識咁諗就好LOR...但係佢覺得我唔尊重佢喎...
如果係一個月先去一次,我都唔想成日推呀,最慘,佢個個星期都話要去呢...

大宅

原文章由 kawaiilei 於 08-4-23 10:13 發表

我有時都會好似你咁,但我唔會次次咁講,因為次次咁講個c6一定唔鐘意,我有時會一放假就安排哂d節目,等佢地一開口,我就話唔得閒,約左人,佢有時會問我唔推得架,我話係,一早約好,佢地都吹我唔脹 ...

如果C6係放星期六日就話得姐...佢放閒日...一個星期得一日...我地都冇家庭日...佢仲話已經好多時間陪住我地喎...佢番工時間又長,係間唔中先會收得早,一個月都係得個5-6日會收早架咋...一放假就話要去搵佢媽媽...我推一次兩次都話我麻煩,又阿支阿左...叫佢放星期六日又話咁又話咁...但一放假就話想番佢媽到...我都想有自己一家三口相處既時間,佢放假,我地又番緊工...係咪真係我有問題呢...

[ 本文章最後由 cherry1498 於 08-4-23 10:27 編輯 ]

大宅

原文章由 kaiyee 於 08-4-23 11:03 發表
我都想知點推? 我同cherry1498 你的情況係一無一樣! c6都係放平日, 又係一放假就要返99度食, 不過我唔只一星期要返一次, 起碼2,3次, 有時我都會約人, 但c6放假果日就唔得啦, 叫佢自己返,又話放一日假都唔倍佢, 但我 ...

同是天涯淪落人
不過你仲慘過我...一星期番幾次...
C6放假又唔係多一星期得一日...
唉,佢地又唔諗下,陪佢番又唔想,唔陪又話你唔尊重佢...
我叫C6下午去陪99飲茶,留番夜晚俾我地,佢都發脾氣呀!!

大宅

原文章由 kaiyee 於 08-4-23 11:43 發表
我c6都唔會同99飲茶, 一來佢訓到4~5:00pm先起床, 二來真係飲完茶都要返去食, 平日我都仲推到, 佢放假就真係難難難, 我今晚又要返去食飯喇....

咁橋既...我又係今晚要番去...C6仲斷埋我後路...話今晚出去食...唔駛上去...咁我就冇咁多藉口喎...

大宅

標題: 你地點推C6,唔番99到食飯架?
kaiyee
翡翠級國民

UID 94738
精華 0
積分 299
文章 276
閱讀權限 0
註冊 06-8-7
狀態 在線

點解你可以re我個msg? 我唔識.

按左上角個回覆就可以了...

我地每次番去食D"送"都OK架...係D說話唔OK之嘛...

大宅

原文章由 8C9 於 08-4-23 12:21 發表
既然冇得唔去食飯, 咁咪諗d野令到自己個段時間好過d囉. 例如, 買個nds, 淨係去奶奶度先玩. 又或者次次帶隻碟 (要係好戲, 同埋大家都未睇過既)去睇, 個個睇戲咪冇野講囉. ...

玩NDS/睇碟...C6就會叫我睇住個仔...每次番99到食飯都只係得我地一家三口...同佢一個...又唔可以要99一個人係入面煮,我地係到等食...咁可以點呢...總唔可能一路食飯一路打機/睇碟架...又話你當佢係到唱歌...算啦...我諗我今晚都係唔駛番去食啦...又嘈...有時真係好唔明...已經好少時間見面架啦,唔係應該更加珍惜時間,但點解都係成日嘈...我真係唔識做啦...

大宅

原文章由 kaiyee 於 08-4-23 12:10 發表
明白, thanks!

你c6噤醒既! 你都好, 佢都會”dum”下你話出街食.
我同c6講話昨晚打完波,今日周身痛唔去, 佢話食完飯就走啦!
因為食完飯都打的走, 噤你話我可以點?

我就同佢地說話上就冇乜野既!

...

問題唔係出係野食方面...係個人方面...完全唔係"DUM"只係唔再俾我有藉口姐...

大宅

原文章由 晞玥 於 08-4-23 14:11 發表

唔夠我慘,我日日都要去99度!!!

下...日日都要去...唔敢想像到時會點
原來我都已經幾幸福架啦...mouth:

大宅

原文章由 OneOneMa 於 08-4-23 14:31 發表
嘩... 日日都要去99度? 我諗我會發神經都似...

樓主, 如果你有返緊工, 可唔可以響你老公放假的日子扮 OT 呀, 仲要好似好慘咁差唔多收工時間打返去話 "今晚要OT, 走唔到, 夜D屋企見啦" 咁呀, 下一次就話約咗舊同學, ...

我間公司係零ot...就算要o,我都唔會o,c6亦唔會相信我"咁岩"個日要ot...因為我仔坐校車放學架...平時得我一個去湊個仔...d時間夾得剛剛好...跟本冇可能用到ot既藉口...講左佢都唔會信...仲會俾人xyz...約朋友個d...其實我平時放工都係同個仔係屋企...因為去邊都要帶埋佢去...呢個藉口已經用左n次...佢已經話咁橋呀...

大宅

我覺得自己好衰...擺左DAD & MUM上檯...
今晚我地出街食....原本我地傾去邊到食架...傾傾下就話去食PIZZA...但我地計埋阿B都係4個人,都食唔到...再講多陣,我就話,不如叫埋我媽咪丫,唔知今日DAD收幾點...陪唔陪佢食...C6初時都唔太想,我就話,有咩所謂,你最興架啦,上你媽到食,你都可以叫埋你D FD既...同我食食下飯,你又叫埋佢地黎,我叫我媽咪有乜所謂姐...仲親D啦...跟住佢就無奈答應左LOR~
越諗就越覺得自己衰...我同DAD講...DAD,我今晚擺你地上檯呀...因為我推左C6好多次,唔上99到食飯,今次推唔到,又唔想單獨陪佢,你地一齊出黎陪埋我丫...我老豆仲答番我...你真係乖啦,咁坦白同我地講,擺我上檯

大宅

原文章由 JessBB 於 08-4-24 20:23 發表
我未生之前就要去佢度食佢超難食的餸, 有時見到都作嘔, 不過無得推話唔去, 因為我老公係裙腳仔, 唔去會黑面對住我, 以前真係無得話唔去, 嗰時去完佢老母屋企食嘢, D餸真係夾唔落手, 攪到我次次都要再去麥記醫肚:hehe ...

係啦,有時真係寧願鬧交都唔想去...但D C6又點會明..佢只會覺得係我地呢D老婆搞事...令佢地難做...但又唔諗下...我地既感受...

大宅

QQ, Vca...
如果我老公有你地老公一半咁就好啦...
唉...鬼叫自己唔識選咩

大宅

原文章由 karencky 於 08-4-29 21:16 發表

我都係同你地兩個一樣呀,好慘~而且,我C6有時要返工嗰日都要我自己同阿B返去99度添呀!!激死我呀,唔返又鬧我唔主動返去喎...以前未搬都唔見佢主動話返我媽咪度,都痴鬼線~~返去佢老母屋企飯又唔好食,次次都有說話聽, ...

唔係化..生日都要番...c6番工都要...唔可以推佢話自己媽咪同你做生日咩...你c6都好過份下喎,要番工都逼你自己番去...
唉...其實導致到咁多婆媳糾紛都係大陪份責任關d c6事...有時要佢地夾番係中間,真係抵佢地死...冇野搵野黎搞...

首頁

尾頁

跳至