夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

我只想舒法一下…我錯了…我不信任你…到今天我才發現…錯得太過份了…我也沒籍口去原諒我自己對你的不信任…

我跟你一起已經10年了…你給了很多次機會我…但我沒一次知道自己的錯誤…致令你跟我分手了2次…今次到了第3次已經是離婚的邊緣…我才醒覺…太遲了啦…真的太遲了…你還可以多給我一次機會嗎?我對不起我的孩子…他很無辜…是我把一個家庭拆散了…是因為我對你的不信任…我還很想去補救…但你已經對我死心了…我還可以怎樣做?

我要放鬆自己…不要去想轉牛角尖…我要真心的悔改…再多的說話也証明不了…唯有用時間去証明…令你再重新看看我吧…到那時再決定我們是否真的要離婚吧…

網友們…可給我一點支持嗎?這段時間真的很難過…可以幫我分散一下注意力嗎…?一個人獨處時…真的令我心好痛…透不過氣來…對著孩子令我更加緊張…冇辦法放鬆自己…我只想有人陪我聊聊天…花光所有時間…累了就睡覺…不用想…不用去煩著他…

大宅

多謝你們對我的鼓勵!我會好好地努力架!我真的覺得暖好多了!

大宅

原帖由 heichunmum 於 10-9-19 21:22 發表
我也經歷過你這情況,就是因為第一次婚姻失敗,令自己對男人,對感情沒信心,對現在的男朋友很沒信心,經常懷疑他,一直分手都是我提出,他也會挽留,也做很多事去證明,保最近一次他起初也真的說失望了、不再挽留,我也是哭得死了,後來他 ...

很感謝你的分享…我相信我會做到的!只是這個過度期…好苦呀…

大宅

原帖由 bb_chu_2005 於 10-9-20 23:21 發表

因為…第一次分開是因為有第三者…個陣我都係16歲左右…唔係好識同人相處…完全係冇俾過私人空間佢囉…到第二次…我仲係活係個段時間既陰影…雖然冇將佢綁得太緊…但也不算好受卦…講真…我真係到而家先明…如果我真係愛佢…要同佢一齊…我必須放手…唔係用綁既方法…但好像真的太遲了…他對我好像開始討厭了…我真的開始沒信心了…

大宅

原帖由 alicemic 於 10-9-20 23:30 發表
你三番兩次唔信佢又真係好令人氣憤既,如果你真係知錯,不如寫封信比佢啦! 好過面對面心情緊張詞不達意講錯野呀!

我都想係面對面同佢講呀…由佢發現問題又再一次逼近時…我完全失控了…我把他逼走了…走了都差不多2個星期了…我也是在9-18的那個星期六才平復了一點…才去想…才知道自己真的好荒蓼…我看了幾本書…開始平復時…我不停問自己…究竟我係咪愛佢…點解我會咁對佢?我已分不清…我是習慣了跟他一起…一下子冇左呢個習慣而痛苦…定還是真的很愛他呢?
而且…現在決定權不在我手…但無論點…錯了就已經錯了…我還是去面對我的缺點…才去判斷那種感覺吧。

大宅

原帖由 -joejoelam 於 10-9-21 10:39 發表
既然你都唔可以相信佢,而佢又再愛係,咁分開都唔係一件壞事,與其大家痛苦拖落去,不如快d了斷吧了.
你依家重唔肯放手,只不過係輸唔起啫!如果兩人緣份盡咗,再一齊只有痛苦更深,忍痛放手吧!

...

我都係到諗…其實我係咪真係輸唔起呢…我係呀…我唔識點去面對個仔…我唔肯放手…係當我每次諗起佢話要冷靜時問左我幾個問題…佢問我…點解唔信佢…仲要嫁俾佢…我個陣諗都冇諗…我話因為你厄過我。佢個表情話俾我知佢好痛心…好想喊…當時…我真係唔明…點解佢會有個咁既表情俾我…我個陣真係失控左…冇諗咁多野…而家…每次我諗起都覺得好後悔…點解個刻我唔俾自己冷靜…點解仲不停做D傷害大家既野…

而且而家都唔到我決定…我唔肯放手都冇用…
都係等我再冷靜一下吧…等他的怒氣再減一點再面對吧…

大宅

原帖由 AAA-Mom 於 10-9-21 11:31 發表
樓主我也正一步一步地步你後塵....我也是對自己的老公毫無信任, 他在大6工作, 雖然末曾有証據他有第三者, 但我已經像"有"了咁去相處...去操控, 近來成日為此爭吵....我都唔想...好多mama在此幫過我, 勸我, 叫我睇医 ...

我睇個D書大部份都係咁講…

如果佢真係有第二個…我又可以點呢?你接受到嗎?接受唔到…點解仲要去強求呢?

佢要去搵第三者…即係我唔夠好啦…我既世界唔係得佢一個,佢可以掉下我去搵第二個…點解我唔可以呢?唔好以為係鬥氣…當佢真係接受第二個時,你仲要一真等佢嗎?反醒自己有乜做得唔好…唔好俾自已重覆犯錯…

我知道…2個人相處…用操控真的好辛苦…我要無時無刻去擔心…佢要無時無刻俾我好像審犯咁…可必呢?一齊唔係要開心咩?點解要變到咁痛苦?咁我仲係愛佢咩?

做大女人時的確好似好威咁…但…掉轉諗一諗…做一個大女人真的很吃力不討好…我只想躲在他身旁…有他呵護就夠了…一齊相處點解還要分大男人/大女人呢?

唔好因為小朋友而去維系呀!你咁諗只係令你越黎辛苦…只會另自己好像好偉大咁…轉左去牛角尖。加油吧~

大宅

原帖由 bb_chu_2005 於 10-9-21 17:50 發表
以下是我的故事....

我和我老公識左7年之後結婚, 我和老公是在讀書時識既 (Year 2), 在識我之前, 老公識了A小姐 (我們是同一學校的.
其實我一路都唔知道老公喜歡A, 只知道老公和A和另一個男子B(同一學校) 很好朋友, ...

咁你地而家係分開左…定點呀?

大宅

今日中秋節啦…特別掛住佢tim…我要忍忍忍…祝大家有個團團圓圓,開開心心既中秋節~

大宅

原帖由 bb_chu_2005 於 10-9-22 13:55 發表
Cherry, 他走後沒有再找你嗎?

我仍然和老公一起, 因為我之前也有說過, 只要我態度軟化下來, 他是會對我好好的....只是我始終不能忘記他有第三者的事..... ...

佢冇打過俾我架…係我手多…每日打左1~2次俾佢LOR...初頭都係不停叫佢番黎個D咁LOR...佢都有番過黎1~2次既…但我又係襟唔住自己,不停嘈佢LOR...佢其實好緊張個仔…今年…個仔又要選小學…佢都係番黎同我選下學校…我諗我都係氹左佢番黎先…佢肯番黎即係仲有得傾…唔番就即係唔駛傾啦…

大宅

原帖由 bb_chu_2005 於 10-9-22 13:55 發表
Cherry, 他走後沒有再找你嗎?

我仍然和老公一起, 因為我之前也有說過, 只要我態度軟化下來, 他是會對我好好的....只是我始終不能忘記他有第三者的事..... ...

你既痛苦…我冇辦去想像…真的好難想像…我很佩服你還可以跟他在一起的勇氣…但…真係好辛苦…好大的折磨…我唯有祝福你…他不會再騙你

大宅

我諗我死期將至啦…佢話過2日同我坐底傾呀…唉…我唔知仲受唔受得住…佢再話要同我分開或離婚呢…

首頁

尾頁

跳至