想生BB

跳至

首頁

尾頁

子爵府

我都有多囊呀.
點樣形成我就唔知. 我個西e開咗隻 metformin 糖尿藥比我. 佢話長期食,會慢慢改善. 不過, 一次食完兩粒..我就想嘔, 所以停咗啦! 呢隻藥對唔同人有唔同反應.
飲食我就唔知點先會好d, 不過, 做運動就應該好有用.
你有冇做開運動架?
我係超級 big lazy snake, 我中意瞓覺多d!!!

原帖由 loklok200866 於 10-10-6 16:24 發表
我想生第二個先有個卵巢多囊問題
我想問有冇人知點形成架呢 ?
有冇得醫呢 ?? 平時飲食有咩要注意 ??
食生果飲水做運動 ok 嗎

希望大家互相討論下~~分享下支持下 !!! 謝謝 ! ...

子爵府

細個就成日飲凍野. 呢幾年少咗好多.
間唔時一杯珍珠奶茶咁囉!
我好為食... 忍得好辛苦. 魚生食少咗, 苦瓜,南瓜都少咗lu.
你幾耐先m come 一次?

原帖由 loklok200866 於 10-10-6 18:43 發表
i

我無做開運動架,上次知道左都食通經藥.個個月咁睇醫生真係好金真係想知點醫!你本身係咪成日飲凍野呀?

子爵府

我兩邊都有多囊呀!! bingo chance 更細.

食排卵藥2cycles,上個月有一粒egg, 今個月又冇egg. 到宜家 day 34都未來m, 但又唔係 bingo, 都唔知佢想點.

真係等到好心急. 快d來完等我下個 cycle 再努力呀嘛!
阻住晒人地發為!

子爵府

唔好咁灰, 你未揾到個好中e, 幫你調理身子!
等你返hk先再調好, 再努力啦! 唔好失望呀!

或者你好似我咁, 打孖食 clomephene, 睇吓有冇反應.
我就失敗咗lu, 因為 排egg 遲咗, 我失去預算, 冇 dodo...
M came last night! So disappointed!

原帖由 ilovedogs322 於 10-10-7 20:45 發表
你地都好呀,我連period都唔識自己黎,好灰……

子爵府

你係咪食通經藥?
我m啱啱完咗. 開始飲紅早, 杞子荼. 仲有煲杜仲,杞子,...
ha.haa. 介紹煲果隻呢. 可以暖宮.
仲有,我又買咗 8 珍湯, 調理一下身子先得!
我通常都係 day 3- day 7 食排卵藥, 你就早我一日. 咁奇怪? 以我所知, 一般都係 day 3 or day 5 開始食.
你個 dr 可能有某d reasons, 要你早一日食?

原帖由 ilovedogs322 於 10-10-17 08:52 發表
今日食pills第九日,period應該幾日後會黎,之後Day2-Day6要食2粒排卵藥,Day14返去醫生度做陰照,好怕今次又係浪費時間同金錢囉! 我會試埋食天喜丸同飲雞精,睇下d卵會唔會大d ...

子爵府

睇來你都就快來了. 我以前都係咁, 食完藥幾日先到.

原帖由 ilovedogs322 於 10-10-17 20:10 發表
係呀,我食通經藥,我無問醫生點解Day2開始食,可能澳洲唔同d掛?我宜家胸又痛肚又陰陰痛,應該呢個禮拜會黎period。
你都好快可以開工,祝一擊即中! ...

子爵府

我咪一樣. 成日都保持好高好高體温, D人就話我可能發炎.
但我又唔係好覺邊度發囉.
你係咪時高時低呀 ??

原帖由 ilovedogs322 於 10-10-18 19:08 發表
我已經有強烈m feel,個肚陰陰痛,鬼死咁辛苦!不過近排d體溫好奇怪……

子爵府

我想問問..
做運做對於我哋呢個"病" 幫助大嗎?
我最近睇中醫, 佢話冇乜用.
但我以前嗰個中醫, 就叫我日日跑步.
但我都唔中意跑. 冇咁好氣. 跑唔夠十分鐘又偷懶, 坐埋一二邊, 真係作死. WASTE MY TIME!!!
突登買部 Wii, 想做吓運動, 郁吓個身, 點知玩咗5, 6 次又收埋咗. 哎呀...我都冇晒"符". 點對付我呢個lazy 人病??

子爵府

今日點呀? 仲痛唔痛? 加油呀!!!

我d 體温同你 more or less the same.
不過, 我比你高一點. 都係亂七八糟. 冇 pattern.

原帖由 ilovedogs322 於 10-10-18 19:08 發表
我已經有強烈m feel,個肚陰陰痛,鬼死咁辛苦!不過近排d體溫好奇怪……

子爵府

我比你地幸運. 我係小數多囊例子中, 唔肥果個. 我想好多好多, 不過就一D都唔吸收. 所以多多補品都冇用囉.

子爵府

vici, 原地踏步? 咁同行路冇乜分別喎...?
我日日都行好多路架啦... 咁唔算運動,
應該係出晒汗果隻,先算AR?

原帖由 vici 於 10-10-21 08:36 發表

西醫係叫我做運動,我就 work 囉。
你試下係屋企睇電視原地踏步 45 mins
睇電視時間會快D過 gar

子爵府

等bingo & 等m 的日子都真係有d 難捱呀!!
我宜家唯有等做iui 啦!

原帖由 ilovedogs322 於 10-10-21 09:01 發表
Still pain and waiting for my auntie to come

子爵府

好開心呀!!你地好似好容易咁... 又BINGO 咗啦.

我最近其實食咗2個月排卵藥, 今個月停一停, 下個CYCLE 再食3粒X5日.

希望唔駛做 IUI 都OK, 咁就好囉!!!

BB .... 幫我慳吓錢啦... 唔該!!!

多謝你地D 正能量呀!!!!

子爵府

哎呀! 工作壓力大都有影響架! 我份工又係超辛苦, 成日做到個人好鬼緊張. (做我嗰行, 有好多人都會小產. 好慘!)
近呢2-3年都有兩個同事係小X.

所以, 都係唯有工餘時間做一D自己中意嘅嘢, 去減壓.
食得好D, 對自己好D.
我個人以前都好慳吓, 不過, E 幾個月都化咗, 開始 fing 多d 錢出去.
哈哈..... 因為試咗咁耐都未bingo, 驚自己第日冇bb,
留咁多錢做乜喎? 不如駛咗佢!! :lol

我咁諗係咪好傻?

我今個月都好 relax 吓, 因為冇諗住會bingo, 今日係day 15. 但冇打算努力造人, 因為已經疊埋心水, 12月做iui.
(本來11月做, 因為某d原因要改期啦...)

你唔好咁担心啦! 如果你想m快d來, 不如你試吓出去跑吓步, 跑到出晒汗咁, 可能會好快會來.
我以前m遲來,都係跑步"dun" 佢出來.
當然, 其實唔係dun 到佢出來, 相信應該係加快血液
circulation, 身體好d, m 會自自然然到.
不如你都試吓啦!!

原帖由 ilovedogs322 於 10-10-23 17:27 發表
Dear jms,
多謝你地D 正能量呀!!!!

zarara188,
我阿大姨媽仲未到呀,會唔會d通經藥唔夠勁?又或者我呢排太大壓力啦,最衰個老細……

子爵府

咁奇怪, 紅d日日都係60%? 你係一向都係咁?
定係only this month?
你有冇食天喜丸/ fertilaid?
我今個cycle 食白鳯丸. 唔知對紅d會唔會有影響呢?

原帖由 loklok200866 於 10-10-23 21:34 發表
大家真係加油呀~我都有紅d係到
不過日日驗都係60%深粗
我上次又係照多囊之前日日都深粗架 , 所以唔大希望
而家唔驗喇~等29 號見左醫生先
唔知大家覺得排卵藥有冇用架呢
我諗緊我叫唔叫醫生開排卵藥比我 ...

子爵府

我諗都係揾佢問吓好d.

哈哈.... 打去比醫生: 喂!! 你d 藥係咪 expired架?
都通唔到.

其實我比你勇, 我以前3,4個月唔來, 就會自己去pharmacy 買通經藥. 我買過幾次. 都好快會來m.
試過 半年冇來, 就去睇醫生. 都怪自己當時年紀細, 乜都亂來!

你去問吓醫生啦!!

原帖由 ilovedogs322 於 10-10-24 10:31 發表
zarara188,
我宜家唯有盡量唔諗囉,如果唔黎都唔知點算?可能打電話去問醫生?

子爵府

29號見醫生... 仲有4日, 好快好快!
睇吓到時醫生比d乜嘢advice 比你先.
其實你話你紅d一路都有色, 會唔會係你有咗唔知呀?

原帖由 loklok200866 於 10-10-24 12:42 發表

我乜丸都冇食架~只係食葉酸
08年6月生bb ~ 有b之前都一個月一次
不過會每次都遲一個星期至兩個星期~但一定會到
08年6月生b~ 之後好準時7月已經 m 到
但去到9月定10月兩個月唔黎
醫生叫我食避孕丸控制下先~~ 今年3 ...

子爵府

yes, most of my colleagues know that I want to have a baby years ago. They keep asking me if i am bingo or not... O.... which add more stress on me. u know!
Does your boss know that you're leaving Aus soon?
All the bosssss are demanding, hahaaa... but yours
is SUPER demanding. Keep tolerating?
anyway, try to cheer up ourselves after office hours.

Congraz!! M comes !!
Today is my day 17. I checked red D, still have no
signs. no ovulation this month again, i guess.

原帖由 ilovedogs322 於 10-10-26 08:37 發表
You need to take care of yourself as well, my role is simple (I think) but the boss is super demanding, he wants you to do everything which honestly it's not my duties Well, just hope I can find a g ...

子爵府

係呀! 唔駛担心! ^^

原帖由 loklok200866 於 10-10-25 00:15 發表

唔好意思我想問咁我係咪即係正常呢?

子爵府

吓??? 你係指我地有多囊的人要注意心臟病糖尿病血管病血壓高等等, 因為我地都會容易患上呢類病?

你day21去驗血, 會唔會係check progestrone?
可能e生估你就快排egg, 所以check你d hormones 指數, 睇吓你有冇排到? if u have ovulation, the figure of progestron will be higher. 如果冇記錯的話.

咁你抽完血再問佢驗D咩啦! 起碼都得個知字呀嗎!

原帖由 loklok200866 於 10-10-30 16:30 發表
咁多位唔好意思~我終於浮番上黎喇
尋晚去左睇醫生~又係照左一次~~
都係多囊~之後醫生叫我食左通經藥先
day21番去抽血唔知驗乜~之後就會比排卵藥我喇
期望所有野都順順利利啦~問左醫生排卵要注意乜
其實都 ...

首頁

尾頁

跳至