自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

cocotea 發表於 17-6-2 18:08
有冇家長好似我咁,考慮不會叩門,派到邊間照讀⋯原本的意念!又怕自己會後悔⋯⋯1516中
...

其實叩門只係填張表,貼張靚仔/女証件相,加夾少少基本証件、成績表copy之嘛, 唔好咁懶,起碼爭取個面試機會。
我當年派左乙4,1516,最後只叩左1間,星期六下午&星期日利用之前報直資嘅 copy, 我冇特別整到靚靚portfolio 添,但親筆寫左封信,星期一一早去交表。可能校長鍾意我地嘅面試表現,叩門成功!唔係111

水晶宮

cloudwingwing 發表於 17-6-2 20:25
唔係111都叩到好厲害,學校有冇問點解唔放第一位? 請問可否分享下叩門成功之道
...

有問,我照直答。亦都有講我冇叩第一志願&點解。當然如果你地唔係只叩一間就唔好講大話,因為小朋友坐隔離聽住你答。
心得就唔算,我都只有一次經驗。我有講點解我好想讀呢間小學,對小朋友有咩好處。加埋小朋友面試要夠精神。

水晶宮

cocotea 發表於 17-6-2 20:47
我有私小back up,之前未有細佬,一心比阿女如果吾得,就讀私小,但又有了bb,想bb跟姐姐讀津校,我已經経歷 ...

有私小back up 唔洗擔心啦,又或者抽中呢!祝細囝早日康復

水晶宮

-癲噹- 發表於 17-6-2 23:48
想請教下你點答,點解唔放佢地第一志願?thanks

我照直答:
跟風!
填form 已經係幾個月前做嘅,當時道聽塗說......

首頁

尾頁

跳至