心聲留言

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2024年龍年勳章 我的育兒心得勳章 有「營」勳章 叻叻勳章

回覆樓主:

為活著感恩

伯爵府

2024年龍年勳章 我的育兒心得勳章 有「營」勳章 叻叻勳章

brabobo 發表於 16-5-18 21:54
其實做人嘅意義係在於識得氹自己開心,
屈住屈住過一日,我情願平平靜靜安安樂樂咁過!
有冇意義好睇你自己 ...

好認同你呢一句:
當你不斷面對無常,就會覺得生命可貴

伯爵府

natjosejim 發表於 16-5-24 16:50

再次表達認同

每天被鬧鐘響醒,我便立即感恩…活著真好,我還可以彈起床落地冇痛症,精神爽利咁一家人食早餐然後返工返學,我工作好忙…霎時又收工,為無風無浪又完成了一天的工作感恩,吃過晚飯,幫女跟吓功課便刷牙洗面瞓覺,安安樂樂平平凡凡咁日復日感恩…於願足矣

伯爵府

mok239 發表於 16-5-28 22:21
網友,

對人來講....人生第一份兼最大最重要的祝福或叫得到上天最大眷顧是-----得到父母的愛

其實我童年時家境很清貧,爸賺得錢少,媽做車衣外發幫補家用,我哋五兄弟姊妹都要幫手剪線頭,嫲嫲做工廠做到70+歲,我哋冇玩具冇令用錢,大人成日為錢嘈,8個人住400呎公屋,日日掙用厠所嘈咬,我和家姐初小便做全屋家務…都係捱住苦長大,但我們感恩被訓練到有百折不撓嘅精神,從不會自怨自艾…

所以到長大成人就會好珍惜可以擁有咁多嘢…

我中意買靚衫比自己,買玩具圖書比囡囡,我細佬中意買Lego比自己補償自己冇玩具的童年…

伯爵府

回覆樓主:

"自愛"就係活著嘅義意

首頁

尾頁

跳至