想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

sukudo,

抽完卵~唔好即刻食太多野~會嘔o架
我當日中午只係食o左個蘋果~止嘔!
放心~醫生姑娘會睇住你~唔好再擔心呢o的~個人會太緊張o架
暈暈地~都唔知醫生點抽卵~醒左都抽完了~好輕鬆~放心!!

原帖由 sukudo 於 10-6-22 16:04 發表
你地有無浸腳同埋飲紅梅汁呀?

咩原來QM都有部野睇住心跳架...咁都定D

複式洋房

kskl,

太好了~成功o左!!!!!!

要乖乖多o的訓覺~ 葉酸照食~ 唔好粗勞~散下步好了

我自己打針開始到現在~都有食紅梅乾或飲紅梅汁~防尿道或陰道感染~因為呢段時間分泌會增加~早o的預防會好的

BB(s)會乖乖係你肚快高長大的~放心!!

複式洋房

那要多休息~ 有需要可能請假留在家休息下~ 不用太擔心

原帖由 kskl 於 10-6-22 16:22 發表
希望係咁,但下午發現有少少血水,放工要即刻返屋企瞓覺先,希望佢地唔好小器啦!!

複式洋房

Susan,

我近排的情況得一個字~ "嘔"~成日作嘔~最近居然開始嘔得出~ 不過醫生話嘔係好wor~

我肚入面是BB一個~ 10周幾了~ 希望她(他)健健康康

你最近點呀?

原帖由 susan19771118 於 10-6-22 17:58 發表
新版喎, 梗係要報到同沾染 下的孕氣啦. 恭喜KSKL. TAKE GOOD CARE AR.

Ccaewsc,

你同BB(S)近來好嗎? 是孖B嗎? 

SUSAN

複式洋房

Sukudo,

唔好o甘擔心住~ 要對卵子有信心~只要是質素好~一粒都夠你懷孕了

繼續聽醫生話~乖乖打針~維持營養~放鬆心情~不要有太多負面的情緒

ICSI真的好有用~因為我老公的REPORT都唔好~丁丁形態得0%~夠晒衰~最後ICSI咪幫到我地~

我覺得ICSI也解決了~丁丁能否自然令卵子受精的問題~令受精的機會率增加好多

繼續加油~要樂觀~不要懷疑!!!

原帖由 sukudo 於 10-6-29 09:33 發表
我返黎啦...我好想喊.....

心情超down, 我打左8日針, 2日450iu, 6日300iu, 份量一d都唔小, 不過今日照既時候都係只有4粒蛋, 1粒17, 1粒15, 1粒10同另一粒9, 只有4粒好似好無安全感, 我怕最細果2粒谷唔大, 如果只有2 ...

複式洋房

Susan,

加油! 祝你一切順利!
BB(s)會乖乖黏住你~好好長大!!!好快就有秘密了!!

原帖由 susan19771118 於 10-6-29 12:44 發表
Bibi100, Bbangel, 13姨,

多謝你們的祝褔, 等咗成兩個月終于到我勒. 明天9時好早就要到偉澤針炙, 跟住放胎.
因為我的CYCLE比較短-26日, 所以DAY 10 開始抽了2天便驗到排卵.

SUSAN

...

複式洋房

Sukudo,

你四粒蛋蛋都有好好長大~好消息喔!現在進展順利~繼續加油!

抽卵當日
1. 帶定條墊了護墊的底底~因為抽完會有少少血~還有要好好休息~等傷口快些好番
2. 抽完卵~還會暈暈地想嘔~唔好急住食野~休息下~飲幾啖寶礦力~之後姑娘會送餐~先食粒蘋果墊下肚兼止嘔先
3.和老公搭的士回家~唔好辛苦自己
4.老公丁丁可以在家留~十一點前拿去570化驗室~

放胎當日
1.問實姑娘~放胎時間~再係之前半小時飲1-2杯水~唔好太早飲~也唔好飲太多~因為入左手術室可能還要等一陣
2.躺在手術椅時~可以問吳醫生胚胎分裂成幾多個細胞了~瞭解多些
3.我在胚胎放入子宮那一刻~有同胚胎們說"你們回來了~媽咪好掛住你地~要好好加油黏實O的~爹地媽咪愛你地"
4.一定要留意胚胎放入子宮那一刻~US螢幕那一兩點白色點~證明胚胎們都打進去了
5.吳醫生說~胚胎們都有營養液保護包裹住~所以係唔會因去小便而流走~不過當時我也忍了45分鐘才去廁所~不過沒辦法去一半~只努力控制它慢慢呵
6.記住抽卵及放胎都有藥要拿~叫老公去~同埋要當日自己付藥錢~

放完胎後~
1.每日保持營養~蛋白質~花膠~葉酸~
2.保持每日散下步~聽聽輕鬆音樂~心情開朗~叫胚胎們加油
3.塞藥是麻煩一點~但是幫助著床~勤換內褲~避免細菌感染
4.多留意分泌物顏色~身體狀況~哪裡不適~可以打電話回QM問~或直接早上去找醫生~不要自己估估下~太擔心會影響情緒

我們一班jm會繼續為你加油~給你支持及鼓勵~要勇敢喔~祝你成功有個秘密!

原帖由 sukudo 於 10-7-1 16:10 發表
MILAM0511
我係QM, 只有塞藥, 無藥膏架, 我都怕到時塞唔到, 又怕流返哂出黎

BKK
你係邊到IVF? 我起初都好怕, 不過原來真係唔係想像中咁痛, 其實真係比抽血既感覺仲輕微

粒粒豆
哈哈....多謝你比左個咁好既消息我, ...

複式洋房

Sukudo,

回來啦~證明一切順利
今天開始~唔好餓親個肚呀~仲有日日都要散下步~
等你兩周後的秘密!!!祝福你!!!

原帖由 sukudo 於 10-7-7 18:51 發表
我返黎啦, 我飲水不多, 只係小小急, 不過醫生話我都容易入, so都好smooth, 最後我11:00放胎 (已經係排第1個)12:45離開醫院, 3:00先去toilet小便

複式洋房

Sukudo, happy-coco,

放胎後真係要散下步~等血液循環好o的~寶寶們先可以在子宮吸收你食花膠蛋白等的營養

我放胎後o個兩星期~通常係早上八點去公園散步~一邊聽下輕音樂~心情好輕鬆愉快~我相信連寶寶都會感受到~當然現在o甘熱~你地要揀o岩時間散步

多得當時多散步~又食營養食物~現在每次檢查~寶寶都好健康~所以你地要加油呀!!!

祝你們成功!!!!

複式洋房

Susan, Yeah~太好了!!!!Great Job!!!
要好好照顧自己呀~多o的睡覺及注意營養~寶寶(s)會好`好健康長大的!!!

原帖由 susan19771118 於 10-7-13 13:20 發表
Hello all JMs,

今日我終于都有個不能說的秘密, 多謝各住咁耐以來的分享, 令我在這個網站得到了很多IVF有用的資料.

有兩個JM同我差不多時間在偉澤做IVF, 一個已CONFIRM BINGO, 另一個也都驗兩條綫. 我覺得偉澤的 ...

複式洋房

Sukudo,

你呢幾日點呀? 仲有無痛? 仲有無扯住?
喉嚨痛好番未?

複式洋房

我無自己驗呀~我都係day 16回QM驗
不過DAY14~ M小姐都未到~應該心裡有數
我決定唔自己驗~費事拿來煩~驗到又唔肯定~驗唔到又好失望~又怕棒棒結果有誤之類
所以番QM驗~最準確!!!

原帖由 sukudo 於 10-7-14 13:15 發表

好好多啦, 多謝你一直係我身邊比我信心, 我23/7先返QM, 放胎第17日, 其實係唔係早D已經可以驗呢?

複式洋房

我自己就將放胎後一天~才叫Day1
塞藥用到Day14早上就用完~之後就日日祈求M小姐不要來

原帖由 sukudo 於 10-7-14 13:47 發表

放胎果日係唔係都當第1日架? 同埋其實D塞藥係唔係返QM前已經用哂?

複式洋房

可以做下運動(至少30mins)~等子宮血液循環好o的~對針藥吸收好o的
可以飲花膠竹絲雞湯~滋陰養血
可以食無花果乾~對新陳代謝好
可以開始日日食葉酸400mg
可以補充蛋白質~蛋白、牛奶及芝士
可以用熱/薑水浸腳~血液循環好o的
可以去做針灸
可以多食蔬菜水果~多纖維及維他命c
可以飲紅棗水~補血

唔可以食生冷野~
唔可以飲凍野
少飲茶及咖啡
唔好飲酒~唔好吸煙~二手煙都唔好
IVF開始~就唔可以去做腳底按摩
唔好照X-RAY~有輻射

好好調理自己身體~保持身體健康~祝你IVF成功!!!

原帖由 mmbon 於 10-7-15 15:36 發表
其實我想問吓..我下個cycle開始ivf...咁我今個cycle有咩可以做同唔可以做架...好似食同日常生活方面..有咩要留意呢?

複式洋房

BB周數由你M第一天計

原帖由 WhiteDiamond 於 10-7-15 15:42 發表
請問你哋, 如果BINGO咗, 計個bb週數,應点計?
應由M第一天照計?......定還是抽卵日?(因抽卵日人人唔同,有早有遲,這天才開始分裂)......定放日?......THANKS ...

複式洋房

Sukudo,

會唔會係比塞藥整損o左?
我反而覺得你呢幾日要小心~不要太操勞
如果無再流~就不要太擔心~

原帖由 sukudo 於 10-7-19 12:30 發表

我都唔知道呀, 我而家心情好down.....唉....

複式洋房

Sukudo,
加油!!!比o的信心!!

原帖由 sukudo 於 10-7-20 17:06 發表
bkk / 13姨
我覺得自己信心開始動搖啦.....你地真係要為我打氣呀

複式洋房

Sukudo,

知道你現在一定好失望~ 好替你心痛!!

乖~ 現在先不要亂想~明天驗o左先~一切等醫生姑娘解答

如果經濟許可~再係QM私家試多一次吧~因為有這次經驗~醫生可以更掌握你的情況~對症下藥~增加下次的成功率~所以不要放棄呀!!

我們每一個做ivf的~其實做之前~也沒有想到會一次就成功~就只希望靠這先進的技術~幫我們盡快實現夢想~盡我們能力而為~不要讓自己後悔~所以要再次堅定自己信念喔!!

千萬不要放棄~為了實現夢想~要堅持下去!!加油!!

原帖由 sukudo 於 10-7-22 09:37 發表
我頂唔順了, 又有血水, 我知道我係failed了, 我仲有1個雪胎, 有無人知qm private 放雪胎幾多$?

有無人會重新再開始1個ivf treatment, then新鮮胎連雪胎一齊放架?

我好想排公家呀, 不過qm係唔係排左私家就唔可以 ...

複式洋房

Sukudo,

我支持你和老公先見多次吳教授~看看他點講~再決定去邊度繼續!! 總之~唔好放棄呀!!

好好調理好身體!!!永遠支持你!!!

原帖由 sukudo 於 10-7-23 17:56 發表

今日吳教授去左北區醫院呀, 岩岩唔係到, 不過有個姓陳既男醫生見左我, 佢話都可以考慮只放雪胎, 又或者做多1次, 到時新鮮胎同雪胎一齊用, 不過我既雪胎係grade 2既2 cell, 我都唔知點好?

你係唔係都係要重新要 ...

首頁

尾頁

跳至