跳至

首頁

尾頁

伯爵府

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

原帖由 Beacon 於 09-9-3 10:11 發表
開了學幾天, 情況尚算OK.
阿囡都幾鍾意返學,
不過我就覺得, 老師好似一般,好fresh,說話的表達能力有問題, 經常詞不達意, 唔知係唔係剛剛畢業, 無經驗, 慘!
究竟, 我將阿囡交到去一個什麼人既手上?! ...

我都有咁嘅感覺 , 覺得講野好冇自信心咁.
我個女讀 B班 , 你個女讀邊班呀 ?

伯爵府

原帖由 Beacon 於 09-9-3 11:30 發表
我個囡讀A班, 原來B班老師都係咁.
唔知道, K2會否有新老師呢?
仲有一樣野, 我覺得老師好怪,
9月1日, 開學當天, 當然有許多小朋友哭,
老師當然會逗他們, 但我見老師坐在小朋友椅上,熊抱住一個在哭的小女孩, 起碼有十 ...

我琴日過你班到比野小豬比比都留意到有咁嘅情況 , 你果班帶眼鏡肥 miss , 一直抱住個小朋友 , 由頭抱到尾 , 上堂鐘響都唔放手.另外坐近門口有個小朋友, 由頭喊到尾都冇人理.

伯爵府

原帖由 Beacon 於 09-9-3 14:46 發表
9月1日,我仲有一件怪事, 被趕走之後,我周街逛等阿囡放學, 看看她上校車的情況, 2點幾, 真光突然打電話比我, 問我個囡放學個陣, 係唔係坐校車.
我答了她是, 但又覺得很奇怪, 便追問, 為何她們會這樣問我, 老師解說 ( ...
冇心......
如果真係坐錯車就大件事.

我見 d 校車都幾爆 , 一排坐位坐三個 , 前頭又坐幾個.
搞到我而家心大心細 , 比唔比阿女坐校車.

伯爵府

原帖由 Beacon 於 09-9-3 17:55 發表

手冊我24/8己交回給老師, 一直都未見過.

me 3

伯爵府

今日收到通告 , 話有英文學 , 你地會參加嗎 ?
但見佢介紹 , 我諗係一般英文 pg 咁 , 好淺..

伯爵府

我仲未收到呀 , 係咪平時你地唔係親自接佢放學 , 佢先打比你地呢 ?

伯爵府

原帖由 Beacon 於 09-9-9 11:08 發表
阿囡平時坐校車架, 星期一,二都請了假, 可能是這個原因,所以老師打電話來.

oic.....你地有冇預備口罩比小朋友呀 ?
我今日送阿女入班房時,見到 d 小朋友係書包到攞口罩出黎叫老 c 幫佢地帶.

伯爵府

原帖由 小比豬仔 於 09-9-10 09:17 發表
我個仔尋晚開始流鼻水呀, 半夜重係到喊話好凍叫我同佢蓋被。今日應該唔返學喇

take care 呀 , 冇發燒呀 ?

伯爵府

上幼 B 好多小朋友冇返學呀 .

伯爵府

原帖由 Beacon 於 09-9-10 13:48 發表
剛剛打過電話返學校, 直到目前為止, 只有上幼B的一名小朋友確診H1N1.

咁就好啦 ~

伯爵府

原帖由 kathy^o^ 於 09-9-11 22:53 發表
學校有個英文興趣班,你地會唔會報呀??

佢個老 c 好似中國人黎喎.同埋佢只教A-Z......嘅PG咁 , 興趣不大.
但見周宋有 d 英文班 , 係外籍人教 , 都係圍起 80蚊/堂 , 呢個好似抵 d 喎.
佢返學時間仲係 mon 4:30 , 即放學帶佢行過隔離便可...超方便.

伯爵府

我個女今日好搞笑....自己話一大段野 , 有馬糟 , 有耶穌......之後就唱歌 , 大山.....小山....
都唔知唱乜

伯爵府

今日可能唔洗返學

伯爵府

原帖由 小比豬仔 於 09-9-14 09:35 發表
好似話中午前改發3號呀, 不過就算唔係3號囝囝都唔會返學喇, 因為想比佢休息多一日, 昊昊媽有冇幫我比番錢你呀。

有呀 , 收左啦 ~
聽聞夜 d 8 號添呀.

伯爵府

原帖由 Beacon 於 09-9-17 08:49 發表
昨天阿囡被同學仔整親個鼻, 瘀左少少, 慘!

我個女之前去完廁所出黎排隊時都比人搣塊面.
有次我早去到 , 撞正佢地去緊廁所 , 我個女第一個出黎 , 其餘 d 小朋友就爭要排第一 (老 c 仲係廁所到) , 有人理 , 好左阿女唔同人爭啫 , 唔係打交都有之.

伯爵府

原帖由 Beacon 於 09-9-17 12:45 發表

咁arm 既, 阿囡又係去廁所嗰時整親...
今日佢體溫37.6, 有點微燒, 都是不返學好了...
返咗一日學, 又唔舒咁.

咁休息下好 d 啦 ~
不過 , 近排天氣熱 , 體温都偏高 , 我自已都間唔中 37.1.

伯爵府

上幼 b 又有人中左招呀

伯爵府

原帖由 funnybabies 於 09-9-20 02:11 發表
吓...係真唔係?我仔讀下幼B,ヌ要緊張D啦...

SORRY , 係低 b 先啱.
你平時係咪自己去接阿仔放學架 ?

伯爵府

原帖由 小比豬仔 於 09-9-22 09:32 發表
可能我個仔已經係pre-school識別o西26字母, 所以尋晚播比佢睇唔係太大興趣, 好彩冇買到部機。
我買左 cd-rom , ok 呀 , 有得比佢玩呀.

伯爵府

琴日阿女冇帶口罩 , 一放學就開始流鼻水 , 今日勁左好多 , 所以今日請假算擺.

首頁

尾頁

跳至