自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

schricky 發表於 22-3-24 08:46
依家個考試係學生要求嘅咩,係教育局要求架,如果可以唔洗考照有大學讀,大把學生唔會想考囉
...

我女話唔考仲好,攞學校成續,不過唔可以封頂只到5,可以去到5**

伯爵府

daijuju 發表於 22-3-24 00:59
真係有心為考生同學生健康嘅,即日禁足,斷絕大部份傳播鏈,清確診,仲有約1個月時間。面授復課和考DSE前盡 ...

當日宣布學生有額外假期時,講到三月初有強檢,又話唔排除有禁足可能。如果真係咁做,就真係可以保障DSE考生多啲。
但可惜今時今日都係得個等字。

伯爵府

schricky 發表於 22-3-24 08:55
同埋拎學校成績,你估咁易比5你?佢仲會用間學校band去分,即係前設差嘅學校唔會高grade
...

如果係咁計,我就放心哂啦!

伯爵府

setrea 發表於 22-3-24 08:52
哈哈,我覺得有人實想咁樣

哈哈,佢嗰班攞頭十名個個都咁諗!但一定要跟學校個grade,仲要未封頂!
我話,你發吓夢算,努力温書吧!

伯爵府

洋蔥頭媽咪 發表於 22-3-24 09:01
我仔都係咁講,禁足或染疫無得考,用校內成績沒問題,問題係唔應該封頂得5,應該加入其他因素例如學校學生 ...

跟住阿女又話,咁嗰啲band 3學生咪好慘,間學校差又唔代表個學生差喎,又好似好唔公平咁!

我答佢,所以要有公開試呢樣野囉,同一份卷同一時間下考核,快啲温書啦!

伯爵府

ocarebear 發表於 22-3-23 13:56
我冇聽 live, 真係用咁嘅字眼 ?

我覺得用字好唔適當, 好似錯在考生咁

二月話停課放期,四月照考DSE, 將個考期又咁短縮咁短,都依家都未諗到個方法點安排考唔到嗰班學生(本身無染疫) ,三月都就快完啦,諗幾耐?本身有學校成續都話攞學校成續,咁班自修生呢?讀多年?痴痴地!所以點解班年青人咁憎呢個政府係有理由!

伯爵府

ocarebear 發表於 22-3-24 09:29
我原本都係順民, 對政府冇乜憎與唔憎, 經過呢幾年發生嘅事, 我都好憎個政府, 每日自吹自擂, 讀一堆數字話 ...

同你一樣
由2019年開始就唔滿意政府個處事作風,但我都會喺阿女面前幫政府講嘢。
直至今次第五波,可以死咗咗多人,行政大混亂,我對依個政府真係冇眼睇。依家唯有自求多福!

伯爵府

無話可說 發表於 22-3-24 10:50
我相信唔會有位無人讀既,你估好多位咩!呢個世界無公平,少數服從多數!我仔都係今年考生
...

你咁諗等同坐以待斃!
好負面吓喎!

伯爵府

nam_himma 發表於 22-3-24 10:46
如果封樓,趕唔切去考,又點計、今年考生好慘

前兩年睇到啲考生好慘,冇得畢業旅行又冇得謝師宴。諗住到今年,阿女應該順順利利考試,開開心心同老師食餐飯,地方都決定好哂。點知人算不如天算!今年比前兩屆更慘!

所以就算依家仔女唔係今年考DSE都唔好開心住,下屆同將來嗰啲政府班底都無能嘅話,歷史只會不斷重複!

伯爵府

ocarebear 發表於 22-3-24 11:07
真係過份
初期撲口罩, 跟住大排長龍檢測, 跟住用癲價買藥
完全不知所謂

仲有,要考生每次考試前做檢測,又唔提供足夠檢測包俾啲考生,條數好易計啫,由學校派發俾同學咪得。依家就話到街都有,但初期個個咪走去搶嚟買,價錢又貴,又加重學生壓力。
低收入家庭嗰啲仲慘!

伯爵府

洋蔥頭媽咪 發表於 22-3-24 12:21
你兒子都是今年考生,可能佢比較hea 你亦冇乜期望,但作為家長唔應該諗法咁負面逆來順受,唔為佢哋諗下。 ...

講得好!

伯爵府

ychan^ 發表於 22-3-24 13:49

還有幼稚園、小學、中學生只要夠九成打齊針,即係1成人唔駛 ...

呢樣先自相矛盾!
照咁睇,好快又有第六波。

伯爵府

bb2 發表於 22-3-24 17:13
佢地既態度就好似之前急症室死咁多人,唔關政府事咁⋯⋯根本就係政府抗疫不力,明知機組人員免檢有漏洞又 ...

講滴水不漏嗰位婆娘真係無恥到極!

伯爵府

mother904 發表於 22-3-24 18:27
其實任何一種方法都會對某批人不利,楊潤雄的問題是對考生全無同理心。

他所講的某人,不是一個、兩個,有 ...

根本依家係犧牲緊全港市民!

伯爵府

vicng 發表於 22-3-25 01:03
(為滿足某人想考試的期望) 嚟句說話點解係出自教育局長把口。現在爆成咁,係政府抗疫不力,連累全港考生。 ...

真係越諗越嬲!

講真,我諗絕大部分父母都想小朋友細個時入間好幼稚園,小學,中學,攞好成續入大學。(另類嘅父母唔使覆我)

辛辛苦苦讀咗成六年中學,都係為呢個DSE考試。如果連本身學生冇病,不過家人確診,你一句唔比考,就冇得考?

林鄭成班班底真多癈人!諗辦法呀?局長係咪冇手下得佢一個人呢?林鄭由二月公布會繼續考DSE, 之後教育局局長仲諗到咩方法?

話停課就停課,話唔比考就唔比考。自修生真係最慘!如果下年考時又第x波,係咪又再下年考?

係喎,下年都唔關佢事啦,下屆政府事囉!

希望多啲家長,校長,老師,記者朋友,政黨,議員,知名人士為全港DSE考生出聲!

伯爵府

米仔蘭 發表於 22-3-25 10:24
呢幾年學生除咗考試壓力大,仲要憂慮會否中招無得考,真替佢哋難受

呢幾年學生學到幾多?家長心中有數。不過大家要抗疫都冇計。
但DSE考試真係對中學生好重要,尤其成績好嗰班,想入神科嗰班同學。
局長一定冇親友仔女今年考DSE, 個個出哂外國留學啦!

伯爵府

ok_ko 發表於 22-3-25 12:17
其實如果你咁撐政府,你都應該同意一個月前政府要暑假無端端提前,要騰空所有學校做全民檢測之用。你所有 ...

真係好矛盾!
幼稚園小學學生唔使檢測返得學,坐得仲近過考試場地,返成日又唔驚有傳染出去喎!

楊局長,其實你有冇手下幫手諗吓辦法呢?唔係真係等下屆政府呀?

伯爵府

洋蔥頭媽咪 發表於 22-3-25 17:33
所以真係要多啲家長/團體幫手發聲,先至會有人肯理下班年青人, 如果家長自己都唔出聲爭取,真係有鬼人會理 ...

同意!

伯爵府

vicng 發表於 22-3-26 01:16
咪係囉,幼稚園,小學生復課返學咪仲密集。剛開考時,其他級中學生又未復面授,學校有好多課室可用喎! 另 ...

同意!

首頁

尾頁

跳至