跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

ShingYan1 發表於 11-4-7 08:43
calling bobo,
我真係要的起心肝去買個"高速煲"或"壓力煲"喇,今期煤氣費$10xx,上期$14xx。好"那利"呀。bo ...

差咁遠?? 係咪未報錶, 估多咗/估少咗呀??

子爵府

kumkum1708 發表於 11-4-13 15:16
我想問吓你哋嘅小朋友開始埋枱同大人一齊食飯未呀?敬諺開始唔多食自己嘅飯,所以開始同佢一齊食飯,但係佢夜 ...

諾諾就算食藥都要坐大人枱嗰d櫈架。 如果食飯, 佢 一般都唔會坐埋枱, 但如果佢見到有坐位, 佢就會要求坐埋嚟, 咁我就 "是但" 比d飯 + 餸佢食 (都係1-2湯匙左右), 夜晚嗰餐奶都飲得晒 (係乾杯, 一滴都飲埋)

既然敬諺已經要埋枱, 咁就叫baba比心機煮d美食出嚟嘞

AYMK  係咪炸菜無事前浸水幾個hrs呀?  發表於 11-4-13 15:54
AYMK  諾諾飲奶都好叻呀...  發表於 11-4-13 15:53
kumkum1708  叫daddy煮飯,真係大難度架...好似噚晚佢炸菜蒸牛肉,我就係怕咗佢重手,所以我叫佢切片得啦,我怕佢肉餅會好咸,結果切片都係一樣咁咸!  發表於 11-4-13 15:47

子爵府

cloudybobo 發表於 11-4-13 15:37
諾諾就算食藥都要坐大人枱嗰d櫈架。 如果食飯, 佢 一般都唔會坐埋枱, 但如果佢見到有坐位, 佢就會要求坐 ...

amky, 識食有咩用呢, 唔肯學野

敬諺媽, 有d炸菜已經係一條條切好晒 (一包包的, 約 $2-3/包), 只要浸下水就得, 咁樣可以慳番d時間。

AYMK  點會呢, 佢靜靜雞學咗你唔知啫, 遲d一次過比surprise你呀...  發表於 11-4-14 12:00

子爵府

cacathepanda 發表於 11-4-27 10:03
琴日開始咗我既減肥計劃, 祝我減肥成功啦! 但我未有目標,減得幾多得幾多啦! 今日有d周身骨痛! ...

減肥?? 你無餵人奶嘞??

獅子bb  餵人奶餵到兩歲,真係服到五體投地呀 !!! 超勁勁 x 1000 !!!  發表於 11-5-3 13:37
cacathepanda  仲有嫁,不過煒煒好似興趣唔大啦! 可能就快介奶lu~  發表於 11-4-27 11:52

子爵府

cacathepanda 發表於 11-4-27 09:56
過埋今個星期就到我地0905既生日月啦! 你地打算去邊樹慶祝呀?

居然c6想去廸廸尼玩! 因為煒煒每次煒 ...

諾諾已經搭入2歲嘞, 本來都想去迪士尼, 但撞啱幾日紅日, 預知勁多人, 我唔想花太多時間去排隊, 所以無去到, 但我整咗個cake比佢食, 整咗幾個鐘 (超累), 但見佢食得好開心, 我都好滿足

煒煒媽, 同意呀! 多謝你呀!!

獅子bb  食媽媽整的生日蛋糕真係溫馨 !!!!  發表於 11-5-3 13:38
cacathepanda  自己整重有意思啦! 我覺得佢地去邊都係一樣,總之爸爸媽媽陪住玩就好開心啦!  發表於 11-4-27 13:36

子爵府

mc_baby 發表於 11-4-30 18:08
唔好意思, 開始左我一連11天的全職媽媽工作, 就連BK都冇上來打卡添...

諾諾媽, 先補祝諾諾生日快樂呀!

嵐嵐媽, 不用唔好意思, 多謝你呀!!

子爵府

回覆 ShingYan1 的帖子

嵐嵐媽,家僖同嵐嵐係發展上都有好多相似的地方,家僖都係唔鐘意刷牙。其實對住佢地,係不同年齡就有不同問題,初初諗住大d就會好湊d,點知不斷都會遇到d唔同嘅問題,好似食飯咁,姐姐放假,要我餵飯,每一啖對於我嚟講都有好大壓力,佢食完一啖,我就會放鬆d,當佢食哂成碗飯時,我嘅感覺係如釋重負,心情即刻開朗d。而家我遇到嘅最大問題係,佢一唔鐘意,

點解要比自己咁大壓力?? 佢哋真係識蝦人, 好識得得寸進尺, 你有無諗過....佢係有食力, 扭計唔食; 定一話佢本身無胃口呀?? 如抱住食就食, 唔食就算, 餓你到下一餐既心態, work 唔 work??

子爵府

ShingYan1 發表於 11-5-11 22:28
唉.......mj ma,煒煒媽,瞳瞳媽,我冇由得家僖打人架,我真係每次都有同佢講,係屋企就會罰佢企,但佢講極都 ...

我一向認為, 問題出於邊度, 就由邊度開始處理。 不如你試下.....首先, 要絶口提個 "打" 字, 改為 "曳曳"。 如果佢個口講 "打", 你就打佢咀仔同時說曳曳。 佢一定唔會立即收口, 佢講幾多次, 你就打佢咀仔幾多次, 但一定記住打咀仔同時要講 "曳曳"。

佢用手仔打人, 做法亦一樣, 打佢手仔, 並同時說曳曳, 打到佢唔出手為止。 我唔係鼓吹體罰, 但適當既體罰係有需要的。

仲有, 你教佢時要好認真, 有幾好笑都要忍住, 佢哋好識野架, 你一笑, 佢就唔當係咩一回事。

另我覺得現階段未去到尋求協助咁嚴重, 都係要慢慢教。 至於別人既眼光, 你係無需要理會, 自問問心無愧已經足夠, 任憑你做得幾好, 都會有人講的, 呢個世上, 梗有d人特別乖, 梗有d人特別曳, 特別難教, 係咪??

子爵府

回覆 AYMK 的帖子

煒煒, 生日快樂 快高長大。

係迪士尼玩得開心d, 見到公主就去錫下嘞 不過, 今日應該會好熱, 你唔好熱到除褲, 嚇親公主們呀

獅子bb  Cloudybobo, 俾你笑屎!  發表於 11-5-20 14:02

子爵府

RE: 0905 媽咪吹水分享站 - 4

leung-baby 發表於 11-5-22 14:23

" quote"
見到細孖條bar, 孖3已經10個月!!! 快D輪到我細B10個月就好嘞!
而家每日返到屋企, 覺得好似欠咗細佬咁. 因為一返去實係同謙謙玩先, 細佬只有喺high chair, 食飽就訓. 可能因為咁, 而家訓到個頭後面bin哂 不過亦因為咁, 佢經常都可以自己訓著, 唔洗人抱真係有酸甜辣有唔辣.

==============================================================
細佬真係好乖呀!! 難怪咁吸收。 你而家可以一覺6小時以上未??

其實而家咁樣都幾好吖, 點會欠咗細佬呢, 而且細佬都好識做, 好通氣, b b 永遠都係人見人愛。 當謙謙激親你, 又有細佬逗番你, 真係唔錯呀。

子爵府

cacathepanda 發表於 11-5-26 13:26
AYMK 係囉, 幾識 lum 女, 都話矮仔多計啦...wahaha
cloudybobo 真係好佩服煒煒呀.......總係爭取機
但當時我睇到個心好唔c服,好似見到c6同第二個比我捉姦在床咁既感覺!

果隻衰豬係真係冧姐姐唔好餵佢食飯,唔好同佢換片! 但佢錫完姐姐之後,姐姐都微微咀笑,你話我係咪好唔鐘意吖!
真係比你笑c....捉姦都比你諗到。 睇嚟, 媽媽都要學 share至得啦

可能煒煒真係會比較多艷福呢, 你睇下煒煒係playgroup幾受女仔歡迎。 仲有呀, 連嵐嵐同埋hayden都話想同煒煒玩, 真係好勁呀!!

AYMK  wahaha, 又係你自己講, 個種感覺就好似c6比你捉姦在床先既...hahahaha  發表於 11-5-26 14:35
cacathepanda  我~啋~啋~啋~ 佢仲未咁冇taste~~~  發表於 11-5-26 14:27
AYMK  係囉, 我幻想緊佢c6背住佢同姐姐 "e-up呀", 我彩...hahaha  發表於 11-5-26 14:23

子爵府

cacathepanda 發表於 11-5-30 16:50
煒煒近來因為出牙同埋成日傷風,都唔係好肯食野,已經尤得佢,琴晚佢真係唔知做咩發癲! 我其他真係唔忍心罰佢, ...
煒煒近來因為出牙同埋成日傷風,都唔係好肯食野,已經尤得佢,琴晚佢真係唔知做咩發癲! 我其他真係唔忍心罰佢,係煒爸至可以好恨心咁懲罰佢,所以佢怕煒爸多d.

我都發覺煒煒好似精力過盛咁啦! 我打算帶佢同我一齊去海濱跑步! 但怕佢阻住我姐! 但琴日理應好倦,因為琴日佢食左藥好眼瞓,吽吽地,但仲比我地的左入廸廸尼! 但佢唔知做咩去完食完飯,好似high左藥咁,係下面商場行番屋企,一路行一路笑,真係short左law~

你嗰張係咩票呀?? 最貴嗰款呀??

子爵府

cacathepanda 發表於 11-5-31 11:38
比can food 煒煒食都係暫時性,因為醫生話,而家最緊要引起佢既食慾,就算味精都要比佢食啦! ...

我覺得咁做係頭痛醫頭, 腳痛醫腳 (醫生話都係咁話)。 都係嗰句, 餓係餓唔壞, 佢肚餓自然會食, 同大人一樣, 都會有唔開胃既時候。 明知 can food 無益, 明知唔好, 只因想引起佢既食慾就買比佢食, 有無諗過, 佢有一日非 can food 唔食?? 今日因為 can food 而食; 他日因為無 can food 而唔食, 中間梗有一個交接期的!!

仲有, 比 can food 佢食係暫時性, 同樣, 因 can food 而有食慾都可能係暫時性。 明知 can food 無益都比佢食, 咁食同唔食都無分別啦, 可能唔食仲好
同埋你咁做, 其實都係縱緊佢呀!! 味精??!! 你講下好嘞

sorry! 語氣較重, 不過, 我係出於善意的。

AYMK  SORRY! 唔係想踩多腳, 但係我好同意呀...  發表於 11-5-31 14:50

子爵府

AYMK 發表於 11-6-1 11:49
MJ MA / 嵐嵐MA,

我想問下德國驅蟲大王 全效版, 其實有無話插係咩位置會有效D架(比個WALL檔咗又係咪無咗效架啦, 如果係, 咁咪廳一個, 房又要一個囉?), 例如插係門口度 定插係WINDOW度好呢, 同埋佢既密衝版(因覆蓋範圍有2XXX尺), 又有無試過呀? 如果密衝版 + 全效版一齊用, 又會唔會反而變咗無效呢? 唔好意思, 好多問題, 因為我同事都有一個, 佢話唔WORK, 而我個個就比咗我MA用, 佢又話未用, 唔知咩效果...我而家都唔知點樣處置我家D 蚊蟲....

我都覺得唔work!! 佢係我呢生人, 暫時嚟講, 第一次要求退貨的野。 我只係買嚟驅蟻, 我插佢係廚房幅牆度, d蟻可以係佢身邊行過, 同埋好嘈, gg聲好煩。 我唔會再比機會佢!! 後來我買咗d類似粉筆既野, 只係數十元就輕鬆解決咗蟻既問題。 至於蚊蟲, 我暫時未有呢個需要, so, sorry! 我幫唔到你。

子爵府

ShingYan1 發表於 11-6-1 14:05
比你笑死呀,等我番去再睇番d相先........

好喇,開工 lu..............see u.........

兩公婆之間, 通常一個 "愛" , 另一個 "被愛", mj媽講既, 我都有留意到, 我諗你係 "被愛" 嗰個, so, 你都係好幸福的 (可能只係當局者迷)。 不過, 你第日影相就笑多d, 同你老公的笑容配合下, 咁就有幸福滿 "寫" 的感覺嘞

子爵府

AYMK 發表於 11-6-2 11:49

有D咁既事, 我唔記得添.,

我媽識整好多印尼"送"架, 仲要係超好食, 個個食過都話正, 甜品當然都識啦 (以前佢成日整珍多冰比我哋食架), 但因為我家無焗爐, 千層糕 (啡黃色個D, 係咪?)呢個責任交咗比我亞E了...不過我諗你哋唔好食太多, 因為要用好多牛油架, 勁肥...

yes!! 之前講印印時, 你都講過!!

係呀, 啡黃色嗰d!! 我都知佢唔健康, 要用好多蛋 + 牛油, 但我好鍾意食, 好想試下整, 可唔可以問下你阿e點整呀??

至於印尼餸, 我都like的, 我有一本印象食譜架

re: thanks hayden ma!! hayden ma, 再次唔該你

AYMK  亞E話最快下星期比我, 我收到後SEND比你..  發表於 11-6-2 14:03
AYMK  好呀, 我幫你問下我亞E佢有無寫底分量...  發表於 11-6-2 12:14

子爵府

AYMK 發表於 11-6-2 12:20
咁你都應該食得SPICY喎,... 提你出街千其唔好食"加度加度",超簡單係屋企自己整啦...係出面食係超搵笨, 因為只係需要將所有菜&豆烚熟 + 印尼土產買既沙DAD醬(加少少沙糖 & 暖水開稀佢就食得啦)

係呀!! 我鍾意食辣野架!!

唔係加多加多咩?? 呢樣我知呀, 我都有去印尼舖買呢d沙嗲醬, 不過, 我唔係用嚟整加多加多, 我係用嚟整沙嗲時用的。 不過, 話時話, d印尼野都貴咗好多, 尤其椰汁

子爵府

leung-baby 發表於 11-6-14 16:20
恕我直言, 針無兩頭利!

你個friend可以做嘅都做過. 有d野如果兩公婆意見唔一致, 外人好難幫架~~

可唔可以喺人地屋企過埋夜? weekend先湊番?
仲有, 個男人咁多要求, 叫佢每日接送個
bb 去ee屋企啦, 等佢試吓呢種滋味!

完全同意呀!! 日日見住個老婆咁辛苦, 囡同老婆輪住嚟病, 佢都應該為佢兩個諗諗, 諗個解決辦法

子爵府

回覆 leung-baby 的帖子

終於輪到你掛住我 我係度, 我呢排都係做觀眾, 答唔到訕呀

大仔考完試嘞, 仲未放假, 不過都快嘞, 返多幾日就放假。

子爵府

cacathepanda 發表於 11-7-5 13:39
點解答唔到咀! 諾諾都要介片嫁!

因為佢都未開始 因為婆婆仲有個表弟要湊, 我要係屋企, 搞得掂佢, 先可以安排佢係婆婆度介片, 起碼, 佢要主動講, 唔好痾完先講, 否則婆婆會好辛苦。

首頁

尾頁

跳至