自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

我大仔星期一睇街症話似係手足口病,佢星期日晚發燒(唔超過38.3),咀唇有紅點,第二日口腔黏膜,舌邊,咀唇有好多紅點,食野飲水覺得痛(全部攤凍左),不肯進食,手掌有少少紅點,第三日連腳板都有,口腔內紅點少左d,攤凍左ge野哄下都肯食,第四日,連大脾內側都有,肯食野,而家第5日,胃口同平時咁,但手掌腳板大脾內側仲有紅點......
除左第一日夜晚起燒外,之後無發燒。

琥珀宮

原帖由 westwest123 於 10-6-3 14:30 發表
tks...咁您個仔燒咗幾耐先退燒呀?? 我阿女星期一開始燒到今日都仲係燒呀...完全冇胃口,咩都唔食,只肯飲奶...........

如果係手足口ge話,照計個口會痛,連奶都唔想飲架喎!!

琥珀宮

原帖由 westwest123 於 10-6-3 14:45 發表
退燒 + 抗生素..

手足口係過濾性病毒,抗生素通常係對付d細菌引起ge病!
我阿仔上年都試過你個女咁,發燒+個口有白點,無胃口食野,睇埋急症,個醫生話手腳無紅點就唔係手足口病。

琥珀宮

原帖由 ReikoLau 於 10-6-3 15:31 發表

我個仔個口都好痛架,但係佢好肚餓,我會攤凍d奶比佢飲,佢而家一日飲4至5支奶,跟住再煲粥比佢食,又係攤到凍晒比佢食,慢慢氹佢食,知佢好痛,但冇辦法,唔想佢入醫院吊鹽水......... ...

我阿仔星期一去睇街左,醫生只係開退燒藥,話無藥醫,寫左封轉介信話佢再唔食野飲水就要去醫院...........
不過之後佢keep住食中藥病情都有好轉,起碼琴日開始無話個口痛。

首頁

尾頁

跳至