在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

我覺得細D好D, 因為一大左少少佢地識摟又到TROUBLE 2呢就好煩. 細的時候無咁多反抗同適應得快D, 我地哥哥個時都係歲半多D的時候轉架!
逸希上上格床都TRAIN左成個月, 我地見佢OK又無跌落來先比逸陶過去架, 另外, 我地買左張好大的踏腳凳比佢!

原帖由 sandra28 於 10-5-16 23:22 發表
咁快就可以唔跟你地瞓啦 ! 哥哥咁細個可以瞓上格床啦 !

大宅

HAHA! 我地今日下午去左TEA啦...真係OK好玩喎, 我地比晒兩兄弟自己去玩, 我地自己食下TEA幾正, 佢地玩一下之後就叫左爸爸去陪玩又玩左一陣...咁就成個小時有多啦!
仲可以行路返到屋企...正! (因為今日唔熱啦!)

原帖由 CHANTSINWAI 於 10-5-23 18:32 發表
係wor..都唔記得左tim...anytime都得啦!你哋話樹啦..

大宅

如果開來看過無野又無過期我都會用架!

原帖由 sandra28 於 10-5-22 00:34 發表
先兩日隔離屋 ( 人地係好環保既家庭) 比咗d尿片呀囡 ! 但佢個囡都幼稚園高班拉啦......可想而知d片都放咗起碼三年啦 ! 有包未開, 有包用咗幾片........ 我其實唔想要/用.......始終貼身用品 ! 你地會唔用......定會 ...

大宅

我有一套差不多的只係無電子書姐!

原帖由 叉燒仔 於 10-5-24 00:52 發表
http://item.taobao.com/item.htm?id=3711339370
大家有冇興趣一齊買~

大宅

你地定左先啦! 我地會JOIN架!

原帖由 CHANTSINWAI 於 10-5-24 14:08 發表
咁一係6月揾日去啦!1,2,3號或8,9,10號..

大宅

我地上年去荔枝角的, 仲JOIN左康文處的班, 幾十1蚊就成好多堂咁玩, 不過今年泳池裝修無得去啦....如果長沙灣我又怕要帶咁多野去玩喎, 所以可能今年只會去馬灣沙灘玩下就算LU...

原帖由 sandra28 於 10-5-25 15:27 發表
我呢邊冇BB池 !

大宅

星期四...我要看下你地約幾點啦, 因為要去上堂嗎! 星期五就幾點都OK啦!

原帖由 sandra28 於 10-5-25 15:25 發表
哈哈.......我都OK ! 唔知嘉茹想黎葵芳定去GOBBY 提個到有得玩有得食 !

大宅

唉呀! 今次JOIN唔到TIM, 因為兩日無上來看囉! 唔緊要啦...下次再見大家! 玩得開心D!

原帖由 babyjenny 於 10-5-27 12:06 發表
溫馨提示:
如果荔枝角站行過去,
岩岩O係正昇悅居對面,
入口O係個回迴轉路入面

大宅

係我呀! 我個仔係12月23日架! 你呢?

原帖由 donkayu 於 10-5-27 11:47 發表
有個媽媽個B都係12月架!

大宅

係呀...不過我地都係玩沙多, D水係夏天好少少的, 如果下雨天之後去就好差架啦!

原帖由 sandra28 於 10-5-25 15:40 發表
怛個個灘d水質麻麻.......好多垃圾 !

大宅

有D搞笑野!

逸陶一向都好鍾意學大人同逸希做嘅野, 已經係一聽到有人係廁所就去拿凳洗手架啦, 琴日仲無啦啦...去廁所對住個馬桶除褲TIM! HAHA!

仲有佢係鍾意玩架...今日係廳除TIM呀, 之後仲周圍走+傻笑!

大宅

夏天咁熱...我都會CUT短D架! SO GOOD & 爽! 正!

原帖由 CHANTSINWAI 於 10-5-28 23:47 發表
咁又真係想睇吓你有幾爽!等你呀! 菇媽媽!

大宅

唉呀! 星期四2:30...逸陶會瞓左覺叫唔醒架, 所以唔得啦...早上無晒位咁FULL, 咁你地看下試成點先啦! 返下午我真係難DD!

原帖由 CHANTSINWAI 於 10-5-29 00:56 發表
係wor! mavis,
佢哋約左下星期四下午2:30試堂(荃灣)你係米唔得呀?因為上午無位呀~~full 晒wor..

大宅

因為我地係細細仔, 所以我諗住比佢做大唔會咁快讀K1, 下學期會搵一間有NURSERY同K1嘅比佢讀, REPEAT一間好D的K1!

原帖由 EKME 於 10-5-30 09:25 發表
你們開始找幼稚園未?

大宅

ESTHER,

呀仔痴身...一般2歲前後的小朋友都係咁, 無野嘅, 大少少2歲半左右/返左學可能會好D!

大宅

HAHA...我就好在大個仔好難頂, 所以到第2個仔就反而覺得OK乖, 因為有左經驗又大膽左...唔洗怕, 到時就得架啦!
我D朋友如果有第2個多數係唔同性別的...就話好唔同難搞D囉! 特別係男仔TIM!

原帖由 donkayu 於 10-6-1 01:46 發表
真係唔敢諗咁多呀,,愈諗愈驚

大宅

咁要休息多D啦...呢幾日天氣涼左, 我地都穿多一件呀!

原帖由 叉燒仔 於 10-6-2 12:27 發表
而家冇咩事啦,不過我自己都傷風.....

大宅

唉呀! 今日逸陶在家發生小意外呀!

係中午哥哥畫畫時, 細佬就去玩埋一份, 佢又拿顏色筆又拍落去個筆盒度, 就係咁唔知邊下, 佢拍完, 我叫佢唔好玩亂晒, 佢就大喊, 看下原來佢手指整到一下, 好大又深...我立即同佢止血, 不過都唔得, 留左好多下架...哥哥都唔知點好, 我叫佢自己畫野唔好郁, 我同逸陶整左先,.....跟住就拿左D藥水再加膠布, 好在無事止左!...跟住引左佢去飲奶瞓覺就無事啦!

大宅

OH! 個個小朋友都要經歷下的, 真係要提升自己的EQ, 記住要有原則, 同小朋友一定唔夠你強, 佢唔會日日係咁, 不過CYCLE就一定係, 有D人話半年一個CYCLE, 不過我個哥哥就一定唔係啦...係成日係咁, 小朋友要學習表達自己情緒同需要, 又因為佢開始明白常規道理, 所以會明知故犯. 我覺得唔好太多道理, 要簡單易明的句子就夠, 同埋盡量係佢地心情好的時間講多D好行為的情況比佢明白, 提意多過一個的方法比佢學習解決問題, 一般事情比佢地有份參與選擇...對大家的成長學習一定會好D...TOUBLE2就易過D架啦!

原帖由 sandra28 於 10-6-5 01:19 發表
鉫鉫D TROUBLE 2 真係激到我今日嘔咗幾十兩血 ........鐘意鬥氣.....超硬頸, 係咁挑戰你既底線 ! 婆婆仲幫佢口.....話小朋友咁細唔識得鬥氣.......佢真係唔知而家D奶粉好好營養......而家呢D BB好精靈嫁啦 ...

大宅

我日日都比兩個仔挑戰我的EQ同轉數, 因為哥哥天天新問題, 不停問野, 細佬又搞搞震, 兩兄弟的相處真係大家的考驗! HEE....
努力呀! 媽咪!

原帖由 Cindyjasper 於 10-6-5 02:52 發表

係, terrible 2真的令我哋做父母嘅好煩
我個仔咪又係, 依家鬧佢識唔彩你, 要你話錫返佢先望你....真係成日挑戰你嘅底線, 但知唔得架, 佢唯有份無事發生...佢又過份地聰明, 依家已經識得同我對答如流, 有時覺得佢駁 ...

首頁

尾頁

跳至