自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

nintendo 發表於 11-11-21 11:32
而家間間國際學校都有中文學,學唔學,真係要睇個別家庭選擇
其實從外國返黎的華人父母,反而盡量都想仔女 ...

YES!我個女係傳統中文小學,但去佢學校,真係見到4~5個有西方面孔(應該係MIX)學生响度讀書...!相信他們的父母都深知中文重要性...!!阿女仲話佢地會講中文...

另外,我有錢,都會比佢讀傳統學校,起碼比佢地試下辛苦先,如果真係跟住上,先會轉國際啦!一來由係課程傳統去活動教學會易適應D,倒轉頭,大吉利是,突然有乜經濟問題,真係慳唔到D錢比佢讀,到時要轉返出去傳統學校,適應上係難好多...!!!

男爵府

heichunmum 發表於 11-11-21 10:43
咁如果係香港人父母,可以同時培養小朋友讀中文圖書,反正學中文最緊要都係睇課外書

...
就好似之前有個教師MAMI上哂報紙,話佢個女細細個就認讀到2XXX個英文生字,又淨係同佢用英文溝通,但佢冇提到佢個女會唔會認到幾多個中文字,佢都係諗住比讀國際學校...!

有一集窮富翁大作戰,講有個小女孩,佢係IS讀書,英文已經好好,但係佢都要越洋揾個NET網上補英文,即係話去IS都要補習,但唔係補中文,唔知係咪已經好叻中文,定忽略中文啦...1

另外我記得睇一編陳芷菁嘅訪問,佢話佢係同個女講英文,佢話佢個女唔講中文,因為覺得中文好嘈,去D地方有人講中文,佢果女都覺討厭...有人真係咁!

男爵府

sabun 發表於 11-11-21 10:22
上學真的很愉快,學的東西比傳統學校更多更有用,功課不多,功課很有趣的,老師成日叫佢哋enjoy weekend,and re ...

上學真的很愉快,學的東西比傳統學校更多更有用,功課不多,功課很有趣的,老師成日叫佢哋enjoy weekend,and rellax,所以我成日weekend同呀女睇戲,看她愛的書、去郊外.........,同學仔又成日舉行playday。如果我小時候都能讀國際學校就好了,人生有幾多個十年吖,最緊要有happy childhood!!!

當人地話國際學校的唔好處時,有小朋友响IS讀嘅家長會好大反應,但上面一句說話,就好比在講緊LOCAL學校嘅唔好,直頭唔讀IS係遺憾咁....又係米言重左呢...!!!各位....各有長短!
如果個個都可以讀到IS!到時IS都變返LOCAL...亦都好多人講,IS華人多過外國人...!!!每個人背景能力唔同,但有所"謂適者生存",不適應者米另覓方向LAW...!!

首頁

尾頁

跳至