自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

支持政改, 但唔支持公投.

男爵府

我個人覺得香港人愈係用呢D手段, 中央就愈係唔會放權, 反而愈理智愈理性, 中央先有機會妥協.

原帖由 ricetaster 於 10-1-21 21:51 發表
我支持五區公投, 橫掂中央都係不君子行為, 已經唔用非常手段唔得, 好似佢欠你十幾年債, 叫極都唔還, 你用D非暴力和沒有違反本地法例嘅手段, 都係情理之中。

你哋唔覺得香港現有的法治, 新聞自由, 政府嘅無能, 民主 ...

男爵府

咁你認為美國有無監察人民既SMS及網上動向? FBI既工作係咩? 你作為旅客入去都由頭搜到你落腳, 遲D仲要過X光機.

原帖由 Paris 於 10-1-21 22:17 發表
連劉曉波都容不下,上網要審查,SMS要監察,咁諗會唔會天真左d?

佢地只要餵飽你,最好你地個個冇理念冇思想,對住主子叫你sit 就sit, stand 就 stand 咁就最好.

...

男爵府

黃生同有黑社會背景人士咁熟, 如果普選選到佢真係要諗下移民.

原帖由 babyhorus 於 10-1-22 00:54 發表
我支持普選, 但唔想支持o個班影衰哂香港人既黑社會社民聯, 呢場戲又俾長毛同黃生搞到似做show,

男爵府

Agreed

原帖由 circleda 於 10-1-22 12:19 發表
如果只係兩害取其輕我只會投白票, 起碼有一步步向前行.

君不見台灣例子, 民進黨上埸後付化更快更壞, 台灣而家你羨慕否?

其實香港市民最慘係無得簡, 左面係垃圾, 右面係爛橙, 前面淨識齋up, 後面淨識拖拉.....

...

男爵府

明白你所講既道理, 但要先有泳池再等金牌選手, 如果一直都無, 人民咪好冒險? 宜家係講緊幾百萬人既民生及前途, 唔係一場比賽, 輸左下次再努力過, 我地afford唔起, 睇返台灣, 一個8年令佢唔再係四小龍, 成個經濟有排都上唔返去, 一只錯, 悔不當初.

如果要行民主, 我覺得一定要先有一個金牌選手, 令大家都深信佢可以帶領我地走向民主, 唔係既話, 只係等於叫香港人去賭博一樣.

原帖由 ricetaster 於 10-1-22 18:43 發表
我都同意, 但現實及纙輯上要先有民主制度再找人選, 原因:

第一, 無民主選舉,理想人選如果走出嚟當選, 唔通要欽點, 呢個候選人將來又會唔會比中央欽點人控制呢?

咁又變咗唔係普選產生, 即使個人能力無問題, 但公信 ...

男爵府

我發現呢到既泛民打手實在太多人生攻擊, 動不動就話人無知, 食古不化, 五毛子黨, 只有自己講既係真理.

香港同台灣點樣唔同, 係你地想混淆視聽, 避而不談而已. 美國罷免總統咁容易? 係布殊應該晨早落左台啦.

我決定唔再回應, 且看今次所謂公投結果如何, 如此質素, 唯有自求多福, 祝香港好運!!

原帖由 ken000283 於 10-1-23 00:03 發表

你仲系食古不化搵台灣同香港作比較去混淆視聽? ?-(
上面122# 咪講左香港同台灣根本系兩回事, 唔可以作比較囉~!

咁香港總統呀?
有無自己軍隊呀?
香港系外國有無領事管呀?
又有無班民進黨大大聲聲叫香港獨立, ...

男爵府

光係呢個態度及素質就足以證明係打手, 仲話埋人係乞兒.

原帖由 ken000283 於 10-1-23 00:23 發表

預埋我!!! 我出一毫!
有咩所謂, 平時我比乞兒都一兩蚊啦!

男爵府

真係奇怪, 竟然係BK會有父母覺得係一個電視直播既議會討論"言談中帶一兩句粗口無可厚非"? 如果講粗口果個係曾特首佢聽日出街一定比人扔雞蛋.

原帖由 swas 於 10-1-23 00:37 發表

正如你所言
長毛講野有其論點道理
你又何必下下著眼佢果一字半句粗口?
再講,長毛出身草根
言談中帶一兩句粗口無可厚非
相反佢雖然冇讀過大學
卻有獨到的政治識見和論述
呢d全部係佢咁多年自己睇書自學返黎
點解你又唔 ...

男爵府

imconfusing,

雖然我地持不同意見, 但我十分讚賞你尊重別人及理性既態度. 相比起其他反對派只係想窮追不捨, 口舌之爭, 人身攻擊, 話人想一個打十個, 我覺得係佢地十個打一個就真, 某程度上我覺得佢地既態度好似小朋友鬧交咁, 愈講得多愈暴露左自己既弱點, 有人可以覺得作為議員開會時候講粗口係無問題, 掟蕉無問題(可能第日好似台灣咁掟鞋, 扯頭髮都無問題), 我地應該要體諒佢地, 但佢地又何曾有體諒過其他政黨或政府呢? 待己以寬, 待人以嚴, 試問又點敢將香港交比佢地?

我認為香港已經有一定既自由民主, 係大陸無既, 我地更應該珍惜, 唔係濫用, 我地可以再爭取多D, 但一定要和平及理性進行, 唔係一味的反對及追迫, 有好多事係要睇大局, 以上已經有好多人有發表過, 我亦已經講左我既觀點, 認同既自不然會認同, 唔啱聽既大可不必理會, 我亦唔想再重覆, 所以唔想再回應, 免得又比人話我20分鐘都守唔到信.

希望下次係其他TOPIC再討論過.

原帖由 imconfusing 於 10-1-23 13:12 發表
G-MA, 你係道post其實已經章顯自由民主嘅好處

係民主自由社會裏大家都有權表態
我未必同意你嘅觀點,但我尊重你發表的自由

我哋不同聲音可以有討論甚至鬧交
喺大6可以做到嗎? 喺大6bk都上到呀.... ...

首頁

尾頁

跳至