自由報料

跳至

首頁

尾頁

大宅

之前買左野,健康產品,今日平左$60。我問下可唔可以退,我再買返。
個經理態度唔好,佢話:我地d價成日變,你好難追。
我話:差十蚊八蚊冇所謂,宜家差$60呀,我仲買左2件。即係差$120。

佢話:咁你宜家想點?

(我都問左佢啦,佢仲問我想點?!)

咁我走去第2間。
我問經理,我可唔可以退?宜家買過?差$120。
佢話:我地d價成日變,有時又有出位價咁。
我話:我知道,但我買開來食,都無試過呢個價錢。
佢話:不如我幫做返呢個價(平左個價),但你要買返$120野,我唔會退cash俾你。
我心諗:。。。。點解。。。。。。。。。。。。。

之後我買左,本來以為有印花,點知佢話,你第1次果時我地未派印花,所以無得比你。

我覺得自己好蠢。。。。。。
因為我朋友同我講,可以就咁退,拎返錢。之後咪再買過,我根本唔駛講咁多野

但事情已發生了。。。。

kufubaby  都係架, 你怕瘀的話咪買果間(A SHOP)退, B SHOP買番啦  發表於 11-7-23 19:08

大宅

心情仍未平伏

大宅

回覆 cotychan 的帖子

我唔去屈xx架我知道咁可能會麻煩到佢,所以先問經理,係咪可以咁做。佢咁講,我都無要求要退左再買

我只係覺得,佢唔退返差額既錢比我,要我再買野。。。

因為我唔係唔要d貨呀嘛。。。

小花媽咪  我覺得唔退返差額俾你, 叫你再買貨, 做法好怪.  間分店可以多120元生意額.  發表於 11-7-22 21:12

大宅

回覆 1119 的帖子

係我貪心,想要印花換野呀

大宅

cotychan 發表於 11-7-22 21:20
如果一日有幾個客好似你咁,而佢地又係分公佣既,咁樣,明明今日見到個額過咗,突然有個客拎10盒8盒貨嚟換錢,佢 ...

咁都係因為見到receipt寫有, 14天內可退貨

我有權要求退貨,退cash,再買過。

但我沒有咁做,因為我知道佢唔想我咁做,唔係唔可以咁做。

所以,我唔覺得,佢比我用$120買其他野係好好。

因為我認為我有權利咁做,唔係佢賣人情俾我。

如果佢唔係大型連鎖店,根本唔可以退貨。 

小花媽咪  14天內退款係萬O賣點, 你成功退錢, 可以幫佢宣傳, 佢可以吸引更多客......  發表於 11-7-22 21:52

大宅

回覆 Chamo 的帖子

唔係呀,因為我買既時候,係未有印花派。

Chamo  啊 ~ 原來係咁.  發表於 11-7-23 10:49

大宅

JanetShing 發表於 11-7-22 23:15
樓主我好想問一句你有無小朋友, 莫非你是這樣教你自己的小朋友.
請你自己諗清楚自己的行為是否正確. 係買貴 ...
其實我唔係好明你問乜呀?
你所指既"行為"係咩? 

我唔係想人讚同我做法而開topic,我比較想知道,點處理呢d事好d。mouth:

大宅

不如我講清楚d。

之前賣$600,之前未開始派印花。

宜家賣$480,有印花派。($60一個印花,共8個印花)

佢話唔退cash,叫我去揀$120野。(共2個印花)

咁我以為佢幫我做過新價錢,重新過機,有印花。

過完之後佢話無。。。。(只是我以為有)

但係張單上面,係寫住"退款:乜乜產品",仲寫住印花8個

就係咁啦!

我問佢,點解冇印花?佢就話,因為你第1次買野時,我地未有印花派。係計你當時,唔係宜家。。。

第日買過啦。總會草夠印花既

大宅

文迪羊 發表於 11-7-25 11:10
回覆 文迪羊 的帖子

真係咩人都有, 但最重要佢係大6人lor,仲要大大聲聲咁嘈,其實個收銀都唔比果個價錢佢ga ...
你講緊我?
定係我誤會?

文迪羊  講你做咩啫, 今期你唔係主角bor haha  發表於 11-7-26 23:05
小花媽咪  樓主, 文廸羊唔係講緊你, 佢講緊#13的疑似大陸人.  發表於 11-7-26 19:09

首頁

尾頁

跳至