親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

crystalpui 發表於 16-7-13 14:59
多謝樓主分享
我跟據你的分享BOOK了包車司機
我8月7-14日去台灣

你就好啦,去咁多日。但點解機場>>台北>>宜蘭>>台北>>機場,我想你應該有你的目的

我見其他JM講過台北有遊樂園同埋動物園,你可以參考計劃吓。另外,如果行程安排上有問題,就直接問包車司機,他應該好樂意回覆你。

八月暑假,要book四人房就要快一點了,我都係上旅遊網站看圖片,看評語book房咋,所以俾唔到建議你

大宅

crystalpui 發表於 16-7-15 09:56
另外想問下你BABYBOSS買票
有PASSPORT會有20% OFF
請問係唔係要帶晒咁多人既PASSPORT?

我去嗰日是復活節假期,又是weekend, 我怕即場(我地下午場) 滿額,所以出發前,在香港上網買定票,都係8折,visa 付款,然後打印出嚟,帶埋去babyboss俾職員。我記得要show晒所有passport....另外,babyboss樓下,有個大冒險樂園,可能帶最細嗰個小朋友去玩,他/她會開心d.
一係最細嗰個即場睇環境先決定去邊到玩

大宅

大肥羊 發表於 16-7-17 01:15
我人仍然在台北,噚日已用完包車黃大哥了,佢真係好健談,又會因應情況俾意見,揾佢包車真係好放心。

我只 ...

人仍在台北,即係現在都應該未回香港,祝旅程繼續愉快

多謝你再回覆我,證明我無介紹錯

大宅

goo_littlebb 發表於 16-7-18 14:12
樓主, 我都玩完返黎啦, 搵左黃大哥包車一日, 原本只係10-6, 不過因我8點幾到羅東, 想去民宿放行李, 諗住早 ...

你家一定玩得好開心啦,見到你最後一句"very good", 已經感受到

大宅

大肥羊 發表於 16-7-18 14:48
絕對冇介紹錯

黃大哥話自從你分享完,全部都係香港客揾佢包車,好犀利

我同司機黃大哥,相處咗3天,真心覺得他服務好好,所以開心sharing....其後,得到你們開心的回應,心裏都很高興。

你又講得啱喎。正如,當初我知道司機黃大哥住宜蘭,又好helpful, 而他又有夾到我的旅行的檔期,所以選他囉。他真係好熟宜蘭d地方,在宜蘭駕車唔駛開gps地圖

大宅

goo_littlebb 發表於 16-7-19 09:18
佢真係好熟路,地膽咁,唔駛GPS,又識行捷徑(田同田之間既小路),我見有啲路車都唔多架又無路牌添,唔係本 ...

大宅

magiccandy 發表於 16-7-20 21:54
請問可把生果由台灣過關帶回香港?這裡的愛文芒果很香甜啊

原來個芒果叫愛文芒果,我見個芒果皮是紅色,我仲以為叫蘋果芒添

早幾天,我同事剛去完台灣旅行,送了這一個芒果給我做手信,我唔知咁有名,現在還在雪櫃呢

大宅

crystalpui 發表於 16-8-3 12:06
我星期日出發啦
10/11號BOOK左黃大哥
返來我都UPDATE下感受

多謝其他JM嘅分享
你玩得開心d, 盡興。祝旅程愉快

大宅

ancwy 發表於 16-8-3 14:38
回覆 magiccandy 的帖子

請問一天是指幾多個鐘??

一天是指一天的行程,要視乎你想點玩,瞓醒食飽早餐,hea一陣先出發,定係一早起身就立即去玩,仲有要睇吓你早機,午機定夜晚機,所以無論你找邊個司機,你要告知司機你初步的用車時間,咁司機先可以清楚報價錢給你。。行程安排就可以遲d再同司機溝通,至少要hold住司機個檔期先

大宅

Jomancc 發表於 16-8-4 00:29
聽你講完之後我都book左黃大哥,10月份出發,價錢算係我個價裡面最平一位,即刻book落黎!我想問lunch要點 ...

至於lunch安排,我當初都有呢個問題,其他JM 私下都有問過我,我自己當初就直接問了黃生,點安排好呢。。他答我無所謂,一齊食同食完打俾他都可以,問了我老公意見,最後選擇一齊食,當然係我地付款啦。。黃大哥好nice㗎,你自己想點安排就告知他就可以了

大宅

vivi789 發表於 16-8-6 20:30
回覆 theloveone 的帖子

想問lego積木博物館可以現幾耐? 因為我book左9-10點報到,想計劃行程。謝謝。

在lego館裏找吓lego嘅歷史及答案,跟住diy lego小手工,hea住玩一個小時就完成

大宅

SharonJ 發表於 16-8-12 21:19
想問自然捲ok Ma?
Web site book ?

自然捲北歐,好靚好玩好舒服,但對比其他民宿就貴少少。我自己facebook查詢,跟指示website訂房。有需要就自己facebook search吓啦啦

大宅

回覆樓主:

是7人的士,不是7人車。。咁7人的士後排座位收起咗放旅客行李,第一,第二排坐乘客,咁坐4至5個旅客連行李就最good fit了

大宅

phoebe_ming5 發表於 16-8-16 14:08
我2老+2大+8歲+1.5歲共6人, 打算宜蘭+9份10份+陽明山,可否提供黃司機資料?

有無JM知6人係坐7人定9人車? ...

黃司機架車,你應該唔啱用。但我pm黃司機d資料俾你,睇吓有無更好嘅安排。

大宅

LamLingLing 發表於 16-8-20 06:36
可否 pm 包車司機資料?是7人車嗎?

不是7人私家車款,是黃色7人的士,無行李可坐6乘客。。但最後一排座位收起咗放行李喼的話,最多可乘坐4至5個乘客(5個大人就不行) ,連行李(不包括司機哥哥)

大宅

ancwy 發表於 16-8-31 14:25

請問你所說的魯肉豬蹄飯有地址嗎?

我近排換了新手機,d食物相片無留底,睇唔到店名了。是司機大哥車我們去的,實制地址我不清楚啊

大宅

schwein 發表於 16-9-1 15:33
請問「文具批發行」在哪兒?謝謝!

我去咗台北車站凱撒大飯店及三越百貨後面的"光南大批發"

大宅

DOUGLASMAMA 發表於 16-9-1 18:22
有什麼活動合適比較大的小朋友(十多歲)

我兩個小朋友都係小學生。啱大d嘅小朋友嘅活動,我就無仔細研究。你參考吓其他jm嘅post, 找尋吓所需資料

大宅

Catonmama 發表於 16-9-2 14:42

多謝分享! 請問包車要出發多久之前預訂呢?

當然越早book, 越早確定最好啦。。因為司機每天只接一組客人,有其他客人book咗的話,你就要再揾其他司機了。

大宅

Catonmama 發表於 16-9-5 15:22

謝謝,我其實是出年EASTER去,不過我都已經訂晒機票酒店了,咁我都開始搵包車先, ...

個人建議,無論找邊個司機都好。竟然已經有晒機票日子,加上是復活節這些學校假期,最好就早一點book了。
我PM黃司機d資料俾你,或者用facebook都可以跟他聯絡

首頁

尾頁

跳至