嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

男爵府

BK Milk勳章

上星期五阿囡做埋個顥影檢查了,早上9時入院,因為佢個期排左3:15分,到下午一點半到就幫阿囡插尿喉,唔駛十分鐘就插好!今次只係插咗一次咋,離開醫院就4:50分,我眼見下午期的一共有三位小朋友,我地排最後,排第一果個位小朋友(應該係排左13:45期),唔駛3點鐘就食埋支奶就出院了。

註:今次出院姑娘話我個囡有兩個覆診期,我都唔知點解,一個係小兒外科,另一個係兒科腎科。

男爵府

BK Milk勳章

booboo_long 發表於 12-6-25 14:10
你有冇問佢點解會有兩個唔同部門既期?
今次顯影結果係點呀﹖

唉!果個安排我地可以出院的姑娘支吾以對,我又趕時間,我咪話自己打番hotline問囉。不過既然有期覆診,咁都會跟番。到時先再問清楚。

顯影報告,醫院方面堅持要覆診時先有結果,可能我地係當天最後一位做檢查醫生無咁快寫好份報告,你檢查後都可以試吓問。我地入院時我成日一有機會就問,問完A姑娘,再問B姑娘,又問醫生。遇到個好人會幫你手問到都唔出奇嫁!不過最衰果日趕時間咋!

註:屯門方面係唔比家長陪入X光房。希望你地過幾日檢查都順順利利啦!我見响我地之前果兩位小朋友入咗X光房唔駛半小時就可以出番來,係我地個小朋友太曳,同埋大力先要攪左差唔多成個鐘先完成。我BB真係兩隻手臂仔有少少瘀左,都係佢太頑皮所致,要受D苦!!

男爵府

BK Milk勳章

booboo_long 發表於 12-6-25 14:51
之前照超聲波我有入去,但顯影係等於X光嗎﹖我都係屯院....
駛唔駛留小便呀﹖屯院D醫生同姐姐好惡.....
咁 ...

照超聲波係可以入去嫁,我bb照左兩次都可以一位家長陪入去。

其實做顯影間房係响地下的X光部的某一間房,所以當左係X光房囉。至於留小便方面,因為上次醫院方面都好堅持要留小便化驗,同埋留得好辛苦,所以今次我地自己帶定去,點知又唔駛留喎。我估計可能之前未確診一定要留小便種菌啦!

屯院方便我地遇到的醫護人員so far so good啦!特別深印象都係上一次覆診個醫生咋!其他都不過不失啦!

男爵府

BK Milk勳章

booboo_long 發表於 12-6-25 14:51
之前照超聲波我有入去,但顯影係等於X光嗎﹖我都係屯院....
駛唔駛留小便呀﹖屯院D醫生同姐姐好惡.....
咁 ...

我bb次次住院都係著醫院衫嫁,插喉前後都有著褲褲嫁。

男爵府

BK Milk勳章

booboo_long 發表於 12-6-25 16:17
其實我個仔暫時都未確診係有尿液倒流,只係佢有腎漲問題所以要做顯影,上次覆診姑娘俾咗個尿袋我,咁我係咪 ...

我覺得準備定自己帶去方便d,另外衫方面係著咗片,再著醫院褲。可能我個囡大個d,d衫褲無問題。不過細個的時候,係將條褲腳摺起去。

男爵府

BK Milk勳章

booboo_long 發表於 12-6-26 12:29
今朝雞咁腳去屯門醫院幫阿仔攞藥,一早攞藥真係少人好多,但係如果果日出院仲駛唔駛攞藥呀﹖
食咗呢隻特強 ...

上次問過醫生,我地都係兩隻一齊食。其實晨早入院只係方面醫生朝早巡房的時候,可以等病人有機會見醫生啫。如果有咩問題可以發問囉,插喉我地一點幾先插,你地應該唔駛等好耐就可以落X光部,最好大人安排一點鐘前食飽LUNCH啦。

出院當天我地無葯單呀!找數後便可以走人。

男爵府

BK Milk勳章

booboo_long 發表於 12-6-26 15:32
回覆 彭彭BB 的帖子

咁期間都唔會離開醫院架....

唔好客氣啦!有個概念係好好多嫁,我地個心定d,小朋友都無咁驚。祝你順順利利,同埋遇到d好好人的醫護人員啦。

男爵府

BK Milk勳章

HokeeChung 發表於 12-6-28 19:21
我個仔之前都係發燒入醫院,之後話尿道炎,有大腸杆菌,住院期間打抗生素,出院後要食8星期抗生素,黎緊又 ...

我就咁睇,既然揾到隻菌,即係知道病因啦!咁樣做埋個超聲波,睇吓醫生點講先。當然其間要留意佢有無再尿道炎咁。

如果只係怕佢受苦的話,就諱疾忌醫咁就唔係咁好。最怕延誤左,影响到佢個腎就麻煩。

男爵府

BK Milk勳章

引用:我仔仔都係4級尿道炎,而家排期做手術。好

原帖由 bloglo110 於 12-07-01 發表
我仔仔都係4級尿道炎,而家排期做手術。好擔心。
咁快知道4級?一邊定兩邊呀?唔好太擔心!醫生有無話要做咩手術呀?

男爵府

BK Milk勳章

bloglo110 發表於 12-7-1 19:51
一边啊...(好在), 不过仔仔已经有一边腎有了SCRATCH..前几天, QM医生建议我们做微創手術...想看另外一个医 ...

一邊都好d,我囡係兩邊呀。要做微創呀,點做法呀,做輸尿管,定係要做其他嘢呀?

我都讚成睇多個醫生,聽多一些意見,我可以介紹我阿囡的醫生給你一陣pm你啦。

食葯方面,我阿囡已經食到馴哂,一叫佢食口服液呀,佢就會行埋來,然後擘大口。有時見到佢個心都會有d痛。我成日都覺得係d抗生素食到佢d胃口變後好差,佢係一個唔鐘意食嘢的小朋友。而家係番個頭,個人就好瘦。希望你bb做完手術後可以唔駛再食葯啦!

男爵府

BK Milk勳章

booboo_long 發表於 12-7-16 14:38
我個仔確診咗係尿倒流(三級/一邊),醫生話冇特別野可以做,等再大D照超聲波再跟進,大家有咩意見﹖
...

竟然醫生話無問題,都可以放心些。如果擔心的話可以問多個醫生的意見。有無話係咪要一路食住隻抗生素呀?

男爵府

BK Milk勳章

booboo_long 發表於 12-7-17 14:30
醫生話食唔食都幫助唔大,可以唔駛食,不過C6就想食,所以依家仲食緊

比我會唔再比bb食,我都想快d阿囡唔駛食,怕有抗藥性。

booboo_long  其實我都唔想...  發表於 12-7-17 17:29

男爵府

BK Milk勳章

booboo_long 發表於 12-7-17 17:30
彭彭BB想問下你囡囡有冇尿黃既問題﹖我有時換片會發現條片比較黃,係咪有問題﹖ ...

我阿囡尿黃問題不是太明顯,因為佢唔多飲水,飲水飲得多些情況會好d。因為佢而家唔鐘意片片,學緊自己去toilet,可以見到佢d小便情況。

不過,我始終認為或多或少都會影响咗佢d胃口&成長。我阿囡出世時,健康院本手冊中有7條生長線(我指體重方面),佢自己條生長線係最高的第二條,而家慢慢下跌到由尾數上的第二條。足足跌左4條生長線,每次番健康院都要見醫生,但係當醫生知道佢有倒流問題後,就話醫院方面d醫生會跟進!我心諗如果無問題的話,健康院d姑娘就唔會轉我地要見醫生啦,話唔關事就假!到最近歲半果次先唔駛見醫生咋,我估計佢跌生長線的幅度無咁明顯掛,又或都醫生寫左remark掛。係呢,咁你bb體重方面發展得理想嗎?同埋番健康院有無話要見醫生呀?除左體重方面,我阿囡唔鐘意食嘢,可能食固體食物食得少,到而家都仲未識得講嘢!女仔係應該比較早過男仔講嘢嫁,不過我都唔係太擔心,其他方面佢都無咩問題。

希望快d到下次覆診啦,好番就唔駛再食抗生素,等佢可以肥番d先番學,一番學小朋友就多病痛,又再瘦多d就慘lu!

男爵府

BK Milk勳章

booboo_long 發表於 12-7-18 10:34
我個仔唔肯飲水,一飲就bububu...一係發脾氣撥走個奶樽,所以有時趁佢想奶又未飲既時候俾佢飲幾啖,叫做好 ...

哦...照咁睇,你bb食奶都ok喎,叻過我個囡好多,佢而家一日3-4餐奶,兩餐固體食物,開7安奶平均食到5安半至6安,好少機會飲曬。仲要9成半而上要分開工次飲添。佢而家咁大個都唔肯自己拿奶樽,佢寧願推開個奶樽唔食。飲水用杯飲,飲完一樣bububu,bu哂出來。真係唔知同d抗生素有無關係呢?

booboo_long  連媽咪都話要俾佢食抗生素...  發表於 12-7-18 17:58

男爵府

BK Milk勳章

YINYIN009 發表於 12-7-18 11:08
彭彭BB媽媽,你最後選擇打針定做手術呀?

你好呀?我bb最後揀左打針呀。

男爵府

BK Milk勳章

YINYIN009 發表於 12-7-18 18:14
多謝回覆!! 你嘅BB情况同我BB近似, 不過我BB仲嚴重係5級,4個月內巳3次尿道炎, 我最終選擇做手術. 醫生話5級 ...

咁你bb多大呀?做左手術了?揀左响邊度做呀?

男爵府

BK Milk勳章

引用:回覆+彭彭BB+的帖子 我BB四個月大,下星期

原帖由 YINYIN009 於 12-07-19 發表
回覆 彭彭BB 的帖子

我BB四個月大,下星期做手術,係仁安,想排政府要但等到8月尾先第1次見醫生,我個case根本 ...
唉吔!咁細個B咋,真係陰公豬!
大約咩收費呀?邊位醫生呀?係咪做微創呀?成數有幾高呀?係B仔定B女呀?

唔好意思太多問題,我擔心阿囡,要先作定打算!

你實係好擔心!加油努力呀!

男爵府

BK Milk勳章

YINYIN009 發表於 12-7-20 10:56
回覆 彭彭BB 的帖子

係呀好擔心,我揾楊重光做微創,醫生費已over10K好貴,但好番成數over97%....其實我consu ...

有97%都應該可以放心啦!錢駛左可以再揾最緊要係bb快d好快番,你bb真係太細過,真係要揾d大國手先可以放心。最怕就係影響到過腎嘛!而家總好過心大心細唔知做唔做手術好啦!祝福你地一家!

首頁

尾頁

跳至