跳至

首頁

尾頁

男爵府

BK Milk勳章

你要加油呀!再難過的時光總會過去。記住人生不如意事,十常八九。我大約半年前經歷過,但case唔同。現在我bb (around 6w),唔知點,唔知健唔健康。所以,你要努力面對呀!對住個大肚同事真係難攪d。比d信心自己,適應吓就得。

我好明白經歷過由無變有,再由有變無。真係有苦自己知。但係你一定要努力調理好身子呀!我都是去看中醫調理嫁!希望好快聽到你的好消息啦!take care !

男爵府

BK Milk勳章

原帖由 PLady 於 10-5-6 22:26 發表

ByeBye la 12月媽咪,

我都係昨日下午發現少少流血,
但等到放工先去睇急症,
結果照咗成5分鐘都找不到bb心跳,
都有少少打定輸數, e生話作小產或已小產,
俾咗2個星期病假,
剛好今早覆診, 再照,
結果都話冇心跳 ...

Oh ! so sad to hear that !
我之前都係用藥排出來嫁,你而家最緊要唔好凍親,唔好拿重嘢,唔好擒高擒低。(會容易子宫下垂)仲有,洗完頭快d吹干去呀。總之係要小心身體,過一排再調理吓,bb好快會再番來

男爵府

BK Milk勳章

原帖由 makdoudou 於 10-5-7 00:17 發表
琳 & PLady,

見到你哋嘅消息我都好難過! 既然BB唔健康所以走,我哋亦唔好太難過. 相反,我哋可以咁早知BB原來唔健康要走,可能對大家都係一件不太壞嘅事情. 因為我哋可以好快咁調理好身體再重新嚟過.
當然, 雖然我 ...

你講得好好呀!
當時我之前bb要走的時候,己經17w。我安慰自己,知道BB唔健康,BB 唔可以在生存的時候,實在是天旋地轉。過了一段時間,才開始慢慢接受。同自己講,最起碼唔駛我自己揀要唔要BB,要我揀BB的去留的話,豈不是更痛苦。所以傷心是會過去的。都係果句【人生不如意事,十常八九】時間會替我們療傷!

男爵府

BK Milk勳章

原帖由 阿早! 於 10-5-7 16:07 發表

17w已經成形喇, 你當時一定好傷心....

係呀!佢已經係一個人仔,手指腳指,眼耳口鼻,全部都齊哂。當時响廣華(17w)照肚超,我連性器官都可以看得見,但偏偏佢係沒有頭骨的。

男爵府

BK Milk勳章

阿早 :
你都唔好成日太擔心,順其自然啦!

男爵府

BK Milk勳章

原帖由 makdoudou 於 10-5-8 01:00 發表
um...你一定好傷心... 不過一切都已經過去, 重新努力又一條好漢!
你依家好嗎? 努力中 OR BB幾大??

是的!過去了便讓它過去!我BB 6W呀!所以時間會治療好一切的,你要努力呀!快D上黎報平安呀!我那時响廣華個女醫生比咗一個月假我呀,佢仲話最長可放6星期嫁!寫假紙時,開頭D NURSE只係比一星期,跟住我同佢講醫生口頭同我講過咁咁咁,叫佢問清楚,之後先可以放一個月咋。你都要記得問清楚。唔係話貪D假呀,而係要多D時間坐月,真係好似人地生完咁坐月嫁。

男爵府

BK Milk勳章

原帖由 PLady 於 10-5-8 12:35 發表
Makdoudou,

祝手術順理呀? (唔好意思, 老公唔俾我用咁耐電腦, 所以先咁遲回覆)

點解做手術? Anyway, 我choose塞藥, 因為我最後可以捉摸到及見到bb的樣貌, 老公都有睇過bb, 不過可能選錯咗, 因排出pop pop後, 我放咗bb ...

我那時沒有得揀,我都係塞藥。好似話唔夠周數,只可做手術。我那時我媽媽叫我連洗面都唔比我掂凍水,叫老公幫手。(可能係冬天)所以,休息真的要好好休息,我媽叫我,除咗食,最好瞓响張床到,咩都唔好做。條腰骨好緊要,而家坐月唔好好休息的話,第時好難補得番。d惡露我成個半月先清哂呀!唔知係咪唔聽話,無好好休息呢?

另外,當時那女醫生話,唔好食薑,酒,醋。這些都是行血的食物喎。我那時都有跟bb道別,後尾99帶咗我去紙紮鋪燒咗d嘢咁囉。

男爵府

BK Milk勳章

原帖由 makdoudou 於 10-5-9 15:08 發表
各位,

報告一下我手術後第一日嘅生活先!
尋日入院前, 準備咗樽代水(炒米,加2粒桂圓肉,幾粒杞子, 少少陳皮加熱水焗). 而家每日都用代水代替普通水,人哋話可以冇咁水腫.

尋晚食咗野先返屋企,返到去都好倦同埋暈暈哋, ...

努力加油呀!我地支持你嫁。

首頁

尾頁

跳至