跳至

首頁

尾頁

大宅

毛媽: 番茄&節瓜d核suppose食唔食埋架

大宅

毛媽, 你話毛毛唔再用奶樽, 咁係咪用飲管杯定豪飲個隻呀?? 好似好少會用飲管飲熱嘢!!

大宅

moma, 紅白汁冰後
可keep幾耐

[ 本文章最後由 jerrymama 於 07-7-20 23:54 編輯 ]

大宅

moma

我最近2次蒸水蛋都係外圍熟, 中間就仍然係水, 咁係咪代表

多水呢

[ 本文章最後由 jerrymama 於 07-8-21 16:50 編輯 ]

大宅

moma

想問UHT milk同 fresh milk 喺營養價值上分別大唔大?? 我最近比個仔飲250ml一盒嗰d保利UHT奶, 覺得好方便呀!! 如果早晚2餐飲晒呢隻奶, 唔飲奶粉好唔好呢??

大宅

原文章由 mrsmcdull 於 07-12-3 11:11 發表
毛毛今天早餐吃西多士。

上星期在文華買了甘筍包,切片後浸在豆漿中,再沾上蛋液。 蒜熟加 maple syrup/花生醬食。

想問落豆漿嘅作用係咪香D呢??

[ 本文章最後由 jerrymama 於 07-12-4 16:37 編輯 ]

大宅

moma

朋友叫我每week煲蔗水一家人飲, 但不要加茅根, 因為好"涼" 怕小朋友唔受得, 加carrot and 馬蹄就得, 請問係咪呢??

大宅

moma

小朋友食邊種牛油啱呢?? 我俾個仔食植物牛油, 好唔好架??

peanut butter係咪冇peanut粒就OK啦??

大宅

moma

1. 百佳有d一包包雪藏魚柳賣 (eg. 大西洋xxxx 鯛魚), 包裝寫有
rich protein, 我買過一包煑比個仔食都幾好味, 小朋友多食有冇問題?? 因為佢冇骨, 比小朋友食好似好方便。

2. 放鬆肉粉在肉裏有冇唔好?? 因為豬扒有時煑得有d「un」, 鐘點話佢自己食會落, 問我想唔想試??

大宅

moma

1. 杏汁有現成買定要自製架?? 你煲正嘢係比毛毛食架??

2. 其實用湯煑飯比小朋友食, 小朋友係咪都可以吸收到湯裏面嘅營養呢?? (我估係都冇飲落肚咁直接??)

大宅

毛媽

見你話毛毛飲過朱古力奶,你通常揀邊隻呢??

大宅

毛媽

你家陣咁忙仲掛住寫d湯水食鐠比我地,真係多謝晒!! 另外又有嘢想請教你:

1. 2歲小朋友每日2餐飯都加一湯匙燕窩一齊食有冇問題 (奶奶想我個仔食!!)?? 我記得你之前話燕窩high protein唔啱太細嘅小朋友。其實燕窩除咗養顏,對小朋友有乜好呢?? 幫唔幫到開胃呢??

2. 番茄一星期食4-5個多唔多呢(一餐一個)?? 我估OK! 不過都係穩陣d問聲你!!

3. 之前你提過小朋友每餐約食50g肉,係咪宜家keep住食呢個量都OK呢??

大宅

moma

我喺Park'n Shop見到有frozen duck breast, 我想用嚟煎,可否教我用乜嘢簡單嘅sauce伴食啱呢?? 另外,duck breast需唔需要事前加味呢??

大宅

moma

我個仔每日早餐會飲一杯奶,其中2日飲維他山水豆漿,其餘5日飲加營素。

我考慮梗比佢試飲豆奶 (鈣思寶),請問豆漿同豆奶喺營養成份有冇分別呢?? 鈣思寶適唔適合做小朋友嘅豆餐奶呢??

如果OK,我會俾個仔2日飲豆漿,2日飲豆奶,3日飲加營素。

大宅

moma

想問吓自製嘅滷水汁係咪唔好返煑又返煑呀?? 我鐘點話返煑會容易致癌喎!!

大宅

moma

我想俾提子乾我個仔當下午茶小食,超市有6小盒1pack咁賣,一次食1小盒算唔算太多呢?? 我見佢話係純提子乾,no added
sugar,好似都OK咁!!

其實呢d提子乾能否談得上有益呢??

大宅

Hello Moma

1. 想問以維他奶作早餐奶OK嗎??會唔會太甜??

2. 小朋友食完飯後30mins就去午睡會唔會對消化唔好呢??

大宅

moma

小朋友一餐飯食3-4隻雞翼多唔多呀(如果其他餸冇肉) ??

大宅

moma

想問問 "Qoo"算唔算係健康兒童果汁,我怕佢好似益力多咁高糖!(我從來冇俾我個仔飲益力多架!!)

首頁

尾頁

跳至