想生BB

跳至

首頁

尾頁

別墅

好媽媽勳章

等了20CYCLE, 終於等到了...
我和老公

別墅

好媽媽勳章

未打好就SEND OUT咗.. 唔好意思... ~~

我和老公08年中做婚前檢查, 確定無問題就開工... 以為我哋兩個廿幾歲人都後生, 好快就會有好消息, 誰不知, 一等等了20CYCLE

個個cycle計排卵, 到期就勁努力... 都失敗...

試咗9個月度... 走去睇中醫希望有幫助啦, EC(唔係特別出名生育個D)話我身體好好, 都唔洗點調理, 叫我哋努力D, 只係時間問題...

咁又試搵西醫啦, CHK下有無其他問題啦, 問咗一D問題, M準嘛, 痛嘛, 維持幾多日呀, 顏色如何呀... 跟住醫生話都好正常喎.. 問返我想Chk咩? 照過超聲波又唔係有瘤, 仲chk正準備排卵添..... 醫生最後又係話, 努力d啦, 又係時間問題....

上個cycle兩公婆都忙, 都無乜理, 誰不知就bingo咗... 我仲搵定中醫, 不育科資料, 等m一完就去見醫生, 誰不知...

要小bb真係唔係我哋能夠控制的, 好似我哋兩公婆, 無咩問題又以為自己後生, 都要等成20個cycle, 各位姊妹係想生小朋友的, 真係要早d開始預備呀!!!

祝大家都身體健康, 早日bingo !!!!

別墅

好媽媽勳章

近呢半年, 我發現d好特別的痛...

排卵前兩日度, 分秘特別多, 之後就會有d戚住戚住痛, 痛呢兩日通常都係排卵日, 之後7-8日又會有另一種戚住痛, 我估係著床唔成功卦...咁我就知道唔中啦, 後唻m小姐就會到訪啦....

呢d痛係近呢半年至有, 同埋我cycle好準, 好易留意到d時間... 但係我無認真了解呢d痛係咪有跟據... 只係按我身體, 每個月到時候都係咁出現...

今個cycle無咗後面7-8著唔到床的痛架...我同老公講過, 可能今次有機會呀, 我有做媽媽的感應呀... 咁真係bingo咗... 我都覺得好amazing....

別墅

好媽媽勳章

其實我乜都feel唔到架... 所以到今朝我都仲以為會假懷孕....

人哋brest谷住或者會按佢會痛, 我又無喎...
只係有dd谷m feel, 有少少排啡.... 但見遲咗兩日M又無到... 咁就試下CHK囉...

別墅

好媽媽勳章

多謝各位.. 經歷過等待的過程, 特別珍惜呢刻的感覺..

知道呢度有d姊妹的case比較困難... 大家唔好放棄呀 !!
前面是絕路, 機會在轉角 !!!

在此祝願各姊妹 ... 苦盡甘來 !!!

別墅

好媽媽勳章

我預產1月24日, 明年立春2月4日, 所以... 如無意外...
係跳跳虎唻架...

原帖由 ^SANSAN^ 於 10-5-25 16:02 發表
果夫人:congrats啊,我來沾沾你的孕氣先,祝你生個肥肥白白兔BABY

別墅

好媽媽勳章

唔怕話你知.. 我上個cycle do do少到... 我都唔記得有得幾多次...嘻嘻 或許掹車邊有一日係孕期入面既... c6話呢d叫一擊即中... 哈哈... 笑死我...

原帖由 chanche 於 10-5-25 14:15 發表
congrats!我都try左15個cycle唔成功,岩岩開始第16個cycle,可能真係唔諗唔計就會中? 總之係覺得排的時候,隔日dodo? 我和你一樣,排個幾日會有d痛,排完7-8日,m前一week又開始谷同痛! ...

別墅

好媽媽勳章

原帖由 popfish 於 10-5-25 23:13 發表
弓喜...
你e個cycle有無食d咩等佢易d bingo???

多謝多謝~~

我無特別做過/食過D咩喎, 反而魚生, 打邊爐, BBQ全部食哂... M前3-4日仲飲咗成支豆漿, 飲完睇返日子都後悔...

別墅

好媽媽勳章

原帖由 angelykitse 於 10-5-25 23:36 發表
嘩~恭喜晒~你好勁呀..幾時痛,痛d咩你都知道~~~

唔係我勁呀... 其實我唔知係咪啱架!! 只係留意到呢D痛出現都有個周期...

呢度或者其他資料都無乜人講過關於呢D痛.. 所以參考下算啦...

首頁

尾頁

跳至