自由講場

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

kellyjelly 發表於 14-12-16 20:46
你地幾多岁開始有老花徵狀

無近視... 老花會早來. 是不真的?

由 100度起... 時下 125-150
穿線, 看書, 寫字, 上網 要帶....
其它 唔使...
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

象牙宮

SARIDON 發表於 14-12-16 22:06
我同你一樣,度數都一樣

唔認老都唔得...
太多上網. 最好不 over 6hrs.

時下, 我干脆大声說, hey, 老花看不到你寫什么.
老花好處是, 裝老, 裝笨, 裝看不到.... hahaha.

whywhite22    發表於 14-12-17 11:18
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

象牙宮

mercurycc 發表於 14-12-16 21:41
朋友解釋過唔關事的,詳盡解釋。唔記得左。

... 沒有科學根據
我吹下水 je.

理性討論交流者。

象牙宮

talkative 發表於 14-12-16 21:21
我個樣係幾惡架

是么? 多d 笑容.

人是多面睇, 該惡時... 內心善, 都裝惡. 自我保护嘛.
該善時... 都會善的.

理性討論交流者。

象牙宮

talkative 發表於 14-12-16 22:19
我(根)本善良

我知...架.
要不是, 你可能就破口大駡我...?
寸人, kat 人, 是時下文化... 我腦遲鈍, 唔識呢味野. out 左.

三字經 (人之初, 性本良) 唔多識背 tim

理性討論交流者。

象牙宮

babywish 發表於 14-12-17 08:44
我同c6都係,佢仲已經戴左漸進幾年喇,下次換眼鏡我可能都要轉漸進
...

轉漸進.... 有冇要求, 達几度可以做?

時下科技發達, 老花 有冇得 lazer 架?

理性討論交流者。

象牙宮

Superman-GF 發表於 14-12-17 01:21
我41歲開始
不過我零近視,聽講係會早D老花

我都係 0近視, 感恩 父母比我. 及天父.
average 四十 老花的... 所以我地要接納.

理性討論交流者。

象牙宮

howmuch 發表於 14-12-17 00:46
視光師敎眼部訓練, 老花有改善, 都推遲了幾年才配漸進鏡.

我都認同...
眼部訓練, 多休息, 多運動, 多保養... 多 updated 自己. 令心. 身健康... 對任何都有幫助的.

理性討論交流者。

象牙宮

msms0117 發表於 14-12-16 22:19
老花是一種自然的老化現象,一般人在40歲開始都會面對,無論有沒有近視或遠視等 ...
老花眼與年紀有關,一 ...

常覺得頭痛嘔心、眼睛酸痛、小的字看不清楚,所以越來越不喜歡看書,此外光線昏暗時比較看不清楚,有時突然看近物時或突然遠望時,會有短暫的視力模糊,眨眨眼睛後似乎又比較清楚,而且用眼稍微久一點就覺得很吃力、容易疲倦、酸澀、眉間會酸痛。

我都係以上原因.... try 帶老花的.

理性討論交流者。

象牙宮

alphabetagamma 發表於 14-12-16 22:22
上次唔記得有冇唔該你俾個測試老花的網頁我,今次講多聲唔該先

測試老花的網頁?
公開比大家知.!!!

理性討論交流者。

首頁

尾頁

跳至