想生BB

跳至

首頁
23456...67

尾頁

大宅

原帖由 Fish777 於 10-10-6 23:20 發表

多謝,好開心有呢版,呢D野平時都吾好意思同人地講,你有沒有西醫介紹在尖沙咀/佐敦?我出年可能要幫手,想book定

尖沙咀仲有仁安分科診所有幾位醫生,都有好多人成功左架,有2位女醫生2位男醫生。
我之前都係係仁安睇,不過可能我比較老個case比較難,我又唔想太大付担只做IUI,所以無成功到,而家開始睇Dr Tay再試IVF。

大宅

原帖由 goldy 於 10-10-6 17:24 發表
我十月又再 iui ,大家努力,加油!

祝你成功做7月媽咪

大宅

原帖由 Fish777 於 10-10-6 23:34 發表

第一次看要不要同老公去,因為我老公在這方面吾多合作

如果要看不育科係要同老公一齊去架,因為老公要驗丁丁,仁安會要求第一次2個一齊去,第一次會詳細講解IUI/IVF既治療程序,因為始終係要2個人合作同努力。
之後就唔駛次次都一齊,只係要留丁丁老公至需要去,又或者佢係屋企留左丁丁,由你打的飛車去醫院或診所交俾姑娘,咁都可以唔駛老公去醫院或診所。

大宅

原帖由 goldy 於 10-10-7 09:30 發表
係呀!我又準備 iui ,但好似 bobotak 話齋,毛醫鐘意趕客架,佢吾 like ,吾幫我做都吾出奇,所以我會 book 定 dr. tay ,做 spare

哈哈~如果可以做的話毛毛一定會幫你做既,又唔駛咁担心,不過可能因為佢年紀大,太有經驗,所以佢會好決斷咁話你係乜乜乜,唔會同你唸下會否係另一個原因。
好似我尋日睇Dr Tay佢問我係咪一向都係咁肥?我話係,佢話一向都係咁肥就應該唔會影响D荷爾蒙,好多醫生都話會要人減肥,佢覺得呢一樣野唔係太成立既,果D係好舊既理念。
(因為之前毛毛好肯定話我因為肥所以經期一定唔準同荷爾蒙一定會唔正常,但係我一向都唔算唔準,個個cycle都有,只係有幾日既相差,仲要驗完血我既荷爾蒙非常之正常。佢要我減肥10﹪唔係就唔同我用藥,我一個月減左14lbs都未達到佢既要求,但係仲衰左,打針食藥連卵泡都無,Dr Tay話太快減肥會令身體太stretch,會好影响身體,會更加唔好。)

大宅

係呀!我又準備 iui ,但好似 bobotak 話齋,毛醫鐘意趕客架,佢吾 like ,吾幫我做都吾出奇,所以我會 book 定 dr. tay ,做 spare

哈哈~如果可以做的話毛毛一定會幫你做既,又唔駛咁担心,不過可能因為佢年紀大,太有經驗,所以佢會好決斷咁話你係乜乜乜,唔會同你唸下會否係另一個原因。
好似我尋日睇Dr Tay佢問我係咪一向都係咁肥?我話係,佢話一向都係咁肥就應該唔會影响D荷爾蒙,好多醫生都話會要人減肥,佢覺得呢一樣野唔係太成立既,果D係好舊既理念。
(因為之前毛毛好肯定話我因為肥所以經期一定唔準同荷爾蒙一定會唔正常,但係我一向都唔算唔準,個個cycle都有,只係有幾日既相差,仲要驗完血我既荷爾蒙非常之正常。佢要我減肥10﹪唔係就唔同我用藥,我一個月減左14lbs都未達到佢既要求,但係仲衰左,打針食藥連卵泡都無,Dr Tay話太快減肥會令身體太stretch,會好影响身體,會更加唔好。)

大宅

Fish777
係呀,你可以睇定邊幾個好既,都排左隊先,因為個個都要排6-9個月架,到時唔睇至cancel都得,到時機會同選擇都係你手上,可以consult 哂幾個至決定搵邊個做IUI/IVF,有得作比較,唔駛好似我咁一個唔得就又再排過第二個浪費左幾個月時間。

大宅

mowmow2011
你D鄰居真係超級八掛,好在我D鄰居大部份都係無小朋友既,又唔會咁多口,D人養狗仔唔養人仔,我果層連狗仔都無添:D
原帖由 mowmow2011 於 10-10-7 09:20 發表
哈哈!其實我都有壓力架,我d鄰居好八卦架,見我老公返工,竟然夠胆4問佢…你老婆冇返工咩?仲咩唔生仔呢?你隔離陳生陳太都生咗兩個喇喎,你地有冇計劃過呀?唔洗驚冇人凑喎,生咗之後我幫你地凑吖………(個咀無停起勢咁up,聽到人都癲呀 ...

大宅

mowmow2011
我都好羨慕你可以唔返工等生仔,我由決定左睇不育科就好大壓力啦,又唔知點同老細講,又唔知點可以成日請假睇醫生,攪到好中壓力無哂抵抗力,仲有手足口病添,最後都要硬住頭皮同老細講,點知佢都係過來人,都係生唔到BB,所以佢好體諒我,令我安心好多,但一到要開始療程既時候我就又開始緊張返,做野壓力都大架,早2日send錯mail,只係早左send都唔係send錯file,但老細就好嬲啦,我又變返好大壓力,個胃都好少少唔舒服。但係只靠老公果份又要供樓又要2個人用,仲要做IVF,根本就無乜可能 :(
原帖由 mowmow2011 於 10-10-7 08:21 發表
Fish,
我等今個月M完咗之後就會再開工,西醫話no problem,中醫初初叫我三個cycle後再試,當我睇咗佢一個月喇,佢話我身体元氣已復原,可以呢個月M後試試。

妳咪話遲d轉part time,我覺得呢個決定一定幫到妳,我就係無返工,所以手 ...

大宅

goldy
你今日排下年3月就有得睇算好快架啦,我6月尾打去排都係話要排到下年3月架,可能佢放大假所以排得耐,放完假佢盡快睇哂D新症又快返D啦~
原帖由 goldy 於 10-10-7 11:07 發表
打左去 dr. tay ,鄭醫生真係好生意,排到下年三月
我e + 排埋 waiting list ,有得插隊,我會去見左先

bobotak ,我都覺得毛毛真係幾鐘意睇表面,可能佢太有經驗喇,佢望下我就話:你吾算肥,應該有蛋的,之後又話,你地的問題係 c6 太 ...

大宅

goldy
你老公咁好狀態,好高機會喎,真係好呀,你唔駛担心啦,你成功機會好高架,一定得~
原帖由 goldy 於 10-10-7 11:07 發表
打左去 dr. tay ,鄭醫生真係好生意,排到下年三月
我e + 排埋 waiting list ,有得插隊,我會去見左先

bobotak ,我都覺得毛毛真係幾鐘意睇表面,可能佢太有經驗喇,佢望下我就話:你吾算肥,應該有蛋的,之後又話,你地的問題係 c6 太 ...

大宅

咁醫生有無一開始就叫你做IVF呀?
因為我地年紀有反咁上下,個個醫生都係咁同我講叫我做IVF.

原帖由 goldy 於 10-10-7 11:31 發表
唉! (最近諗太多野,個心成日不自覺 ~ 唉 )

我咁遲起步,所有野非掌握之內了,一切隨緣吧!

大家都要努力呀!你地同我要有信心,堅持呀!

...

大宅

goldy
如果你想快既可以去約偉澤既Dr Zhou做一次consultation先,佢係肧胎專家,佢會睇下你既report,建議你做乜野療程,佢唔會幫你做檢查,真係只做見面既consultation,不過唔收費架,一去無防,可以多個選擇,多D資料係手咁囉。
原帖由 goldy 於 10-10-7 13:31 發表
不育我淨係睇過毛醫咋,我大過你喇,佢一開始已經同我講,要試就試左 iui 先,可能佢見我有過,估我吾份氣,無 suggest 我 ivf 卦,其實我乜都不識,佢講乜我信乜

所以我都諗住睇 dr. tay, consult 下佢意見

...

大宅

原帖由 clkm1029 於 10-10-7 17:43 發表
下星期等bingo, 這兩日個胸痛、胃痛、少少想嘔的感覺. 因為上一胎係4年幾之前的事, 都唔係太記得.

你們覺得呢?

我一個都未生過,所以無經驗,D人話胸痛可能係M come,不過我家姐都係有左無耐好快就作嘔啦,佢都係做IUI成功既,你呢?自然bingo定係人工bingo架?
祝你成功,恭喜左你先 :D

大宅

原帖由 wendyll 於 10-10-7 19:13 發表
bobotak,
我又返來了!!! 很高興知道你看了 Dr. Tak 希望你快 d 成功啦!!!!
今日仁安姑娘打來提我明天約了 Dr. Lung ,但我最後決定唔去。
我等緊 M 到便去養和抽血再看 Dr. Lok,都唔知佢 okay 與否?! 但都試吓睇...
因 ...

wendyll
多謝你呀^^
你係睇開Dr Lung定第一次睇佢架?唔去consult一下先?
睇邊個都好,最重要係幫到你就得,祝我地個個都成功:D

大宅

因為如果係人工的話,D針藥會剌激身體,可能反應會比較大,如果你今次都係自然受孕的話咁機會就好高啦,祝你好運成功成功

原帖由 clkm1029 於 10-10-8 00:01 發表

我上一胎係自然受孕. 平時來經都唔會胸痛那麼耐.

大宅

因為你說以往不會這樣,有轉變應該係身體有D訊息要話你知掛。
你要小心保護身體等待BB的來臨呵

原帖由 clkm1029 於 10-10-8 10:32 發表

真的嗎? 今日已經胸痛第3天, 痛就少o左.

大宅

咩咩媽
恭喜恭喜
你得閒入黎同我地分享下心得啦,俾我地沾下你既幸福嘛

原帖由 咩咩媽 於 10-10-8 12:08 發表
Hi,

等我入黎同大家打下氣先, 我今年已經42啦, 係39歲時生左1個囝囝,見bb一路成長,所以好想搏多一個細佬or細妹,好感恩,試左半年,今個月終於得左,不過仲未見e生照心跳,希望到8週時可以見到心跳閃下閃下.

所以大家 ...

大宅

哦~原來係睇過佢架啦,咁都好,見多幾個醫生有得作比較,始終生仔係人生大事,一定要搵個幫到我地既

原帖由 wendyll 於 10-10-8 12:09 發表

我對仁安 d Dr. 冇乜信心... 之前見 Dr. Lung 好似麻麻wor... 之前 book Dr Lung 都係做後備

大宅

wendyll
我等Dr Tay咁耐都等,都係因為有另一間幫人安排去泰國做IVF生育中心既輔導家話俾我知,香港只有養和既Lap可以同泰國果間醫院比美,咁我唸養和既Lap應該係好D啦,(只屬個人推測,如果不準請指教)
原帖由 wendyll 於 10-10-8 12:12 發表
我都唔知養和同偉澤係咪高 d .....
但我諗 d 儀器會好過 仁安 掛?!

大宅

wendyII
你又係去養和做IUI/IVf呀?
我星期一都要一早過去簽同意書呀。

原帖由 wendyll 於 10-10-8 13:42 發表

養和 d 服務一流 !!!! 但未知儀器是否勁!!!!
嗰日去簽文件,見 d 人做完 IVF (應是抽蛋) 有特別車推住去休息,好似好正 d 服務。
你話嗰間泰國做, d 收費勁唔勁??? ...

首頁
23456...67

尾頁

跳至