自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

代女方問:有智慧的jm們,如果男女未婚,買樓只落女方個名,有咩唔好?暫時只諗到申請唔到公屋,交稅,
仲有冇呢?

男爵府

mike89 發表於 20-4-12 10:15
有乜唔好就要睇下你係男方定女方,仲要睇下你地為層樓各自付出左幾多
...

單case係女,男方主力,我朋友可能幫下手,
帳面好似女方著數哂,我唔知有冇伏(=有冇咩唔好),所以幫佢問問有智慧既jm們

男爵府

JoanC 發表於 20-4-12 11:15
買樓唔寫女方名,就俾人話呃女方錢。買樓寫女方名,又懷疑男人會出古惑。做人真難,點解有懷疑唔坦白問對 ...

又唔叫出古惑既,分析下利弊唧,咁我朋友唔會申請公屋,表面上好似無咩壞處。
但佢又可能無諗到男方死左或者供唔掂佢要揹起筆巨債。
我講得唔好唧

男爵府

katherine.k 發表於 20-4-12 12:28
唔好咁蠢
當年我有個朋友就係咁佢個男朋友做廚房, 咁就買層樓就寫佢個女朋友個名。 買左樓半年之後, 男 ...

yes, 呢D CASE真係煩死, 佢就係想了解下件事既利弊, 佢又怕尷尬問佢男友有咩弊處
人生經驗唔豐富就怕做錯決定

例如我有另一個朋友, 佢細個時傻傻下同家人(好似係亞婆)夾份買左居屋, 佢根本無諗到將來自己有家庭時, 已經唔可以申請公屋居屋咁

P.S. 佢同男友關係穩定, 我會叫佢上黎自己睇, 謝謝大家

男爵府

bblyly 發表於 20-4-12 12:50
yes, 呢D CASE真係煩死, 佢就係想了解下件事既利弊, 佢又怕尷尬問佢男友有咩弊處
人生經驗唔豐富就怕做錯 ...

我呢個買居屋朋友都無防家人架, 但佢係女, 一家人有份住, 但佢結婚後點叫老公一齊搬入黎, 呢D咪無諗清楚利弊囉

男爵府

yurijm 發表於 20-4-12 12:57
咁好合理
反而你朋友乜錢都冇俾過、又冇供過樓
分手打算賣樓分錢

如果無供過樓, 但其他使費/生活費有出, 將來又無左首置優惠, 咁就真係計唔返

男爵府

yurijm 發表於 20-4-12 12:57
咁好合理
反而你朋友乜錢都冇俾過、又冇供過樓
分手打算賣樓分錢

jm, 睇左你#105個CASE, https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=23167503&page=6

所以我話佢聽呢度D JM識好多野, 應該有好insight

男爵府

Taitaimui 發表於 20-4-12 13:12
賣左層樓咪可以拎返首置優惠?
有幾唔著數?

每個人生活習慣唔同啦, 1000幾百真係唔係大數目,
半餐飯都跌左, 如果講緊一年十次8次旅行都係女方全包就係一條唔細既生活費

首頁

尾頁

跳至