自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

由於當年我陀B時不穩,要待在公院產前房2星期待產,出出入入見到人生百態,有幾個比較難忘嘅分享吓:

1)一個單非高齡4x歲孕婦,黃昏前一入院即刻喺病房內外走廊來回跑圈,在床邊企著不停做深蹲運動,結果,第朝早穿水生得,原來呢個B已經係第4胎,聽姑娘說,生完已經出埋院,因要趕返家湊幾個細路;

2)雙非孕婦,下午入來哭哭啼啼,佢話老公有親友喺香港居住,但自己無錢找數,想問我借幾千蚊俾佢,話搵到佢老公個親戚就會還返錢俾我,跟著第二日佢未生B就出咗院,原來因為雙非要俾1萬多住院費,佢寧願返番內地生,出院費都無俾,走咗數,姑娘話見慣架啦;

3)產後,隔離床有個90後19歲女仔,姑娘幫她檢查傷口,發覺佢對眼有d怪異,問佢隻眼做咩事,個女仔話,無嘢,我痴緊雙眼皮膠紙啫,姑娘話唔駛吖嘛? 佢話,唔痴唔慣,之後仲化埋妝,係咁影相自拍

rayrayus    發表於 18-3-8 05:27
jacobkit  :lover  發表於 18-3-3 23:58
mrsma1120    發表於 18-3-2 15:29
maggiejane    發表於 18-3-2 14:28
currypru    發表於 18-3-2 12:31
chaiwanb    發表於 18-3-1 22:11
goldpiglet    發表於 18-3-1 20:30

水晶宮

candice0088 發表於 18-3-1 18:07
我都記得有個特別深刻:
產前:有個好後生既妹妹 訓對面床...入來催生塞藥果d.. 聽到佢講電話話叫佢老公買 ...
講起,產後病房都遇到一個打機後生老公,老婆叫佢買嘢,買錯咗唔理,再講,話等陣先,姑娘同個女仔講,妳返到去仲有邊個照顧你呀?

水晶宮

kit2004 發表於 18-3-1 18:08
廿年前都有,有對三尖八角既年輕父母係我房。 個男人揾布簾遮實佢老婆張床, 夠鐘唔走,到熄燈。佢隔離床個 ...
我都見過,但好快俾姑娘發現趕走

水晶宮

junjun2013 發表於 18-3-1 18:56
我生我仔時隔離產房個准媽媽超大聲叫救命,我本來已經好痛嚇到更加驚
...
我落產房前,姑娘都話落到去會有好多人叫救命架,你忍住度氣唔好叫,否則無力生架

水晶宮

laibebemama 發表於 18-3-2 10:06
回覆 capricornbb 的帖子

係咪屯門醫院

不是呀!

水晶宮

其實當年有雙非/單非時真係迫爆醫院,
有些半夜衝閘去急症生B,無在港做過任何產檢十分危險,如果本身母嬰有咩天先性疾病或傳染病(乙肝、梅毒、愛滋),對醫護和母嬰都造成危害架

水晶宮

CathyChan1126 發表於 18-3-2 09:58
我之前做過產房
直情有人叫唔好同老公講佢生過
有好多好爆
如有時間,可否分享吓做產房時嘅一些經歷呀?

水晶宮

nixphoenix 發表於 18-3-2 22:07
因為娶唔到老婆....
個外母都好衰
就咁嫁個女俾人...強x咁....
有d父母想嫁個低智商女嘅俾人(照顧個女下半世),加上年紀大嘅男人/低智商嘅男人肯接受

水晶宮

nixphoenix 發表於 18-3-2 22:18
我小朋友都住過nicu一個月
個陣日日係醫院泵奶
我自己就好少奶個啲但又為咗隻b好(因為佢早產姑娘話人奶最 ...
我都係限奶媽,有d 好多貨pump幾pump就幾十ml,羨慕死我

水晶宮

多謝咁多位JM精彩嘅分享,我都要慢慢追

水晶宮

有些case好傷感呀!

其實我自己生產過程都唔係咁理想,要催生,作動10小時,打無痛針,最後都要緊急開刀,生BB過程真係一額汗

水晶宮

moma1023 發表於 18-3-3 23:23
我諗起自己當年緊急開刀之後,落得床時咁啱醫生黎做檢查,我第一句就問醫生現在沖得涼未。 醫生碌大隻眼 ...
我產後住院住咗6日,沖咗5日,第1日沖全身兼洗頭好舒服,整濕膠布要換,俾姑娘鬧驚我傷口發炎,而且麻醉脊骨針口位大,會入水之後幾日我只沖下身和抹上身。而家腰骨真係成日痛,但頭就無痛。

水晶宮

momo06 發表於 18-3-4 17:52
我覺得第1個case個女人好慘

其實當時我好佩服佢架,佢除咗食晚飯,跑咗2,3個鐘,因為我後孕期係只能夠全程瞓低,最後期恥骨超痛,根本踎都踎唔到,我之後都學佢行來行去,但最後我係要催生

我而家諗返起,佢外表係高大健壯17xcm,皮膚黝黑,佢仲話以前生第1個,陀到就生都仲耕緊田,

同埋佢差不多黃昏嚟,係因為搞掂d仔女(大嘅1x歲中學,睇住細果兩個好似分別小學,幼稚園),做完一輪運動,原本好精神亦都笑容,同其他雙非媽咪傾計,但佢半夜就突然瞓喺床攬住個肚典,成晚unun叫陣痛,第二朝就落咗產房,一生咗B出院,應趕返去送小朋友返學

水晶宮

回覆 momo06 的帖子

不過當時芸芸孕婦中,外表行為最健康陽光係佢……所以只係我覺得佢超勁咋

水晶宮

再分享一則:

4) 可能當年雙非/單非B太多,驚調亂/偷拐B,所以每個B都有防盜帶扣住(而家唔知仲有冇?)

因探病時間限制人數2個,有個單非媽咪,男家定女家全村人來睇B,個女長輩抱咗B出去大堂俾親友睇,防盜警鐘係咁響,俾姑娘鬧爆追B返入來,但個長輩唔理警告,話喺大堂之嘛,跟住仍逗留喺病房閘外,姑娘即call埋護士長上來捉佢返入去,否則會報警

水晶宮

Rainye 發表於 18-3-7 16:48
3 真係笑到肚痛
個女仔仲話,係你哋要我整走雙眼皮膠紙之嘛……

首頁

尾頁

跳至