嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

男爵府

原帖由 Maykhera 於 11-1-29 19:41 發表
Before有D好心嘅mama 介紹去順勢療, new skin, anway....... 已經用咗好多$試藥( 可能有希望嘅都想試), 但未見效果我老公巳放棄, 因為每次試咗2-3個星期 巳用了好多$...因為實在差不多用曬d$...不過我會新年後靜雞雞 ...

你好呀 , 我 BB 又係好嚴重濕疹. 成面面爛面甩皮. 好似燒焦左咁. 不過睇相應該比你 BB 輕微 dd . 我唔知你之前同 BB 試過 d 乜 treatment . 但只想講 , 千其千其唔好再搽類固醇同食抗敏藥.

我 BB 下星期就滿 6 個月. 由 3 個月開始面部出濕疹 , 跟住到手腳同身 , 最後連頭殼都係. 初初我唔識 , 走去睇西醫. 醫生話佢都算嚴重 , 要搽類固醇 .佢話係好輕量 , 唔怕搽. 咁我又天真相信喎. 的確初初搽係好見效. 過幾日就退紅. 但後尾發覺越搽越唔 work . 以前係搽完好番就停搽. 到佢再番發嚴重時我先再搽. 整整下我發覺要 keep 住搽. 一唔搽就發得仲勁. 但搽一星期 , 要停下藥等皮膚休息下架嘛. 我先開始驚覺好似冇左類固醇搞唔掂. 但我已經搽完一盒仔類固醇藥膏啦. 唔可以再踩落去.

就去睇中醫. 佢開左隻藥粉俾 BB 搽. 消炎退紅功效可比美類固醇. 但又係有個問題. 搽完見效 . 但第二日又紅番.

朋友介紹下去左一位太和的中醫師度睇. 佢都奇怪我餵全人奶 , 好少 BB 會有濕疹. 就問我有冇感冒過. 我話有. 佢就問我係咪食過止鼻水藥. 我話係. 佢就解釋我聽 , 西藥的抗敏藥係越食越敏感的. 類固醇都係. 越搽越令身體敏感. 亦越搽越傷皮膚 , 搞到仲難醫.

而佢話我隻藥粉都係太重. 會傷皮膚. 諗深一層又係喎. 好快見效的藥, 一定係好強. 格硬抑制病情. 唔係治本.

佢開中藥俾我 BB 食. 其實都係去濕清熱功能. 我知道唔可以再靠西藥. 立心停哂一切強行抑制發炎o既外敷物. 淨係食中藥. 結果 BB 塊面爆得好勁呀 . 兩邊面紅哂結焦甩皮. 個樣好似燒焦左咁好嚇人.但食左一個星期藥. 由得佢爛面 , 淨係保濕. 亦敷過蘆薈加速傷修服結焦. 宜家已經有明顯好轉. 結焦甩左 , 出番多左白色皮膚. 紅色部份亦淺色左好多. 個身亦都有好轉. 頭殼濕疹結焦部份亦細左.

我唔知會唔會再番發 , 希望食多幾劑藥 BB 會完全變番白滑啦. 但真係要有心理準備 , 醫治過程係要時間. 我好同意醫師講o既一句說話 " 好得慢 d , 但都好過用西藥越整越差. " 濕疹係免疫系統出問題. 一定要靠調理身體慢慢去醫. 但真係要忍得住 , 接受佢爛面一段時間.

如果你有興趣帶 BB 去見我睇果位醫師, 可以 pm 我. 佢開藥o既成份係就番 BB 架. 好細份一劑. 煲埋一碗仲要分每日四次飲. 佢話醫過好多個濕疹小朋友喎.

我上網都有睇過關於冼醫師的 post , 見到有成功 case , 但亦有人話越睇越要繼續睇. 好似都會依賴左 d 藥咁. 所以我都唔敢去試住. 因為我覺得太快見效o既方法 , 應該都係比較重藥力的. 我諗都係自然少少, 慢慢等身體恢復正常好 d .

男爵府

原帖由 welcomeangel 於 11-2-11 14:38 發表
唔該你先, 但係我想知道新年假期後係幾時開工呀?

係囉 , 我都好想 confirm 佢係咪聽日開診 . 我想一早帶 BB 去睇. 但我住屯門 , 唔想咁遠入到去摸門釘.

我 BB 已經爛面左兩星期 .......

男爵府

原帖由 welcomeangel 於 11-2-15 17:05 發表
努力呀, 我小朋友都好轉了, 我今個星期六11點都會去冼醫師果度复診, 希望到時見到你啦...
我上星期六11點半去度, 都見到一個bb好似你個b咁嚴重, 我初頭都以為係你添, 但後來才知道你3點先去到.... ...

我咪就係果位媽媽囉. 你係坐我隔離 , 女女都係 6 個月大 , 打左幾個乞痴好似有少少傷風架嘛 .

原來當日在坐三位媽媽都有上 BK .

我 BB 星期六睇完 , 今日星期三 , 濕疹已經好番 9 成啦. 好勁. 只係食左 1.5 劑藥. 我諗食埋淨番果 1.5 劑 , 會退哂紅掛.

你 BB 有濕疹咩? 望落冇乜野喎. 應該係好輕微啫. 好快好番 ~ 近日天氣凍 . 你最好幫女女著番暖 d . 果日見佢流鼻水 . 我都怕佢會再凍親.

男爵府

原帖由 welcomeangel 於 11-2-16 16:40 發表
哈, 真係好...
小sin子: 嘩, 你個bb好返9成, 好嘢噃, 可以的話, 星期六大家再見啦.

dingdong: 坐你隔離果位係婆婆定麻麻呀?
佢都好緊張, 不過, 好消息已經來了.
大家都已經好轉了.....yeah..

**我個女果 ...

我唔會再星期六覆診啦. 上次係因為佢新年後剛開診.我急不及待要去睇 , 因為星期六實在太多人啦. 我呢兩個星期都會 Friday 朝早去. 因為我番工係 part time , 平日都有假放.

我之前睇過另一位醫師. 佢教話最好等食完奶後 3 hours 先食中藥. 因為奶落到肚會凝結 , 如果同埋 d 中藥一齊 , 會影响 d 藥o既吸收. 或者改變佢性質. 咁食完中藥後大約 1 hours 先再食奶. 因為食完中藥好快再食奶的話, 會嘔奶的. 我宜家 d 中藥都係跟咁o既時間表去餵.

男爵府

原帖由 welcomeangel 於 11-2-17 10:07 發表
各位,
以我親身所見, 小sin 子的bb已經好咗好多了.....你要add oil.
我地等你遲d 比d完全康復的相我地睇.

小sin子, 你有無facebook呀, 你upload 上去啦.

原來果個真係你. 我都覺得好熟口面. 但明明記得你話星期六先覆診. 就以為自己認錯.

係呀 , 我囝囝好番 8 , 9 成啦. 面珠仔退哂紅 , 滑番. 我終於可以錫佢塊面啦 , 好開心. 不過眼肚同額頭仲會番發. 琴日醫師話因為仲未清哂. 我問佢 BB 係咪濕疹. 佢話都唔算正式係喎 . 佢話 BB 係肝熱. 排唔到 d 毒出黎.

我同醫師講, 好開心佢靚仔番咁多. 醫師好有信心咁話 , 會幫佢搞到再靚仔 d 添. 希望下次覆診情況再有改善啦.

不過成日都要迫 BB 飲苦茶. 個過程都好慘......快 d 好番唔駛食藥就好 lu .

男爵府

原帖由 Maykhera 於 11-2-19 10:51 發表
原來係呀仔同我bb一樣, 我bb就超級熱氣, 但唔明點解, 我冇人奶佢食....奶粉真係咁熱氣?
今日佢又差番..面小小, 額多多....兩隻眼頭腫...仲R到額又流皿...係呀,你呀b搽完藥膏後會唔會好乾同小小話紅? ...

我諗都唔關食人奶定奶粉事. 係 BB 本身身體有問題. 排唔到 d 熱氣出黎啫.

我 BB 好番好多啦. 個身滑番哂. 淨番少少印同紅點.

塊面就退哂紅. 但額頭同眼肚呢兩日又起又退咁. 反覆不定. 但已經好好. 算好輕微. 醫師話佢未清哂 d 肝熱喎 . 繼續食藥囉 , 希望佢快 d 好番哂.

搽完藥膏 , 紅o既地方會結焦. 好似謝左咁. 又唔覺好乾喎 .....

你要睇住 BB 唔好俾佢 r 呀 . 訓覺時我用包被紮實佢的. 平時玩都要戴手套.仲要睇實佢. 一刻不離視線. 唔可以俾佢有 r 面o既機會.

你要加油呀 ~! 祝你 BB 快 d 好番.

男爵府

原帖由 Maykhera 於 11-3-1 12:24 發表
2月28日..bb皮膚唔係幾好,出番好多疹..今日下午去Dr.洗覆於...又$620..洗醫生話食咗乜呀? 又番轉頭, 我話你上次叫我可以比雞肉佢食,但蒸好加粥嗎! 但佢好似唔係好ok wro..
BB 睇咗3次, 係有d反覆..但Dr.Sin 話有信心 ...

Maykhera ,

我 BB 情況都係反覆架 . 不過就輕微 d 囉. 出下幾逹紅色 , 過一兩日又退番. 醫師話佢體內熱毒未清喎 . 總之佢宜家唔係好似之前咁嚴重爛面 , 我已經好滿足啦. 咪慢慢醫囉.

男爵府

原帖由 Maykhera 於 11-3-13 18:37 發表
好煩吓...現在冇茶Dr.Sin嘅藥膏..bb嘅皮膚開始爛面...出水..硬紅皮...死啦!!點好呀? 停佐2次藥...2次都係咁..好唔開心...你bb點呀?第幾次做生物共勢?有冇番發呀? ...

Maykhera ,

記得我嗎 ? 我囝囝又係之前爛面出水好嚴重架呢 , 都係睇緊冼醫師o既呢 ?

見你話囝囝情況又轉差 , 呢一排又見大家激烈討論藥膏o既問題. 我都唔留言住. 因為我要觀察下自己囝囝情況先.

今日係 15/3 , 我囝囝一月尾開始爛面 , 12/2 第一次睇冼醫師. 果日佢塊面仲不停出水添. 睇完第一次 . 用藥粉用藥膏 , 沖涼飲藥. 三四日後好番 7 成. 之後情況都有反覆. 有時靚仔 d , 有時又出番一逹二逹紅.

不過我近日細心觀察同思考病情反覆原因. 發覺 BB 食錯野會發得勁. 以我觀察 . 佢食左 carrot 會發到豬頭咁. 後尾再發現連我飲 carrot 湯都唔得 ( 因為我 BB 係全人奶的 ) . 我宜家戒口戒得好嚴. 發現令病情惡化原因之後 , 加以避免. 近日 BB 情況算穩定. 雖然仍然係有時呢度紅 , 有時果度紅. 但整體上 BB 塊面底層係白淨番. 証明 d 濕毒係清左 d . 但可能始終未清哂. 所以有時眼同咀都仲係會出少少. 搽下藥膏又會好番.

我琴日帶 BB 去睇另一位醫師. 佢醫好我奶奶的濕疹. 都係相同斷証. 話 BB 熱氣困濕. 都係開清熱去濕的湯水同藥. 今日食埋冼醫師果劑藥 . 我就會試新藥. 不過都仍然會去冼醫師度覆診.

你有冇觀察下 BB 食完咩野之後會發得勁 d ? 我諗個個 BB 都唔同的. 有人連 apple 都敏感添. ( 我 BB 食左 apple 都好似情況麻麻 ) 我問過冼醫師 BB 食唔食得 carrot . 佢都話得. 但結果係 , 我 BB 受唔到. 我記得你之前話 BB 食左雞肉之後番發. 會唔會係對雞肉敏感 ? 我宜家淨係俾 BB 食豬肉同菜心. so far 觀察佢食左都冇事. 佢宜家 7 個月大. 諗住過一段時間等佢濕疹好番先敢試其他野.

至於大家激烈討論的藥膏問題 , 我又想分享少少自己諗法. bb 濕疹初發 , 我乜都唔識 , 西醫俾佢搽類固醇藥膏 , 我就照做. 係最低濃度的 hydrocortisone ( 濕疹媽媽應該好熟識 , 呢隻係俾 BB 用的 ) 開頭係好 effective . 但搽搽下 . 我發覺已經 control 唔到個發炎. 日日搽都退唔到紅. 同一逹位置仍然係搽極都發炎. 我深深體會到搽類固醇果個抗藥性. 條不歸路係越搽越高濃度.

搽冼醫師的藥膏. 我個人認為冇類固醇. ( 我自己覺得咋 , 不喜勿插 ) 因為搽完 , 果個位置會謝會好番. 番發通常都係另一 d 位置. 就算係同一位置 , 都係隔一段日子之後o既事. 所以我覺得番發唔係抗藥性o既表現 , 而係本身體內毒素未清 , 番發都好正常啫. 我之前用類固醇 . 係直情同一位置控制唔住 , 連續性地相同位置加劇病發的. 唔會好似宜家咁. 一個位置好番. 過幾日第二個位置再出過.

我有一位年長的朋友 , 濕疹幾十年 lu . 佢話濕疹總係要有 d 地方發出黎. 佢自己就係腳上某個地方. 點都會番發. 其他地方醫好哂 . 淨係果個位置一定會發. 佢話 d 毒素總要有地方排出喎.

我宜家做法係 . 有紅o既地方先搽. 其實一日都係搽 1-2 次. 好番之後又唔洗搽. 同一時間用食中藥同飲清熱去濕湯水調理根治內部. 外敷用藥純粹係等 BB 消炎止痕. 真正要醫好 , 我諗都係要俾 d 時間佢慢慢調理的.

我都好同意之前某位媽媽所講 , 中藥可能唔多唔少都有 d 有害成份. ( 其實西藥都係一樣啫 ) , 長期搽梗係唔掂啦. 唯有係當短期舒緩方法架咋.

最後係想分享我上次覆診. 聽到冼醫師同另一位病人o既對話 ( 冇辦法 . 睇証時佢地好大聲 , 我唔係偷聽的 ) 個病人唔係睇濕疹的. 好似係氣管有事.

病人 : 我之前好嚴重 , 睇西醫佢開類固醇藥俾我食.
冼醫師 : 果 d 野唔可以成日食架 , 死得人架 ! 不過可能你果陣情況緊急 , 佢先開俾你食啦.

聽冼醫師咁講 , 我感覺佢都清楚類固醇害處 , 應該唔會咁無良 , 明知自己藥膏有類固醇 , 都話叫家長們幫仔女搽多 d 都無問題掛. 或者我太天真啦. 但我的確係咁諗.

其實睇多幾個醫師都好o既. 我唔係唔信冼醫師 . 但同一時間都想搵 second opinion , 睇下唔同醫師點講都好嘛.

男爵府

原帖由 janechan 於 11-3-24 00:15 發表
我大仔由BB時開始有好嚴重的濕疹, 一直都係皮膚唔太好 , 直至新年前2個月D濕疹一發不可收拾, 由面到腳都留血及出水, 睇過幾十個醫生/醫院都冇好轉過, 直到我爸爸有日見到佢成身濕疹就帶左佢去我地細細個果時的家庭醫 ...

打一針效果咁顯注 ? 會唔會係類固醇針呀 ?

首頁

尾頁

跳至