跳至

首頁

尾頁

別墅

啊仔罷食/坐唔定飲奶, 我都試過罰佢, 放佢返床仔, 向旁邊望往佢喊, 果次佢越喊越大聲...2分鐘左右我抱起佢, 佢都仲喊得好大聲, 於是交佢比爸爸啦!....佢竟然一邊抽泣一邊另轉頭望著我....好似話我蝦佢咁, 激c!!
原帖由 jkfamily 於 10-8-4 12:16 發表

可能我已經太習慣jkb半夜起身,好少lost patient la,只係有時都會忍唔住問下jkb:「你仲乜又起身,媽媽好眼瞓,你瞓啦,妳唔瞓媽媽都無得瞓,媽媽聽朝仲要返工... ...」,又或者由得佢喊三幾分鐘,轉頭先抱

唔使後悔,我有時太激氣(例 ...

別墅

阿仔起步會樸出去, 試過向大床中樸左去床邊, 足都足唔往, 擒晚又爬上sofa (當然我有幫手), 向sofa樹又樸來樸, 仲一個反身向後,一個唔留神差啲跌落地...心都離埋,赫c我!
原帖由 jkfamily 於 10-8-4 14:44 發表

哈哈,同jkb一樣
阿仔學識用膝頭爬第二日,就係因為爬得太心急,個下巴撞左落地,即喊(不過唔係好應力,無瘀)
自此之後,佢都繼續用膝頭爬,不過要快時(例如聽到有人開門聲,佢驚自己無份去街),佢即刻由膝頭爬變做crawl on tummy(對佢來 ...

別墅

我都有俾d野阿仔攞住, 好多時佢fing開手....就張件野掟走, 次次都要角力一輪先搞定.
原帖由 jkfamily 於 10-8-4 15:04 發表

哈哈,jkb無darren咁身手敏捷,都會在換片/沖完涼著衫時左擰右擰,甚至爬走

我好似cedric ma咁,俾d野佢攞住,分開佢注意力

別墅

Pampers特級棉Lsize都好(8個月之前開始用)...因為pamper啲size比其它細少少, 同時唔常阿仔舒服啲. 我轉左去大藥房買會平的

原帖由 pogo 於 10-8-4 15:43 發表
而家Pampers特級棉有無做promotion呀? 呢排天天又肚柯,一日4至5次,D片用得好快呀! 同埋成日爆片,唔知係咪D屎爛定係要轉大一個size呢(from M to L)?? ...

別墅

c6都好耐冇同阿仔換片, 佢只會抱阿仔放向換片墊上, 如果你開大...佢第一個走人. 因為c6可以早放工佢負責同阿仔沖涼,次次都投訴阿仔踢水踢到佢濕晒, 但姐姐同我講bb睇人呢蝦, 我或姐姐沖都好少咁...哈哈!
原帖由 lct226 於 10-8-4 16:34 發表

我阿仔沖涼都係要企起身, 但我會幫佢洗咗頭先畀佢落水, 換片同你個仔一樣, 畀嘢佢轉手就掟, 真係要角力先搞掂, 前幾晚c6幫阿仔換片(佢好耐無幫佢換喇), 點知第二日姐姐話返畀我知, 阿仔瞓醒側邊濕咗, 原來阿爸換 ...

別墅

好勁! 個個啲名都好可愛....
原帖由 LittlePanda101 於 10-8-4 17:20 發表
Ladies and Gentlemen, 0910俊男美女出場:

俊男系列:

jkb --- 大眼讀書男(簡稱「讀男」)
Lincoln --- 日系美髮男
易謙 --- 扭計大隻男
成哲 --- 細眼百厭男
朗朗豬 --- 細粒反斗男

美女系列:
心愛 --- 甜美家姐 ...

別墅

我個仔好鍾意"du"長個嘴,特別係尊心咁研究手上的飯粒/玩具...好搞笑
原帖由 @陳師奶@ 於 10-8-5 13:55 發表

哈哈 我諗到豬咀木獨男 一.一

別墅

c6上星期六同我講,佢有朋友同向face (sogo果間)影完相,幾好bor. 佢又想同囝囝影, 其實之前見大家啲post提過,我都想影,但驚c6怕煩,就冇提過.
唔好思意...我搵唔番之前大家啲post, 可唔可以比啲意見我邊間好啲?

別墅

請問係唔係sogo個間? 唔係都唔緊要,可唔可以pm啲資料比我,c6又話想影叫我search一吓!...謝謝先.
原帖由 agnesyp 於 10-8-9 13:10 發表
我星期六影咗像啦, KELVIN真係幾好, 好努力TUM阿仔, 得我下星期share 上來

別墅

係呀! am730...ceden好cute
原帖由 Fullstop 於 10-8-9 12:23 發表

多謝報料﹗等我問同事攞返份先﹗(第時clip 晒黎做入學portfolio!) hehee :D

別墅

BB手腳有啲熱,但溫度37.8係發燒?

別墅

我BB第一次發燒,有咩要注意? 醫生下午4PM先在, 要等吓先。 發燒係咪唔可以食粥(99話的)?
原帖由 CarrieTo 於 10-8-10 09:12 發表
是微燒,keep check溫度,耳探未過38.5度也不需吃藥。

別墅

求救!!! bb有啲喉嚨發炎,擒日食完藥退左燒,今日好似有啲咳...剛剛咳完,嘔晒枝奶tim, 點算?

別墅

係奶, 都好多吓, 其實我今日返左工,因為見佢擒晚已退燒, 我向cam見到地下一灘野,打返屋企問姐姐先知, 醫生又冇比咳水(只比消炎,退燒,止鼻水藥~佢話遲啲可能會流鼻水)
原帖由 LittlePanda101 於 10-8-11 16:42 發表
是痰定奶, 如果係痰, 我會再開少少奶,睇吓佢食唔食,如果食會是俾佢,但不要太多

別墅

請問MyBabyFace, 影得好唔好, c6肯去影, 不過我估只會願意去一次, 因為結婚相影兩次佢都覺得煩(佢冇其他daddad咁好), 我想間間好啲, 請比啲意見!
原帖由 jessica777 於 10-8-13 15:44 發表
原來呢度有好多隊喎:
1. MyBabyFace影相referral program
2. Ricky's studio影相+MV referal program
3. SaSa 屋企"迫水禮"

別墅

早兩個月向朋友屋企的會所bbq呢, 阿仔眼甘甘流晒口水!
原帖由 jkfamily 於 10-8-13 16:24 發表

嘩,阿仔出世後,都未試過去bbq,好懷念~~

別墅

預埋我得嗎? 我住荃灣入元朗好近呀!
原帖由 sasa1003 於 10-8-13 16:50 發表
係呀, 會同 connie 傾傾先!

其實元朗都有好多正野食, 不過好多都衰在地方細, 比較難容納到我地成班人, 一唔係就去大榮華 (肥滔滔主理個間酒樓), 應該可以book 到枱, 不過未必有bb椅...

...

別墅

做referral一定冇問題啦! 我pm左你可唔可以add我facebook等我比c6睇吓啲相, 等佢決定. 謝謝
原帖由 jessica777 於 10-8-13 17:04 發表
MyBabyFace係平價之選, 影造型照, 如果妳有FB, 去我地度睇睇D相, 啱唔啱妳要求. 其實仲有其他影樓可選, 不過我地覺得平平地玩下, 係一個幾好既選擇 ($730包晒約一百張相, 四個造型). 不過妳要預番BB可能會影到攰, ...

別墅

我兩日冇同c6講野...事原我叫佢同99講bb食飯時唔好同佢玩,比佢學尊心食飯~次次食乘粒鐘(啲飯凍晒), c6話"你自己7pm回來餵,你就知有幾難"...我都想我放工要8pm先返到!
有時我叫bb唔好玩,試下乖乖地專心食奶/試下自己拎奶樽....結果比c6罵我~嚴,要求高...叫我唔好咁執著...bb大啲會識...我只係覺得有改善空間同時bb開始識野,現在唔教我怕佢會變港b

別墅

收到! 收到! 其實今次係佢自己提出去影家庭照, 佢有個朋友向sogo的face影過, 佢叫我問吓bk媽媽有冇其他好介紹, 我咪向大家收吓料攞. thx
原帖由 jessica777 於 10-8-13 17:41 發表
如果妳想成功說服妳老公去影, 妳應該俾jkfamily同adaho (retake)既相佢睇, 靚好多架, 哈哈哈......

P.S. 我唔係說妳去影呀, 我無join mybabyface既referral program, 無利益架, 不過佢地d相真係好靚架.

...

首頁

尾頁

跳至