單親天地

跳至

首頁

尾頁

別墅

我依家系卡在半中間,未正式單親不過就快系。想問返其實你地就分開后有沒有再后悔過,有沒開心過以前,同埋小朋友其實會不會都開心架。我囡囡我就問左佢,,佢話不開心因為同學仔都有爸爸媽咪一起住。同埋剛開始,你地點行出啊,我點解做咩事行到邊都不開心,,,只有每日盯住我們地論壇睇下的同路人心聲

別墅

到老陣時,兩個囡囡結婚后,,咩一個人孤單無意思

別墅

一時睇完大家的心歷路程,有種想哭的沖動,做人不容易。可能因為我經歷得少,又可能系我年紀仲小所以我諗得好多又反復,因為身邊的親友親戚,全都不支持我帶走兩個,佢地話我先28周歲,大把人未結婚,仲有份有前景的工作都因為佢來辭職,難道就帶住呢兩個小朋友日日在屋企。益左死佬花天酒地,自由自在,不到幾日就可以再結婚一個。身邊的聲音不同,搞到我思緒亂七八糟。。。

別墅

原帖由 y2kkag3 於 11-3-19 19:09 發表
我覺得身為媽媽...
凡事都應先為兒女嘅福祉諗,孩子系無辜
嘅。我記得你話過c6系病態賭徒,佢行緊嘅既然系一條死路,你忍心只求自保,留下2個囡陪佢去死咩﹖就當c6將來真系戒賭成功,從此可以風花雪月...就當豪俾佢囉,將來嘅事冇 ...

我一定會帶囡囡在身邊,,只系我的意思系親戚親友都不支持對我來說系一種壓力,因為意味我真系要一手一足養大佢地。。除了社工身邊沒助力,,嗯,你話得啱,就當豪比佢,,從此放下重生

別墅

原帖由 hellopuffy 於 11-3-19 20:28 發表
我無後悔離婚, 甚至慶幸自己能夠離開呢個廢柴男人.

我都唔想用廢柴去形容佢, 但每次見到佢就越覺得佢好廢 - 無責任感, 自私自利, 死性不改, 游手好閒! 每次到我屋企探小朋友都一定帶埋佢阿媽, 因為要佢阿媽幫手拎 ...

嗯,或者走得快,好世界

別墅

原帖由 酸棗仁 於 11-3-19 12:59 發表

尊貴的問問甲甲,

有首歌...
OoCt4YSEaEc

酸先生
您好!你首歌真的好有意思,,唔該晒。
PS:你的用戶形象,,有一種放下重生的意思,瘋瘋癲癲睇世人的感覺

別墅

原帖由 babytszkin 於 11-3-20 07:21 發表
樓主,我同您一樣,我都曾經擁有一個打一個電話可以輸一萬幾千負債雷雷的老公,不過我由頭到尾,都無放棄他,我傾盡我所有去幫他,可惜的事他最後還給我發現他背叛了我,我說要離婚,他還郁手打我...警察到場,我和兒子由那天 ...

你好堅持,挺過來了,一路不容易。感謝你們大家的分享給了我很多正面消息以及動力。這裏很多同路人都這樣走過來了。開始我有漸漸去想到及打算以后要怎麼做,想安定下來,可能的話還是返工,,我不想擺綜援,想自食其力,自力更生。小B一歲七個月了,假如兩個小朋友都可以讀書,或者可以返,,突然覺得有點像蝸牛背著重重的殼,,想一步一步往上爬,注定經歷的事我無法逃避。

首頁

尾頁

跳至