自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

近一兩年,我經上上網,問朋友、問老師,不斷向其人表達自己兒子管教方面問題及其他問題。曾經一度覺得自己兒子有可能係資優兒童、過度活躍、專注力不足等等⋯
近來,問題終於來臨了。
孩子四歲,現在k1,已經讀過n班。
近來兒子經常比老師投訴。
學校情況:上堂唔專心、經常離位、游魂、打交(玩果種)、對老師不專敬⋯行為衝動
屋企情況:好動、多言、駁咀、說謊⋯
除以上所有缺點,他是一個好孝順好識用咀巴說話哄人的乖孩子。
因為孩子感覺上聰敏,故對我們來說,實在有壓力,因為學校終於幫我們轉介孩子做評估。對我來說,我對孩子有期望,不想浪費了他。他是一個頭腦快的孩子、但種種特徵、顯然對他將來學業成績有影響。
近兩天,又發現、孩子開始的起心干自己學寫字,原本是十分感動欣慰。但最後,每次孩子滿心歡喜地分享他所寫的文字時,我發現他把他所認
認識的字母全部左右倒轉默寫了出來😢
而且他仍充滿自信地逐一解讀給我聽,看著那幾張滿布似是符號的字,我感覺很是開心、又很是擔心
最終再上網做資料搜集,他有可能是讀寫障礙,也有可能是資優生。
如今,我心情感到複習、除了要等待評估,要定斷他是專注力不足、過度活躍、讀寫障礙還是資優,我已經感到很累,另外,我到今仍不知該如何教導他所有行為舉止及控制、也不懂如果令他上學情況不會再被投訴。感到好失落、好有壓力😭

複式洋房

回覆:seaman1982 的帖子

其實我都覺得自己開始精神緊張。但我要等到六月尾先有評估。現在階段,我不斷發現仍多方面問題,而學校老師同我都好不知所措,就算評估左,我能如何幫助他。

複式洋房

回覆:joys2334 的帖子

或者,真係我自己太大期望在先,而且過分緊張佢。其實佢係咩問題,我都一樣同佢相依為命,而且都知呢d等等問題,其實對佢長大以後無大問題、影響,好睇佢以後條路,而家只能一路培養佢、令佢心態很善良開始。只是有時被投訴得多,感到好多壓力時,就會想得悲觀了點。
但我慢慢亦明白緊張幾多、點四處問人也好,佢都係我既寶貝仔,最後都係靠自己力量同耐性去令佢長大。

複式洋房

回覆:chingcging 的帖子

真係好難教,佢而家四歲,我仲可以勉強制止佢講野無禮貌,但我一分心,有朋友或者講一陣電話,佢就會好過火,講好多令你火燒心既說話。暫時,雖然佢返學成日比老師同同學投訴,但慶幸係,未係好嚴重行為問題,而且佢地同學仔仲細,好快就唔嬲佢,又同佢玩。佢返學,其實係深受同學歡迎,只不過,佢有時會無故打人一下,然後又無野。慶幸佢朋友仔個個都好大方,好善忙。但大個d,唔知佢社交會唔會仲咁好運

複式洋房

回覆:yin-ting 的帖子

假如,佢出黎咩結果都好,其實我都唔想靠食藥黎改變佢,呢個都係其中一個我苦惱爭扎之一

複式洋房

回覆:kmmum 的帖子

好呀、我都好想睇多d了解多d,但我唔知咩叫EK,可以告訴我嗎?

複式洋房

回覆:wrongmary 的帖子

Thank you so much!

複式洋房

回覆:chingcging 的帖子

其實睇到老師對自己兒子所有評價都咁負面時,心情難免會感到失落

複式洋房

回覆:haupui 的帖子

雖然讀書不是他的全部。但難免會因為別人說法而在乎

首頁

尾頁

跳至