想生BB

跳至

首頁
23456...8

尾頁

大宅

susumi123 發表於 11-4-2 21:39
回覆 robbor 的帖子

咁你依家內膜0.8, 咁過幾日放胎時, 到時候內膜會唔會再厚d呀? ...

醫生話內膜厚度係排卵時就會定咗, 我今日驗到紅d深粗, 頭先打咗電話比醫生, 佢話應該聽日會排卵, 咁星期五就會放胎, 我尋日照內膜厚0.8, 所以我估最多都係厚多少少, 可能0.8x, 都係啱啱合格咋.....

susumi123, 你放胎之前有無CHECK過內膜有幾厚呀???

我想知其他JM放雪胎果陣, 內膜有幾厚呢???

大宅

lollybb 發表於 11-4-2 09:46
贊成GentooMama, 最緊要你心情放鬆冇壓力, 有時等多一個cycle都唔緊要.

lollybb, 你點呀? 排卵未呀?

大宅

Sonatina 發表於 11-4-2 14:17
大家進展如何, 希望一切順利, 稱心如意.
好難先等到weekend, 可以休息下, 我想信大覺瞓能醫百病, 一傷風感 ...

好好休息一下, 下星期二又有一日紅色假期, 真開心, 快d諗定去邊度玩啦^^

大宅

susumi123 發表於 11-4-2 23:49

我放胎前, 醫生話內膜有11.9, 佢話正常應該係8 - 16, 所以你係正常的.

嘩....你就好啦有11.9, 我個醫生之前有講過, 只要夠8就可以放胎, 所以我宜家係啱啱合格, 係有藥可以令內膜厚D, 不過呢個CYCLE唔可以用因為已經太遲, 如果今個CYCLE唔放, 咁下個CYCLE就會用藥, 即係好似之前做IVF咁樣打針, 不過打嘅份量會少D, 醫生話用藥係會令內膜厚D, 但只係會比我宜家厚少少.

我仲有18粒雪胎, 全部都係DAY 5嘅胎, 醫生話全部質素都唔錯, 我都有問過其實內膜唔夠厚, 會唔會影響成功率, 但佢只係答我, 成唔成功仲要睇其他因素, 有D人就算胚胎質素差但都可以成功, 有D人反而好好但最後都失敗, 所以呢D嘢真係好難講......

係呢....你已經放咗胎5日, 有咩感覺呀???

大宅

GentooMama 發表於 11-4-3 00:18
我食完通經藥啦!待過幾天m來後便要回去見醫生,開始食荷爾蒙,有點怕回到同一處地方,因上次小產都是躺在 ...

過去咗嘅嘢就唔好再諗, 我都好明白會有陰影, 好似我而家咁, 考慮緊呢個CYCLE放唔放雪胎, 都係因為怕再次失敗+失去果種感覺.

"失敗乃成功之母", 等M小姐嚟完之後, 你好快就可以帶BB返屋企, 今次一定成功架, 加油呀!!!

大宅

lollybb 發表於 11-4-3 02:27

我而家响台北玩緊, 飲飲食食, 返來再算, M 小姐仲未出現, DAY 32 喇, 而且持續低溫, ...

玩得開心D, 咩都唔好諗, 盡情吃喝玩樂, 玩完番嚟先等M小姐啦!!!

大宅

susumi123 發表於 11-4-3 10:28

我內膜ok, 但之前咪又係失敗....

我本身無乜問題, 只係老公丁丁差所以先做IVF.

因為抽咗好多卵, 所以醫生決定全部等到DAY 5先雪, 到最後有19粒, 上次放咗一粒, 成功咗但最後無心跳.

你唔好咁快打定輸數, 中咗都有M FEEL架, 我朋友上個月做FET, 佢放胎後第6日開始有M FEEL, 結果都係BINGO咗, 放心啦, M小姐一日唔嚟一日都仲有機會, 而且你D胚胎質數都唔差, 一定會成功架!!!

大宅

GentooMama 發表於 11-4-3 15:10
Robbor,

嘩你就好啦!仲有咁多D5胎,你係咪好後生?我就只有四個。我都覺得其實已經合格就可以放,下次又 ...

我三十多少少, 不過自己覺得一D都唔後生喇.....

我尋晚諗咗好耐, 最後都係決定咗今個CYCLE放雪胎, 雖然內膜只係啱啱合格, 但我對我D肛胎有信心, 希望可以成功啦!!!

大宅

bbbabybb 發表於 11-4-3 22:45
我剛剛ivf失敗, 剛剛m到. 準備再下一次m到後放雪胎, 我想問下下一次m係唔係會遲d嚟架(之前cycle係28-30日)? ...

下次M應該同以前差唔多日子, 可能會遲幾日, 你之前OHSS好番未呀? 如果未好我建議你先好好調理身體, 因為個人認為OHSS係會影響結果, 雖然醫生話放胎無問題, 但我見好多JM如果抽卵後有OHSS, 多數都好難BINGO.

加油呀, 好多都係放雪胎而BINGO架, 大家齊齊過版!!!

大宅

GentooMama 發表於 11-4-3 22:56
Robbor,

唉!三十多少少在我哋待孕jm來說很後生啦!我都但願能時光倒流一二年都好呀!你決定咗就要勇往直 ...

唉....年齡後生但身體唔後生呢.....

今日BOOK咗星期六放胎喇, 醫生話要打三枝安胎針, 上次只係塞藥所以放胎後第8日就驗到, 今次要打針無咁快有得驗, 有排等呀, 等待嘅日子真係過得特別慢.....

大宅

GentooMama 發表於 11-4-3 23:08
Bbbabybb,

好難講,因為始終做ivf時打了很多荷爾蒙,有時週期要幾次才完全正常,但放雪胎可選擇荷爾蒙補充 ...

GentooMama講得啱, 可以用荷爾蒙控制排卵, 時間控制得好D, 唔駛好似我咁日日驗紅D驗到人都顛, 有得比我再揀我都會用藥.

我個朋友做咗三次IVF都失敗, 佢失敗後M小姐同以前差唔多, 只係遲咗幾日, 但可能個個人身體狀況唔同, 好難講.....

大宅

bbbabybb 發表於 11-4-3 23:49
其實點先為之後生呢? 我過多半年就30歲, d醫生&姑娘&胚胎專家都話我好後生, 但30歲都唔細啦! 佢地只肯幫 ...

係醫生嘅角度, 三十歲都叫後生, 我個醫生成日都話我仲後生有大把機會, 佢話佢好多patient都已經三十八/三十九, 所以我地呢d叫後生喎.

我上次有ohss, 其實唔應該放胎, 但自己要堅持, 醫生先肯同我放一個, 雖然成功著床, 但最後都保唔住, 所以個人認為抽卵後有ohss, 真係唔應該放胎, 唔可以心急, 寧願等多一個cycle, 上次小產後醫生話佢一d都唔覺得意外, 好似一早就知我會唔成功

所以你係呢段時間, 可以睇下中醫同針灸, 調好個身體準備迎接bb返屋企, 你咁後生一定可以成功架!!!

大宅

Sonatina 發表於 11-4-4 08:18

不要看扁自己, 你能有十幾粒5DAYS胚胎已經係証明了你的卵巢機能幾好, 出來的卵子質數 ...

多謝你呀Sonatina, 大家一齊加油!!!

大宅

lollybb 發表於 11-4-4 08:31
robbor,你嘅成績好好呀, 我得番兩個咋, 希望你今次成功!!!
Sonatina, 希望今次去台灣幫到我放鬆啦~~~ ...

多謝你呀lollybb,

我個朋友做咗三次IVF, 佢做第三次先有一粒雪胎(之前兩次都無), 因為試過三次失敗, 所以對最後呢粒雪胎都無乜信心, 點知反而就BINGO咗, 你都要對自己同埋D胚胎有信心, 你下次一定會成功架, 我地會齊齊過版

大宅

bbbabybb 發表於 11-4-4 11:20
我今日打電話去醫院問, 佢地話下次m到第二或三日開始食賀爾蒙藥(藍色, 唔係排卵藥), 大約第16日就可放雪 ...

我覺得用藥好D, 時間控制得好, 可以知道邊日放雪胎, 唔駛好似我咁等到DAY 28先有得放, 真係等到頸都長..........

大宅

Sonatina 發表於 11-4-4 16:51
robbor, bbabybb, 你地開始baby quest早, 問題較30幾40歲的jm少, 機會自然高些(起碼少了抽羘水這一關). 我 ...

有時自己都會諗到底適唔適合做媽媽, 但始終早生好過遲生, 起碼身體狀況都好D, 同埋唔想同個小朋友年齡差太遠, 怕會有代溝, 不過有心唔怕遲, 最緊要係自己覺得READY好, 同埋唔一定年幾大先要抽羊水, 我朋友都係三十, 佢生第二個果陣驗出嚟係高危, 後來都要抽羊水, 好在最後無事.

大宅

Sonatina 發表於 11-4-4 21:45
我又黎UPDATE下, 我可能唔使放棄今個CYCLE, 因為醫生可以等我一個星期. 如果返去內分泌科覆診confirm現時既 ...

加油呀, 如果你下星期二放胎, 咁我地咪差唔多時間一齊派彩

大宅

各位,
我今日帶咗兩個胚胎返屋企喇, 上個星期五照U/S, 醫生話內膜只有8叫啱啱合格, 今日放之前醫生再幫我睇, 佢話比上次厚咗, 應該有10, 我即時放下心頭大石呀, 之前真係好驚因為內膜唔夠厚而影響結果, 之後佢話今日放果兩粒胚胎, 溶雪之後都好OK, 醫生仲講笑話最好唔好兩個中哂呀, 因為佢最近好多patient陀孖都好辛苦, 所以中一個就好喇, 一個一個慢慢生, 不過我話一個兩個都無所謂, 只要中就得喇

Sonatina  好好保養身體, 出街記得帶口罩. 等你好消息, 帶旺下這裡的JM們.  發表於 11-4-10 09:59

大宅

susumi123 發表於 11-4-9 23:08
我衰咗喇.....
要重頭做過IVF......
你地話係唔係應該試吓轉醫生?

你係邊度做架? 你已經嚟咗m, 定只係少少, 有時未必係失敗架!!!

大宅

GentooMama 發表於 11-4-9 23:56
Robbor,

好野!要多啲休息等兔bb痴實你,駛唔駛打安胎針同塞藥?幾時放榜呢? ...

我要打三枝安胎針+塞藥+食藥, 應該24號放榜, 但我今日同老公講不如唔好驗, 如果m小姐唔嚟先去診所照, 睇下到底中一個定兩個, 不過我老公話我一定忍唔住喎.....

Sonatina  催眠係一隻牛係, 就唔會去CHECK啦!  發表於 11-4-11 01:12
Sonatina  忍手唔去驗, 好大考驗喎, 祝BINGO!  發表於 11-4-11 01:01

首頁
23456...8

尾頁

跳至