美容扮靚

跳至

首頁
12345...22

尾頁

大宅

各位sis:

我開左Part 4 la.

大宅

我今日上米記,原來我呢個星期輕左2磅,又係一個新低,追返哂之前落後左的進度。我好開心,不過我個營養師重開心過我,笑到合唔埋口。

呢個九月旺角米記玩緊抽獎,減到一磅可以抽一次,我今曰抽到渡步機,有會員抽到食譜。

大宅

咁咪好攞,快些追返進度,再來努力。

等我報告下先, 今晚終於面對現實上咗去見營養師啦, `之前因為幾餐飯局加飲酒,己經重咗2.5lbs, 去完澳門諗住死緊啦, 又成星期冇番去, 點解竟然回番1lbs, 真係放下心頭大石, 跟住營養師仲比我睇番減肥住度既相, 嘩... ... [/quote]

大宅

你從另一邊去諗,入老人院有人睇住,有乜事都可以第一時間入醫院,唔係壞事,我奶奶都入左老人院,佢間老人院d姑娘、環境都唔錯,不過佢行得走得,重成日走出來,不過到唔舒服的時候,有乜事就有個人睇住。不如你諗吓搵間好d的老人院,希望你婆婆好d精神d。

食左的野就算了,唔好再記住了。

原帖由 mamasam 於 10-9-7 23:13 發表
今日好唔開心,阿婆因為身體唔舒服入院,出院時話係RENAL FAILURE,返到屋企又唔舒服,仲亂晒話自己剛返完大陸,結果又送返入醫院,唉...................究竟係咪一定要入老人院...
今晚好夜至返到屋企,又愉食了燒鵝,星期 ...

大宅

elong:

你講的野亦係我想講的野,唔係係到睇到咁鼓勵的msg,我唔會去join MSL,亦唔會係到同人分享。

我都好多謝咁多位不斷的鼓勵,亦多謝前人開Post同分享煮食方法,特別係ABCD媽幫我地開blog同各姐妹無私的分享。當然,如果MSL收平d,我地會重開心。

原帖由 elong 於 10-9-8 00:50 發表

無錯
為左健康
我都係為左健康(我膽固醇超標)
毅力呢樣野...
其實我都要多謝開呢個post的人
以及向呢到一齊傾令呢個post延續的人(即係你地呀)
我覺得呢個post係的確比左個動力我
而且開始時我唔知煮咩好
呢個post令我 ...

大宅

我好似記得有人整過珊瑚草,但好似話好腥。

原帖由 LLY1103 於 10-9-8 09:43 發表
我昨天終於見了營養師,一共重了2磅.
營養師希望我減回最FIT的116磅,現在多了3磅.今個星期老老實實啦,不食零食.兩日薯湯餐.
運動方面營養師要我做少一點點,間日做.一周最多四次,每次50分鍾.
另外,前一排大家不是講咁" ...

大宅

唔駛灰心,柳暗花明又一村。凡事總有轉機的。
原帖由 elong 於 10-9-8 12:55 發表

壞消息
新工作可能沒有了
原來一直都係個阿頭(呢到個office最大果個工程師)自己單方面想我過去做
但原來拒未同總公司傾店
所以現在要打定輸數
好可能唔會開呢個職位 (因為不嬲都無呢個post)
既然係甘
我未搵到工 ...

大宅

期待你的分享。整我就無本事,睇吓都開心。
原帖由 ABCD媽咪 於 10-9-8 18:02 發表
為左我貪食的......興趣
呵呵...我明天會去買材料...做一個無糖月餅
祝我好運啦...
同埋祝我個腦記得影相和upload相片

((做得太多手術的唔好處就係麻醉太多次...成日失憶)) ...

大宅

期待你的分享。整我就無本事,睇吓都開心。
原帖由 ABCD媽咪 於 10-9-8 18:02 發表
為左我貪食的......興趣
呵呵...我明天會去買材料...做一個無糖月餅
祝我好運啦...
同埋祝我個腦記得影相和upload相片

((做得太多手術的唔好處就係麻醉太多次...成日失憶)) ...

大宅

我工人出年一月到期,我唔打算續約,已經搵到bunbun,不過佢係菲律賓,我想搵agent幫手攪手續,唔知各位有冇介紹?我想搵到間收bunbun 都唔好咁貴的。

大宅

Thank you very much.

係咪x誠呀? 係論盡家傭果邊話好似唔係幾好喎。

原帖由 tomatolala 於 10-9-9 07:55 發表
昨晚我去得x找新bun,我見請指定由菲到港的工人收$3150.

大宅

我都覺得請工人呢家野真係睇彩數,尤期事而家咁多公主,我朋友介紹左呢個bun 比我,佢年紀唔細,又有家庭負擔,我估唔會走佬,佢上次來香港我見過佢,見佢都好cheerful,而佢又肯等我而家呢個約滿先來,我只係搵agent 幫我做文件,我覺得跟足文件同埋唔貴就ok了,係香港見果d真係....

原帖由 tomatolala 於 10-9-9 13:38 發表
係呀...天下烏鴉一樣黑!
so far,我請過4個from 得X,都有衰野,但算過得去,只在最後變壞。但from 明X果個就lor命!

我e+個bun最乖,佢話:hk bun bun好多都壞,信唔過!佢試過比港bun借了5百元唔還,之後佢放假唯有只同佢auntie一起去 ...

大宅

要幫手我都可以做吓back up的。

原帖由 elong 於 10-9-9 21:56 發表

haha
都多謝你回覆
其實求職呢d野我好少搵人幫手
通常就算grammar錯d
只要封信通順我都無理,
因為我覺得甘先真係自己打的求職信
而唔係網上copy出來的範例

不過呢間公司我一直都好想做
如果入到就真係好可能終生職 ...

大宅

我都想試吓整焗個款,不過好似整左好多出來,係咪一包整到成盤呀?

你話整左奶皇,係咪都係二德惠到買?

原帖由 ABCD媽咪 於 10-9-9 22:18 發表

焗果款...就係用二德惠的日式月餅皮...

個綠豆餡話係無糖...不過其實入面已有糖醇(代糖)
所以係甜的
我岩岩食左半個冰皮...
雪凍左的無糖綠豆餡....好好好好好好好味呀
係好清甜....完全估唔到
同埋個冰皮可能新鮮 ...

大宅

elong:

已經改左少少,pm左比你,你睇吓得唔得,第一段d wordings 只係我平時用開,你唔改都冇所謂。跟住我係寫左你係好想入呢間公司同埋你自己有自信可以做到的assigned duties.

大宅

d媽:

你咁鬼勁,你可以諗吓開間舖頭,賣呢d咁正的野食比去米記減肥的姐妹。

原帖由 ABCD媽咪 於 10-9-9 23:00 發表

果個米其實係唔受水的
你同普通米一齊煮...不過水的份量
你預你所落的普通米的水的份量就ok
例如半杯米...你就落半杯水...再加你想放的蒟蒻米的份量
煮完就ok... ...

大宅

我同你相反,我鍾意寫多過講,因為我唔係好識表達自己,寫出來會多d時間諗或者改。我最怕係deal with 人。

原帖由 elong 於 10-9-9 23:10 發表

wow!!收到了!
謝謝你呀
經你改一改
封信真係順眼得多
我講比寫會好d(因為就算講錯,別人只要明白意思都不會介意,哈哈)
所以我寫信都搞到好似直接講
唔識修飾或者用d禮貌d的字眼同phrase
同埋我d preposition成日亂用,
真 ...

大宅

唔好啦,米記已經賺左我地好多錢架啦,比d媽賺。

原帖由 elong 於 10-9-9 23:12 發表

米記個marketing應該搵D媽傾傾
搵拒做烹飪班/出米記食譜/研究新SD餐

大宅

我都想訓午覺,我朝朝要6點幾7點起身,自從我自己小學以來,我都好耐冇試過要咁早。而家要朝朝起身整早午餐。其實係好tired,但食左健康同埋減到磅,都值的。

原帖由 JHsbb 於 10-9-9 23:15 發表
可能亞仔開學, 唔慣要早返起身.....因為我早起身後, 日日都要瞓2次下午覺....1次11AM-1215PM, 第2次430-6PM.....

大宅

填左了。

原帖由 JHsbb 於 10-9-9 19:01 發表
請大家幫手填一下,有關營養師註冊事宜。支持註冊營養師...

http://www.hkna.org.hk/en/popupformChs01.asp

首頁
12345...22

尾頁

跳至