跳至

首頁

尾頁

別墅

我想問家長日d學生係咪都要返7:40架,
好似真係唔清唔楚, 又話要著校服返學校,
咁即係點ar, 唉

別墅

O~
即係佢地唔使好似返學咁要返左學校先,
我仲以為學生照樣要返7:40返到學校,
原來係要同家長一齊到學校, 而家明LA~

原文章由 kfwong 於 07-11-8 14:55 發表
係咪講11月18日家長日呀!!即是見家長。
學生係要著校服返去架,不過唔會個個都相同時間,有早有遲架,
應該有通告話比你知要幾點返學校,
你跟住個時間同小朋友返去,見完就可以走得。

...

別墅

Marco ma ~
收到la~ 唔該晒你

個日去完好攰, 可能成朝係度晒la~
同埋要一早起身去整野食呢~
不過點解咁短時間就返黎既
仲以為係4:00左右先返黎
比我想像中早

出年就要我大女自己去la
我就會同第2個女一齊去(如果抽中同一間的話)

我自己麻麻地鍾意去沙灘la
個次見人地食個d野都有d沙
可能係小朋友玩個陣唔小心整左落去la
又有可能係d風吹起d沙
同埋d小朋友好鍾意拎起d沙周圍掟
同埋好鍾意踢d沙
有d玩完又唔記得洗手, 就順手拎起d野食黎食,

同埋有次我第2個女去沙灘玩個陣
俾個小朋友掟左d沙入眼
不過都無事
但係隔左一星期左右
隻眼裡面竟然生左粒瘡
都要成個幾星期先好得番

同埋個日我個女0個班有個同學無拿拿(口區)
見到個家長將d沙埋左就算
你可以諗下玩個d沙係幾咁污x

所以我比較鍾意去郊外

原文章由 Marco-ma 於 07-11-11 20:52 發表
各位, 旅行日點呀?小朋友開心嗎?

baby.baby, pls check pm

別墅

可能個個細小朋友都係咁la,
掛住玩咩都唔記得,
我大女同我講, 老師收左本手冊,
話家長會個日會派番,
咁係咪有咩用意?

原文章由 Marco-ma 於 07-11-13 13:50 發表

係喎 ~ 今年你地一年級去咗邊個沙灘呀?
或者下年 一/二年級係去同一處呢,
咁你就可以順便一齊啦

仲有,你位二千金,要入孫小係唔駛抽架 >> 必收架!
三千金都係 ~ 你唔知咩?

"同埋d小朋友好鍾意拎起d ...

別墅

睇到你個女班會幅相
都唔係好細粒0者
應該4號都著到掛

原文章由 winkdex 於 07-11-17 22:33 發表

慘啦!我個女仲未有冬季校服,因為佢太細粒,連最細碼都唔o岩,要訂做,又唔知幾時有得取,希望下星期唔會太凍啦!:lol:

別墅

家長會個日都無咩趣事
只係個MISS話我個女好乖lo,
跟住我話佢係屋企唔係咁,
成日同妹妹打交,爭野,
個MISS都唔信,
跟住個MISS話佢下次佢唔乖, 叫我打俾佢
當然梗係無打la,

原文章由 Marco-ma 於 07-11-20 13:18 發表
Happy 媽:

我無去石澳呀,係校長的信入面,
咪多謝d"不請自來"嘅媽媽,我知 kf wong 有份囉,
佢係好辛苦攞水嘅媽媽tim!真係抵讚!

marco 仔就有得玩,就咩都好玩架啦!
返到嚟就好似餓鬼咁,搏命入貨囉...

winkdex, 囡囡點呀?有冬 ...

別墅

其實以前係幼稚園個陣都有種開架la
但係今次使唔使要換盤呢
因為種到咁上下大,
要換個大d既盤

原文章由 Happy媽 於 07-11-21 14:50 發表
winkdex
係呀!我地有3個奬呀!亞仔話邊個食飯食得快就有熱狗糖食喎.
之前都有個媽咪問過校服商,可唔可以自己去攞校服(約11月頭),點知校服商話未有貨,要11月13日先有(係學校14日攞), 個媽咪話,早得一日我洗特登出荃灣 ...

別墅

就算真係種死0左都無辦法la~
咁係唔係生又好死又好
都要俾番條屍俾學校架?

原文章由 Happy媽 於 07-11-22 14:02 發表
baby.baby
就係幼稚園個盆俾我種死左, 今次唔想再係咁!

marco-ma,
係咪二年班開始要自己對手册架?因為亞仔至今都有同學仔幫手對先至冇寫漏.如果唔係我諗日日都交唔齊功課都似. ...

別墅

話時話好似真係無默書喎 ~

原文章由 軒軒世界 於 07-11-24 17:19 發表
Baby.Baby,

你知唔知下星期是否不做默中英文呀?

都未講默邊課?

別墅

知道la~
而家搵緊料, 可能8-9號先交到
haha~

原文章由 Marco-ma 於 07-12-3 13:51 發表
各位 ~ 知唔知有聖誕電子賀卡設計比賽呀?
可以同小朋友一齊做下喎....

:-P :-P

別墅

講開聖誕咭
你地d仔女今年會唔會送聖誕咭俾d miss 阿sir ?
咁係買, 定係自己親手整ar?
我都係諗住叫佢設計跟住send e-mail 俾miss就算
唔知你地會點 ..

原文章由 Happy媽 於 07-12-5 10:55 發表
marco-ma
妳睇 marco 仔幾掂, 氹得咁多同學仔咁開心!

我都係今個星期先交聖誕咭!

別墅

平時對著學生係會講普通話的, 但面對家長都會以粵語對話的,
當然如果家長係內地人, 他們都會以普通話對話會比較好la~
但一般對著我地d家長都係用粵語對話的(包括定長會/講座 ...),但早會係會用普通話的, 但有d家長聽慣左, 部份都話都識聽小小
我個女返左一個月都可以用普通語黎同我對話, 而家真係叻過我好多 ..

原文章由 jn2311 於 07-12-12 13:55 發表

請問開家長會及家長同老師溝通是否用普通話, 因我的普通話有限公司, 又想囡囡入這小學

別墅

全部老師都係香港人黎架~

學多樣語言唔好咩
好似我咁出到黎做野先走黎學

原文章由 和富大埔 於 07-12-12 21:43 發表
請問用普通話是否教得好些?
會否學校請左好多大陸教師?

別墅

我覺得好奇怪, 今日睇番聖誕卡設計比賽結果, 見到佢地都係用畫紙設計, 而唔係用電腦小畫家設計出黎, 咁即係咪其實可以用手畫? 咁點解又叫我地用小畫家 ?

下個月個張訂飯紙, 我仲未收到, 咁點算?
上網諗住DOWNLOAD番又唔見佢地有POST, 點算好 ??
你地有無收到 ? 下個月要幾$$訂飯 ?

[ 本文章最後由 baby.baby 於 07-12-20 14:02 編輯 ]

別墅

岩岩睇番, 原來聖誕卡設計有兩種架 ?
一個係手繪設計, 一個係電子
但係點解好似唔見我個女有畫 ?
真係奇怪 ?

訂購飯盒個度, 我個女話今日會問MISS攞過張,
唔知佢記唔記得呢 ? 因為放完假返黎已經係1月la,
我諗最遲要聽日交, 原本諗住上網print出黎就算,
但係奇怪今個月無post上去, 同埋佢地post d file 成日都唔update 好遲先見到, 唔知係點管理 ?

原文章由 Happy媽 於 07-12-20 14:17 發表
baby.baby
妳問老師攞返張訂飯表格, 去O.K.交返錢就得啦,遲少少冇問題架, 因為上個月老師都冇派張表格俾我,等我要問返佢攞,都遲左人地成個星期先交,我都有問過大快活,佢話頭果個星期都會預多D飯盒,等有D交得遲既同學 ...

別墅

winkdex

恭喜你個女"筱穎"當選模範生

別墅

梗係無我個女份la~
不過全班先得一個模範生
真係好好個d先至當選到

原文章由 Marco-ma 於 07-12-21 13:13 發表

恭喜恭喜....

(係唔係 baby.baby女 同 winkdex女 都係侯選人呀?)

別墅

係呢~
我想問遲到係點樣計架(佢係全個學期定係計半個學期咁計架?
我個女已經遲到左2次

別墅

不過D細路唔殺到埋身都唔識驚
我希望下個學期開始可以做番好D LA

原文章由 Marco-ma 於 07-12-24 19:58 發表

baby.baby

係一個學期計架 ~ 上學期成績表出咗之後,
下學期重新再計過嘅...

我都唔知遲幾多次會記缺點,不過就快記之前,
一定會有警告信俾你先,小心d呀!

話時話,上次marco 收咗 "欠交功課" 封警告信,
係我"金睛火眼"之 ...

別墅

我心水覺得係港鐵係幾時合併同埋昂平纜車幾時重開都有可能

原本呢個假期想同佢溫習, 不過都係唔知點溫, 都係等佢地上堂做無疑試題先, 參考下大約佢地考咩先再同佢溫,

我個女就算識字都會寫錯, 成日寫少左幾劃

原文章由 Happy媽 於 08-1-2 11:12 發表
各位新年快樂, 身體健康.

marco-ma

咩妳好似講緊我個仔,(照抄都抄錯),
嘩!咁就慘, 中作佔 50, 佢識既詞語有限, 數學可能好D,

咁時事常識有冇心水呀!會唔會問, 昂平吊車幾時重開,或幾時實行十二年免費教育........ ...

首頁

尾頁

跳至