婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

育兒性格勳章

原帖由 tantanmama 於 10-9-1 13:59 發表

我媽都有同我講過, 外家永遠保留一間房俾我, 隨時可以番去住.
我得一個女, 我好希望可以買層樓俾佢做嫁妝, 細細地都好, 萬一將來有需要, 佢都可以有個地方透透氣. ...

好贊成你 及一眾SISTERS 所說.....

買層樓 比個囡做嫁妝, 真係最大的祝福。
因為媽咪和囡 都係女人,明白做人新抱甚艱難。

以前我單純,以為女人成日諗錢、諗樓....係"勢利"

睇左呢個forum, 先知...
女人一定要有錢,有樓,才有"基本" 既尊嚴保障... 若可以,女人真係要自己買樓。係一棟自己錢、自己名 既樓。--> 如此 男家都唔敢咁大聲....!

因為,even 男友/老公 無o野, 最麻煩係 男家其他 所謂"親戚" 既白眼呀.....

咪講笑...我真係有打算唔結婚。
結婚真係 "兩家人" 既事,而果種壓力,實在太大.....

最慘係, 正如樓主話︰d 男人...唔知幾時會"醒", 醒覺婆媳問題 為女人帶來既厭煩!

男爵府

育兒性格勳章

原帖由 HerKing 於 10-9-2 15:44 發表
我亞媽又係有個愚孝C6,都受左好多6299同姑9的氣,果班人 (即係我既爺爺麻麻同埋姑媽) 連我都蝦埋,超級重男輕女。響十年前,我亞媽終於忍無可忍同呢班人反左面 (麻麻除外,因一早已過生),大家唔駛煩。

我好細個時,媽媽已經教我 ...

sad but true...

how about 女婿呢?o係d 99 心中,自己個囡的老公 又係咪 "家人"呢?

女婿與外母的關係
始終不及婆媳 惡搞....

首頁

尾頁

跳至