婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

育兒性格勳章

原帖由 tantanmama 於 10-9-8 14:09 發表
如果你老公為咗氹99開心, 就妄顧你同bb嘅幸福, 呢個老公有幾愛你? 你自己諗下值得為佢付出乜嘢.

AGREE!! 忍唔住要出下聲....

樓主,想生就生啦!! 女人可以生BB 的日子唔多ga....!

我都有諗過你 諗的問題 (我未結婚..@@)
而我會覺得,理得人丫!!

你堅持要自己湊就OK。正如樓上MAMI 話︰呢個世界無十全十美,有得必有失。若你想自己湊,就無左份工,亦預左99有說話聽....

但你對比, 湊BB的快樂~ 就乜都唔重要了!!

若你老公堅持要比99湊,滿足99既幻想

咁你問你C6︰你結婚為乜?為左生個bb 滿足你阿媽?你乜都為你媽,有冇諗過我O地? 依家邊個係爸爸媽媽?若你阿媽咁想湊囝,得!!! c6 你返去比你媽湊囉!! 你先係99個囝呀!!

o係你地有BB前,
你好快D 叫你c6, 同99講, 你地會自己湊啦。
不然到你有左,你99 日日係咁煩你, 你就弊!
你記住︰你係阿媽, 你有最大權決定 由邊個湊B~~

大佬....安全理由....若99 整親阿b, 點算!!

真係好怕呢d 老人家....諸多幻想....!!!
仲要控制埋人地 住邊!!
你99 真係自我中心得很!! 你地唔可以再縱佢啦!!

你問你c6囉︰結婚為乜?二人建立獨立家庭,好多野應由二人決定,連住邊都要99安排?我地仲細咩!!! 依家唔係唔理99,而係人大了,獨立,重要事情由自己決定!

男爵府

育兒性格勳章

原帖由 asyura 於 10-9-8 17:06 發表
唔好意思, 冇講清楚
其實係我地住新界, 6299住九龍
我同c6係港島返工
我地未結婚前同居過一段日子, 由c6求婚後買樓自住同搞結婚既野
一開始冇諗過買近我父母, 當然亦冇諗過買近佢父母, 本來諗住買港島
後尾c6同我睇 ...

辛苦你了...

真係救命......!! ya....結婚真係"兩家人"既事.....
連住邊都要睇 人頭, 好煩....

男爵府

育兒性格勳章

原帖由 pomanlife 於 10-9-8 17:38 發表

結婚真係2家人既事, 如果2個自己俾首期搞掂既, 佢地要住邊度, 2家長老都唔應該干涉. 如果係男家出首期既, 男家先有權開聲話要個仔住邊度姐. hk係商業社會黎嗰麻, 睇邊個財雄世大姐.

好彩我有個"好99"絕對絕對唔會幫我湊b

所以我已睇通睇透~~ 努力要買自己既樓!!

..... 但呢版都見la...
有時even 女家出錢, 男家人都可以雀巢鳩佔架...

總之....結婚就煩係啦!!!

..... 有時見sisters 話為99 唔幫手湊而 sad
我真係義得我 99 將來乜都唔好理.........!

男爵府

育兒性格勳章

原帖由 Ericang 於 10-9-8 21:50 發表
我99同你99一樣,未生已經話一定要由她湊,結果我比佢湊,又唔比我鬧,話吓都唔鍾意,當我個囝係她的,結果我取回比工人湊,她又咸又話我無良心,所以你做得很對,千企唔好比99湊,以後想取回自己湊就麻煩,肯定反面。 ...

agree.........

樓主, 一開始千祈唔好 開壞個頭...
你一開始 怕左99, 以後就有排煩....

其實, 結婚生囝,已是一個 "family" 的私事
你地結左婚,不已是獨立一個family 麼?
若想生BB,就生吧~
邊個湊,好易解決。
同C6 達成共識話 "自己湊" 啦~
(仲要預料你99 會日日供上黎...... )

你要向你C6 洗腦啦....
生bb 不是為了取悅老人家ga...
唔通 為左唔比99 湊,就真係唔生咩?

你同C6 講︰比99 湊,BB 將來無咁痴我地ga...。將來學埋d 壞脾氣,我地仲煩呀!! 堅持say no 呀!

男爵府

育兒性格勳章

原帖由 joey0509 於 10-9-9 15:20 發表
樓主我覺得要想清楚才生, 由其看到 E句 ~~~我c6冇點醒佢不特止, 仲講笑話到時你唔好話湊又嫌困身, 我地唔理架啦...... 日後真不指意C6會幫手.......
真係吾好比99湊, 我覺得她吾會比你放工湊反啦!! 經過外孫女單野, ...

agree!!! 我唔贊成妥協比99 湊。

樓主,不如咁諗,其實, 結左婚,以你+c6 呢個familly,先係"核心"。其實依家你的concern,係怕c6 強行要 比BB 99 湊係咪?

咁你假設, 若果, 你無99....
你係咪一早已生左?
甚麼事業etc 之類的 考慮,只是其次吧?

若如此,咁不如,你就暫時不工作,做full-time mother 啦! 老實說,有得必有失。湊BB 的時光,是媽媽用甚麼 都換不了回來的!!!

而且, 既然結左婚,婚後好多事,都有二人自己決定。這是你們的家事!! 請你c6 搞清楚。某程度上,你99 只係一個"外人"~~(佢算係你邊個je...)

所以,若想生,唔好諗咁多~
自己湊番la~~!!! 現在仍有工作,就save 多d 錢。

99 果邊,好易搞je~
唔比咪唔比囉! 做乜我生個囝出黎,"奉旨"要比你湊?
你c6 若嘈,你鬧埋佢︰依家邊個係阿媽?邊個係你老婆? 你阿媽 阿99 都湊左好多次la!!! 比番次人地湊 得唔得呀????

你真係千祈唔好比個BB 99 湊!
呢度太多posts 都分享過la....真係惡夢的開始!!

男爵府

育兒性格勳章

原帖由 asyura 於 10-9-10 13:35 發表
如果第日我有個女, 我一定教佢做女人最緊要有儲畜同本事搵錢, 一定要自己錢買層樓俾自己

呢個係婆媳版真理之一!!!

我後悔無早d 睇婆媳版
不然, 我就盡早開始我的搵錢大計~~~ 唉!!!

將來層樓, 可以的話, 我會自己買, 自己供, "only under my name"!!! 如此, 起碼男家人 唔敢亂黎! 講野都大聲d...

唉..真係女人之苦...莫過於....連女人都要 "逼迫" 女人......(99 vs 新抱)

....好好計劃你的財政吧!! 諗計仔 做full-time mother
搵下有冇窿路, 將來接d freelance 做囉...@@
咁可以home office!!

&...溫熟婆媳版的cases
必要時 , 知道點同99 "談判" 甚至 開火接招!!

有仔趁29歲好生啦~~~ 不然好危ga@@

你要有心理準備, 若連你c6 都唔幫你
你就要 孤軍作戰
總之同自己講︰女人,一定得! 我係阿媽, 我話事!!!
呢度好多sis 都撐你ga!!!

首頁

尾頁

跳至